Hlavní obsah

Fotografie nedělá přátelství, říká Svoboda ke snímku s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Předsednictvo lidovců se distancovalo od aktivit svého expředsedy Cyrila Svobody, které se podle něj dlouhodobě neslučují se směřováním strany. A vyzvalo ho, aby své členství zvážil. Jak výzvu vnímá? A je proruský, jak mu vyčítají?

Hostem Ptám se já byl bývalý předseda KDU-ČSL a exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Ten má teď podle vyjádření předsednictva strany svoje členství zvážit, nebo „jednání, které stranu poškozuje, nečinit“. S požadavkem na vyloučení Cyrila Svobody z KDU-ČSL přišel současný místopředseda a ministr životního prostředí Petr Hladík, když v neděli v České televizi prohlásil, že Svobodu už dávno za lidovce nepovažuje. A to zejména kvůli jeho dlouhodobým politickým názorům.

Svoboda byl také jedním z tuzemských politiků, kteří poskytli rozhovor pro server Voice of Europe. Ten je od minulého týdne na českém sankčním seznamu, protože ho podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit eurovolby. Předsednictvo KDU-ČSL svému exšéfovi ale mimo jiné vyčítá i předchozí spolupráci s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Dlouholetý lidovec Svoboda, který stranu vedl mezi roky 2001 a 2003 a poté znovu v letech 2009 a 2010, takovou kritiku odmítá: „Nejsem v konfliktu s členskou základnou KDU-ČSL. Konflikt vyvolal ministr Hladík tím, že zavedl stalinskou metodu v KDU-ČSL vylučovat lidi pro názor. Své členství jsem zvážil a zůstávám.“

Hladíkovy výroky podle Svobody svědčí o úpadku KDU-ČSL a snaze vyvlékat se pseudokauzami z odpovědnosti za pokles preferencí. Podle posledního volebního průzkumu z března by lidovci získali jen tři procenta hlasů a ani by se tak nepřiblížili pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Kam směřují lidovci? Je KDU-ČSL opravdu ve stavu klinické smrti, jak před nedávnem kritizoval Cyril Svoboda?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak to celé vnímáte? - Nejsem v konfliktu s členskou základnou KDU-ČSL. Konflikt vyvolal ministr Hladík tím, že zavedl stalinskou metodu v KDU-ČSL vylučovat lidi pro názor. To je samozřejmě je vážné a vážné je i to, že současné předsednictvo se nedistancovalo od této metody veřejně, bez diskuze, bez vyslechnutí. To dělal Stalin.

3:00 Potom vedení strany říká, že se odchyluju od linie strany. Ano, to se odchyluju. Samozřejmě, že ano. Protože současné vedení strany přivedlo stranu ke dvěma procentům. Já jsem na výzvu předsedy strany naopak napsal dopis, kde si myslím, co by se politicky mělo dělat. A očekával jsem, že třeba povedeme politickou debatu. Odpověď je návrh na vyloučení.

4:00 Ten návrh na vyloučení nevnímáte primárně jako reakci na ten rozhovor pro Voice of Europe. - Je to zástupný problém. - Pomsta za to, že jste přišel s návrhem na to změnit politiku? - Ne, že jsem příliš vidět a že říkám to, co si myslím. A já také bezpečnostní studia učím. Snažím se sledovat západní zdroje a vyjadřuju se k tomu, co považuji za vhodné, říkám svůj odborný pohled. (…) On to říkal Tomáš Zdechovský, který uváděl: „Víte, největší problém je, že on moc mluví a bere nám prostor.“

5:00 Z toho, co jsem řekl, je zřejmé, že nevidím důvod, proč bych měl komukoliv cokoliv vysvětlovat. (…) Já bych naopak viděl úžasnou věc odvahy, kdyby Hladík řekl: „Víte co, pojďte toho Svobodu získat, pojďte se s ním bavit, on třeba táhne jiný typ lidí, než táhneme my. Pojďme sečíst energii, pojďme se dohodnout, pojďme vymyslet společnou strategii, jak pomoct lidové straně.“ Skutečný státník by udělal krok tohoto typu: Máme s ním válčit? Vždyť na tom jenom ztrácíme body. Tak se pojďte dohodnout a pojďte najít něco, co bychom mohli udělat společně. Třeba se nedohodneme na všem, ale za pokus to stojí.

6:00 Myslím, že se máme vrátit k našim tradičním voličům, a to jsou na prvním místě penzisté a potom lidé konzervativní.

6:30 Předsednictvo KDU-ČSL vás vyzvalo, abyste zvážil své členství ve straně. Jak s tím naložíte? - Své členství jsem zvážil a zůstávám.

8:00 Považujete se za proruského politika? - Za prvé nejsem proruský politik, protože říkám to, co si studuju a k čemu docházím jako já, Cyril Svoboda. A jestliže vedení strany říká, to není v linii, tudíž je to proruské, tak ať mi někdo řekne, kde a v čem jsem poškodil stranu. Navíc já jsem stále ještě držitel prověrky na přísně tajné, tak kdybych byl jakýkoliv proruský aktivista, tak jsem o tu prověrku dávno přišel.

9:00 A co váš rozhovor pro Voice of Europe? - Ten příběh byl jednoduchý, přihlásil se někdo z Voice of Europe, že chce dělat rozhovor, tak jsem udělal to, že jsem kontaktoval svého kamaráda, se kterým probírám vstupy do médií. Podíval se, říkal: „Ne, tady nevidíme podezřelého.“ Když to rozkryla až zpravodajská služba, jak to měl rozkrýt nějaký Cyril Svoboda? To tedy považuju za jeden z nejslabších argumentů.

10:00 Já se nedívám na to, kdo tam ještě dává rozhovor, protože důležité je, že já si musím stát za tím, co říkám.

12:00 Přijal jste od nich nějaké peníze? - Nikdy.

15:00 Součástí proruské nálepky, kterou máte… - …proruskou nálepku nemám. - Ale někteří vám ji dávají. I kvůli fotografii z podzimu 2015, kde jste se zúčastnil oslavy desátých narozenin ruské propagandistické státní televize Russia Today, kde jste zachycen u stolu společně s Vladimirem Putinem. - V té době měl fotky s Putinem kdekdo. A tam se sedělo podle zasedacího pořádku. Myslím, že to je možná proto, že mluvím rusky, takže udělali stůl, kde se mluvilo rusky. Prezident Putin pronesl projev, řekl pár slov a zmizel. (…) Fotografie ještě nedělá přátelství. Poté jsem dostal bezpečnostní prověrku na tajné a poté ještě na přísně tajné. Takže kdyby to bylo nějaké bezpečnostní riziko, tak mi určitě NBÚ nedá obě dvě prověrky.

17:00 Jako bývalý ministr zahraničí jste si nevyhodnotil, že je na tom něco trochu podivného, rok po anexi Krymu? - To byla oficiální stanice Ruské federace. To je všechno, co mohu říct. Nemá smysl, abychom to rozváděli, protože opakuji znovu, že poté jsem dostal všechny prověrky. - Zpětně si to nevyhodnocujete, že to byl špatný politický úsudek, že jste to podcenil? - Víc už ze mě nedostanete.

19:00 Když jste zmínil, že máte recept pro KDU-ČSL, co má v téhle chvíli dělat? - Nevolám po odchodu z vlády, v žádném případě ne, ale v koalici musí začít vlastní politiku. V bodech: vstřícnost penzistům, ochrana konzervativních hodnot, tíhu zavést také na bohaté, začít u sebe, vhodnými investicemi rozjet českou ekonomiku a podporovat Ukrajinu vojensky a ekonomicky a zároveň hledat i nevojenské řešení.

20:00 Má zůstat KDU-ČSL součástí koalice Spolu? - Podle mě jsou jenom dvě řešení: Buď slučovací sjezd a udělat ODS pomlčka KDU-ČSL, udělat jeden blok, to je jedna varianta. Druhá varianta je se odpoutat. Nejhorší je nedělat nic a čekat, že za rok to bude stejné jako dneska. Nebude.

25:20 Odpovíte mi na otázku, jestli Peter Pellegrini je, nebo není proruský? - Odpověděl jsem tak, jak jsem chtěl odpovědět - Je, nebo není proruský? - On je slovenský.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované