Hlavní obsah

Argentinský prezident plánuje uplatnit „neochvějný nárok“ na Falklandy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facundo Florit, Shutterstock.com

Argentinský prezident Javier Milei při loňské inauguraci.

Reklama

Argentinský prezident chce získat zpět Falklandy. Sdělil to při ceremoniálu k výročí vypuknutí válečného konfliktu mezi Argentinou a Velkou Británií. Británie kontrovala, že bude „aktivně hájit“ právo ostrovanů na sebeurčení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Argentinský prezident Javier Milei uvedl, že jeho vláda je odhodlána vypracovat „plán“ směřující k získání argentinské svrchovanosti nad Falklandskými ostrovy, které jsou od roku 1833 pod britskou správou, informuje americká CNN.

Milei to prohlásil během slavnostního ceremoniálu v Buenos Aires u příležitosti 42. výročí zahájení války mezi oběma zeměmi o souostroví v jižním Atlantiku.

„Chci zopakovat náš neochvějný nárok na ostrovy a zavazuji se, že během naší vlády budeme schopni vypracovat jasný plán, aby se Malvíny vrátily do argentinských rukou,“ řekl v úterý Milei. Použil při tom Argentinou preferovaný název pro ostrovy, jejichž svrchovanost je zdrojem dlouholetého sporu se Spojeným královstvím.

Válka a status ostrovů mnoho Argentinců stále znepokojují a v letech následujících po prohraném střetu se tamní politici touto kauzou často zabývali. Milei, který složil přísahu v prosinci, prohlásil, že „nejlepší poctou“ pro ty, kteří během konfliktu zemřeli, je „bránit neochvějný nárok na argentinskou svrchovanost“ nad ostrovy.

Válka o Falklandy

Válka trvající 74 dní se rozhořela, když tehdejší vojenská vláda v Argentině 2. dubna 1982 vysadila na ostrovech invazní jednotky. Válka nebyla ani jednou ze stran oficiálně vyhlášena.

Konflikt skončil britským vítězstvím a kapitulací argentinských sil 14. června téhož roku. Argentina odhaduje počet obětí konfliktu na přibližně 655 včetně tří civilních osob, zatímco Británie přišla o 255 příslušníků armády.

Mluvčí britského premiéra v reakci na Mileiho výroky uvedl, že tato otázka již byla „před časem definitivně vyřešena“ a že Spojené království bude „aktivně hájit“ právo ostrovanů na sebeurčení.

Britský ministr zahraničí David Cameron dále uvedl, že Spojené království chce mít dobré vztahy s Mileiovou vládou, „ale nikdy to nebude na úkor přání obyvatel Falklandských ostrovů“.

Reklama

Doporučované