Hlavní obsah

Andrej Babiš se radikalizoval, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl politolog Lubomír Kopeček.Video: Marie Bastlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Není jisté, jestli se předsedovi ANO Andreji Babišovi podaří u nadcházejících voleb mobilizovat svoje voliče, míní politolog Lubomír Kopeček. Od té doby, co už není premiér, se podle něj ve svých projevech radikalizoval.

Hostem Ptám se já byl politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a z Národního institutu SYRI.

Andrej Babiš přijel ve středu na Slovensko osobně podpořit prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho. „Andrej Babiš trošku zapomněl slovenštinu. Takže pokud si někdo pustil ten jeho mluvený projev, tak nevím, jestli ho to úplně nadchlo, že by proto volil kandidáta, který se vymezuje poměrně silně národně,“ komentoval politolog Lubomír Kopeček, podle kterého nebyla Babišova podpora nejšťastnější.

Novou hlavu státu si Slováci zvolí už v sobotu. Vybírat budou mezi předsedou parlamentu a vládní strany Hlas – sociální demokracie Peterem Pellegrinim a kariérním diplomatem Ivanem Korčokem. První kolo voleb vyhrál s nečekaně vyšším náskokem Korčok. Podle průzkumů rozhodující druhé kolo favorita nemá. Čeká se tedy těsný souboj.

I proto byl středeční vrchol kampaně, do které se zapojil i šéf hnutí ANO, značně vyhrocený. Daleko větší vliv na volby ale může mít podle politologa Kopečka razantní gesto české vlády, která nedávno v reakci na kroky slovenské diplomacie ve vztahu k Rusku odložila společná jednání kabinetů obou zemí.

Může Babišova podpora skutečně významněji pomoci Pellegrinimu? Máme po volbách čekat nějaký restart v česko-slovenských vztazích? A jak se zatím jednotlivým stranám u nás daří kampaň do eurovoleb?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak jste vnímal finále slovenské prezidentské kampaně, která u nás měla poměrně velkou odezvu? – Když se dívám na to, co se povedlo Ivanu Korčokovi, což je kandidát podporovaný opozičními stranami, tak jemu se povedlo skutečně dostat se na prakticky vyrovnané šance s Peterem Pellegrinim. Tedy něco, co ještě podle průzkumů dva až tři týdny zpátky, před prvním kolem prezidentských voleb, vypadalo jako málo pravděpodobné. Teď to opravdu vypadá podle průzkumů, že ty šance jsou v podstatě vyrovnané, což je velký úspěch z hlediska Ivana Korčoka.

2:00 Do kampaně včera vstoupil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel podpořit Petera Pellegriniho. Může to mít nějaký zásadnější vliv?  Kdybych zmínil věci, které zasahují z Česka směrem na Slovensko, tak bych asi na první místo nedal tuhle podporu Andreje Babiše, ale dal bych tam přerušení konzultací mezi českou a slovenskou vládou. Před prvním kolem to hodně rezonovalo. A vlastně i teď v rámci televizních debat se to občas mihlo jako téma. Peter Pellegrini tady vystupoval jako někdo, kdo se cítí tím českým postojem, v uvozovkách, uražený, jako někdo, komu Petr Fiala vrazil kudlu do zad, když to řeknu trošku laicky.

4:00 Andrej Babiš do toho teď vstupuje zase opačným způsobem. Podporuje Petera Pellegriniho, který v zásadě používá v těch posledních dnech před volbami stejnou rétoriku, jako používal Andrej Babiš před druhým kolem prezidentských voleb v Česku. Připomenu jenom leden 2023, kdy tady Andrej Babiš jako kandidát na prezidenta operoval s tím, že nezatáhne Česko do války, že není generál. Vlastně úplně stejnou rétoriku, ale trochu efektivněji používá teď ve slovenských poměrech Peter Pellegrini.

7:00 Já jsem si pustil to, co Andrej Babiš povídal v tom svém podpůrném videu. A to byla chvílemi taková krásná českoslovenština. Samozřejmě to byla podpora Petera Pellegriniho, ale když jsem ten jazyk poslouchal, tak Andrej Babiš trošku zapomněl slovenštinu, což bylo poznat právě na tom, jak mluvil. Takže pokud si někdo pustil ten jeho mluvený projev, tak nevím, jestli ho to úplně nadchlo z hlediska toho, že by volil kandidáta, který se vymezuje poměrně silně národně.

8:00 Pokud vezmeme Andreje Babiše jako element, tak ho můžeme brát jako element podpůrný, ale nejsem si jistý, jestli zrovna tenhle apel byl v tomhle smyslu nejšťastnější. (…) Vnímání Andreje Babiše ve slovenských poměrech je taky trochu rozporné. Na druhou stranu on opravdu není osoba, která by tak dělila slovenskou politiku, jako to dělá v českých poměrech. Je to prostě jeden ze zahraničních politiků, byť slovenského původu.

12:00 Jak vnímáte podporu Roberta Fica k Peteru Pellegrinimu? S výraznější podporou vyčkával… – Je v tom vidět trochu schizofrenie, protože Peter Pellegrini je přece jenom politik, který před pár lety odešel ze Směru Roberta Fica, založil si samostatnou stranu, zradil Roberta Fica i jeho stranu. Takže v té reakci je dneska vidět trochu vlažnost: „Ano, chceme, aby se Peter Pellegrini stal prezidentem z určitých politických důvodů.“ Pro Směr je to v tuhle chvíli mnohem výhodnější, než kdyby se slovenským prezidentem stal Ivan Korčok. Na druhou stranu je opravdu poznat, že v tom není žádná silná podpora, opravdu hodně upřímná. Je to opravdu něco, co musíme udělat, ale bez nadšení.

13:30 To, co je v tuhle chvíli pro Petera Pellegriniho důležité, je mobilizovat voliče Směru, aby k těm volbám opravdu přišli a hodili mu svůj hlas.

15:00 V té kampani sledujeme i jistou inspiraci českou prezidentskou kampaní, i vizuálně. Peter Pellegrini například nedávno zveřejnil video ve flanelové košili jako Petr Pavel. Zároveň ale používá Babišovu rétoriku… – Ve volebních kampaních vybíráte něco, co vám nějakým způsobem přijde inspirativní, působící, prostě něco, co může fungovat. Když ale pominu vizuální stránku, je důležité, že Peter Pellegrini operuje v trošku jiném prostředí, když se díváte na to, jakým způsobem vnímají Slováci válku na Ukrajině.

16:00 Vojenská podpora Ukrajiny je podle průzkumů na Slovensku poměrně nízká, je mnohem nižší, než třeba byla v českých poměrech v době prezidentských voleb 2023. Proto podle mě Peter Pellegrini vytáhl to téma: „Nepodpoříme vojensky Ukrajinu a budu operovat s narativem, že můj protikandidát chce zatáhnout zemi do války.“ V těch slovenských poměrech to bylo určitě efektivnější a řekl bych, že to nebyl špatný krok. Je dobré to trochu srovnávat, protože Andrej Babiš byl v trochu jiné situaci. Řešil problém, jak najít skoro jakýkoliv nástroj, jak uspět v druhém kole. Tohle bylo z jeho strany trochu nouzové řešení, které bylo riskantní a které prostě nevyšlo.

18:00 A co ta flanelová košile? Myslíte, že to byla náhoda? – Nevím. Když jsem to sledoval, tak ve slovenských poměrech to zase moc nerezonovalo. Jeho protiválečné apely zaujaly mnohem víc.

21:00 A když přejdeme do Česka, kde pozvolna startuje kampaň do eurovoleb, překvapily vás na ní zatím nějaké momenty? – Některé průzkumy ukazují účast kolem třetiny voličů, což některé komentáře označují za poměrně vysoké v kontextu předchozí účasti v evropských volbách. Ta reálná bude spíš trošku nižší, takže se to přiblíží tomu, co v českých poměrech bývalo běžné, a vlastně ve srovnání s volbami do Poslanecké sněmovny, kde ta účast bývá někde kolem 65 %, je to vlastně velmi nízké, takže tohle je první moment, který by možná stál za zmínku. Může to mít efekt, že ty volby budou mít přece jenom odlišné výsledky, než naznačují průzkumy pro volby do Poslanecké sněmovny, kde má ANO podporu kolem 35 %.

25:00 Druhá nejzajímavější věc, která stojí za pozornost, a ta je samozřejmě v tuhle chvíli mnohem nejasnější, jak dopadne koalice Spolu. (…) Průzkumy opravdu nejsou v tomhle směru nějak drtivé. To, co je v tuhle chvíli známé, že by ta podpora mohla být někde na úrovni 20 %, nevypadá vůbec špatně v kontextu toho, že tady máme debatu o vládě s poměrně nízkou podporou.

27:00 Opravdu se nezdá, že by tyhle volby dopadly pro tuhle vládní koalici katastrofálně. Hodně to souvisí právě s tou relativně nízkou volební účastí a tím, že tady k volbám přijde zřejmě dost specifická výseč českých voličů. Což by téhle vládní koalici opravdu mohlo nahrávat a zjevně to naopak nenahrává ANO Andreje Babiše. Jehož voliči z různých důvodů o tyhle volby jeví mnohem menší zájem. Nevím, jestli se Andreji Babišovi podaří je mobilizovat.

30:00 A když teď Andrej Babiš na Slovensku řekl, že jeho hlavním soupeřem jsou česká veřejnoprávní média, Česká televize a Český rozhlas, je to linka, na kterou si máme zvyknout? – Já bych ty výroky a chování Andreje Babiše trošku bral v kontextu toho, jak on to používá od doby, co přestal být premiérem. Slova o tom, že se tu zavádí nová totalita, naznačují, že Andrej Babiš se jistým způsobem radikalizoval. Jiná věc samozřejmě je, jestli tohle je rétorika, se kterou by Andrej Babiš pracoval, kdyby byl na vládní úrovni.

31:00 Směrem ke sněmovním volbám ta taktika Andreje Babiše má i jeden nežádoucí efekt. Klesá ochota stávajících vládních stran uvažovat po příštích volbách o nějaké změně, to je o tom, že by byly ochotné spolupracovat s ANO Andreje Babiše. To je klesající koaliční potenciál, což může být cena za tuhle rétoriku.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované