Hlavní obsah

Šéf webu odhalený BIS zmizel. V Praze nechal motorku za půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jiří Pšenička, Arťom Marčevskij, Seznam Zprávy

Nalezený motocykl americké výroby a jeho majitel – proruský manažer a politik původem z Ukrajiny Arťom Marčevskij.

Reklama

Kanceláře po webu Putinovy propagandy Voice of Europe jsou zamčené, jeho skrytý šéf Arťom Marčevskij zmizel. V Praze však zanechal luxusní majetek americké výroby. Úřady budou mít problém, co s ním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už jsou to dva týdny, co Fialova vláda zařadila na sankční seznam proruskou mediální firmu Voice of Europe a její dva skryté šéfy – oligarchu ukrajinského původu Viktora Medvedčuka a jeho pravou ruku Arťoma Marčevského.

Zatím není jasné, zda se českým úřadům v souvislosti s mezinárodně sledovaným případem podařilo zmrazit nějaký cennější majetek. Seznam Zprávy však na jednu věc patřící Marčevskému v Praze narazily.

Jde o „opuštěný“ motocykl americké výroby značky Victory, který dosud stojí v podzemních garážích na adrese, kde měla firma Voice of Europe donedávna své sídlo.

Že je motorka s ukrajinskou SPZ registrována právě na Marčevského, Seznam Zprávy zjistily přes své zdroje přímo na Ukrajině.

Foto: Pavel Skalník, Seznam Zprávy

Firma Voice of Europe měla v garážích pronajatých sedm parkovacích míst, jen na jednom zůstalo nějaké vozidlo. Motocykl registrovaný na Ukrajině.

Cena kolem půl milionu

Z registračních údajů ukrajinské databáze vyplývá, že Marčevskij je majitelem motocyklu Victory modelové řady Cross Country od 24. června 2021. Hodnota motorek této značky se při dobré kvalitě ve světě pohybuje až na úrovni 20 tisíc dolarů, což je zhruba půl milionu korun.

Seznam Zprávy chtěly vědět, zda Finanční analytický úřad (FAÚ), který vládou uvalené sankce vymáhá, je o tomto movitém majetku sankcionované osoby vůbec informován a zda je připraven silniční stroj Marčevskému zabavit.

Ministerstvo financí, pod které FAÚ patří, ale na otázky jasnou odpověď neposkytlo. „Ministerstvo financí ani FAÚ z důvodu mlčenlivosti dané zákonem nemohou komentovat konkrétní případy, kterými se FAÚ zabývá,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Zdroje z bezpečnostní komunity však hovoří o tom, že zabavit motocykl může být složité. Hlavně prý proto, že není registrován v Česku, ale na Ukrajině. České úřady by musely mít v ruce oficiální potvrzení a zmocnění od ukrajinské strany.

Foto: Seznam Zprávy

Údaje z ukrajinské databáze, které ukazují, že majitelem motocyklu americké značky Victory je od června 2021 Arťom Marčevskij.

Zmizely ze dne na den

Majitel motocyklu pětatřicetiletý Arťom Marčevskij sloužil už v předválečných časech na Ukrajině proruskému oligarchovi Viktoru Medvedčukovi, blízkému příteli Vladimira Putina. Řídil televizní kanál „112 Ukrajina“, který Medvedčuk skrytě ovládal a šířil jeho prostřednictvím své politické postoje.

Když se loni přestěhoval do Prahy další Medvedčukem neformálně řízený mediální projekt – celoevropský server Voice of Europe, dávající prostor proruským názorům –, Marčevskij jej podle zjištění zpravodajců skrytě řídil a podílel se i na zákulisním ovlivňování některých evropských politiků. Aspoň tak jsou zdůvodněny sankce uvalené českou vládou.

Do pražského kancelářském objektu, kde po stopách Voice of Europe a jeho šéfů reportéři pátrali a kde objevili zapomenutý americký stroj, se lidé z Voice of Europe nastěhovali v květnu loňského roku.

Zabydleli se v kancelářích ve třetím patře, přičemž vchod nechali elektronicky zabezpečit. V podzemních garážích měli pronajatých hned sedm parkovacích míst. Nicméně o jejich působení v budově nebyla nikde ani zmínka – žádná cedulka s logem firmy a u kanceláří zůstalo jméno předchozího nájemce.

„Oni byli hrozně tajemní, s nikým z nás se nebavili. I návštěvy, které za nimi chodily, si vyzvedávali na ulici před domem,“ uvedla recepční administrativního objektu s tím, že lidí z Voice of Europe včetně asistentek bylo v budově „maximálně deset“ a mezi sebou se bavili rusky.

Foto: Pavel Skalník, Seznam Zprávy

Zabezpečený vchod do kanceláří, které využívali lidé z Voice of Europe. U vchodu není skutečné jméno nájemce, nýbrž předchozí uživatel kancelářských prostor. Používaná redakční elektronika zřejmě stále zůstává uvnitř.

Jaké měla firma Voice of Europe podmínky nájemní smlouvy a kdo konkrétně kontrakt uzavřel, se Seznam Zprávy nedozvěděly.

Vedení pražské realitní firmy PSN, která kanceláře firmám pronajímá, přes asistentku vzkázalo, že tyto údaje nezveřejňuje.

Co uvádí vláda o Marčevském

Od roku 2015 se (Artěm Pavlovič Marčevskij) angažoval na poli proruské politiky na Ukrajině a od roku 2019 rovněž na vlivovém působení na členy evropských politických stran a Evropského parlamentu, zaměřeném na šíření narativů narušujících územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny.

V ČR A. P. Marčevskij sehrál klíčovou roli v převzetí Voice of Europe s.r.o. jako prostředku k vlivovému působení a šíření dezinformací a propagandy zaměřené proti územní celistvosti, nezávislosti, svrchovanosti, stabilitě a bezpečnosti Ukrajiny. Dle instrukcí Viktora Volodymyrovyče Medvedčuka fakticky řídí Voice of Europe s.r.o. a ve vícero členských státech EU zajišťuje financování spolupráce s novináři a skrytou finanční podporu vybraných jednotlivců z řad kandidátů ve volbách do Evropského parlamentu.

(Výňatek ze zdůvodnění na vnitrostátním sankčním seznamu)

Nikdo si nic nepamatuje

Když Fialova vláda ve středu 27. března rozhodla o zařazení Marčevského, Medvedčuka a mediální firmy Voice od Europe na sankční seznam, všechen personál z budovy okamžitě zmizel.

„Ve čtvrtek už tu nebyla ani noha, jen během velikonočních svátků se tu ještě nějaký člověk objevil,“ uvedla již jednou citovaná recepční. Skrytý šéf Marčevskij podle dostupných informací bezprostředně po uvalení sankcí odcestoval z Česka. A to včetně rodiny, s níž žil v pronajatém domě v Líbeznicích u Prahy, jak v reportáži popsal Deník N.

Z garáží v Krakovské zmizela i všechna auta. Opuštěná motorka americké výroby je tak jednou z mála „památek“, které po již vypnutém serveru a jeho šéfech zůstaly.

V Česku registrovanou firmu Voice of Europe nadále formálně vlastní polský občan Jacek Jakubczyk bytem ve Varšavě, poměrně vysoká míra konspirace znesnadňuje rozkrytí skutečných majetkových a pracovních vztahů.

Na lidi, kteří pro Voice of Europe v Česku pracovali, si už nevzpomínají ani čeští politici, kteří serveru poskytli rozhovory.

Třeba bývalý premiér za sociální demokracii Jiří Paroubek si vybavuje, že za ním na interview přišla malá skupinka lidí, mezi nimiž byla i žena, které se zjevně nedostávalo všeobecného kulturního rozhledu. „Koukala na knihy, které tam máme o Paulu Gauguinovi, a ptala se, kdo to je,“ utkvělo prý jako jediné v paměti někdejšímu předsedovi vlády, který dnes řeční na proruských protivládních demonstracích. Jména lidí, kteří s ním dělali rozhovor, si však prý nepamatuje a ani v diáři je zapsaná nemá.

Obdobně je na tom bývalý předseda lidovců a exšéf české diplomacie Cyril Svoboda, kterého se teď chce strana kvůli jeho kontaktům zbavit. „Přišel za mnou takový černovlasý mladě vypadající redaktor. Rozhovor jsme vedli v angličtině, ale jeho jméno nevím,“ uvedl pro Seznam Zprávy Svoboda, který dnes prý považuje za svou chybu, že si více nezjišťoval, co je mediální platforma Voice of Europe zač.

S přispěním Janka Kroupy.

Reklama

Související témata:

Doporučované