Hlavní obsah

Ukrajinec z českého sankčního seznamu dostal na Slovensku dočasnou ochranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jiří Pšenička, Arťom Marčevskij, Seznam Zprávy

Arťom Marčevskij po sobě v Čechách nechal motorku, kterou vypátrali reportéři Seznam Zpráv.

Podnikatel Marčevskij má v Česku zablokovaný majetek a účty. Podle české vlády a zpravodajských služeb se pomocí mediální platformy Voice of Europe pokoušel ovlivňovat politiky v několika evropských zemích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Od konce března, kdy česká vláda přidala Marčevského na národní sankční seznam, pobýval na Slovensku. Stále přitom využíval dočasnou ochranu, kterou získal jako „uprchlík“ z Ukrajiny v první polovině roku 2022 od českého Ministerstva vnitra. Z Ukrajiny totiž odjel několik týdnů poté, co Rusko zemi napadlo.

České úřady počítaly s tím, že Marčevskému dočasnou ochranu odeberou, a on tak přijde o povolení k pobytu. To se nicméně mohlo stát až 60 dní poté, co zařazení na sankční seznam nabyde právní moci. Marčevskij se totiž podle české vlády a zpravodajských služeb spolu s dalším proruským ukrajinským politikem Viktorem Medvedčukem pomocí mediální platformy Voice of Europe pokoušel ovlivňovat politiky v několika evropských zemích a některým z nich i předávat peníze.

Finanční analytický úřad mezitím zablokoval nejen Marčevského majetek v Česku, ale také peníze na jeho bankovních účtech. To platí i pro Medvědčuka, který nyní žije v Moskvě, doplnil Deník N. České Ministerstvo zahraničí uvedlo, že informace tohoto typu nesděluje. „Ale zařazení na sankční seznam mimo jiné znamená zařazení do evidence nežádoucích osob,“ řekl Deníku N mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Problém by pro Marčevského nastal, kdyby byl zařazen na celoevropský sankční seznam. V tom případě by musel odejít i ze Slovenska, to v následujících týdnech ale podle Deníku N nehrozí.

Související témata:

Doporučované