Hlavní obsah

Arizona se vrátila do dob občanské války. Ženám opět omezuje práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Andreas Stroh, Shutterstock.com

Arizonský nejvyšší soud rozhodl v poměru 4:2 ve prospěch porodníka a okresního státního zástupce, odpůrců potratů. Ilustrační fotografie

Reklama

aktualizováno •

Verdikt Nejvyššího soudu USA z června 2022 o zrušení rozhodnutí ve věci Roe v. Wade, na jehož základě se možnost potratu stala po celé zemi ústavním právem, vedl k obnovení arizonského zákona z dob občanské války.

Článek

Nejvyšší soud v Arizoně v úterý rozhodl o obnovení zákazu skoro všech potratů. Obnovil zákon z roku 1864 – z doby před vznikem státu a volebním právem žen, informuje zpravodajská agentura Reuters. Ženám tak dále omezil reprodukční práva. Zákon neposkytuje žádné výjimky pro znásilnění nebo incest a povoluje potraty pouze v případě, že je ohrožen život matky.

V červnu 2022 Nejvyšší soud USA konzervativní většinou zrušil přelomové rozhodnutí ve věci Roe v. Wade z roku 1973, na jehož základě se možnost potratu stala ústavním právem po celé zemi. Po jeho zrušení může opět docházet k přijímání zákazů potratů.

V Arizoně bylo dosud možné podstoupit interrupci do 15. týdne těhotenství. V úterý však arizonský Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch porodníka – bojovníka proti potratům – a  okresního státního zástupce, který naléhal na implementaci normy z dob občanské války poté, co ji odmítla demokratická generální prokurátorka.

Soudce John Lopez v odůvodnění napsal, že zákonodárci státu „nikdy pozitivně nevytvořili právo na volitelný potrat ani jej nezávisle nepovolili“. Nejvyšší soud státu rozhodl, že zákon z 19. století může být uplatňován i do budoucna, výkon rozhodnutí však na 14 dní odložil, aby umožnil stranám vyřešit zbývající otázky na úrovni soudu.

Arizonská generální prokurátorka, demokratka Kris Mayesová, ve svém prohlášení označila rozsudek za „bezohledný a urážející svobodu“ a zdůraznila, že nebude stíhat žádného lékaře ani ženu na základě „drakonického zákona“. „Rozhodnutí znovu zavést zákon z doby, kdy Arizona nebyla státem, zuřila občanská válka a ženy nemohly ani volit, vejde do dějin jako skvrna na našem státě,“ uvedla.

Více o právu na potrat v USA se můžete dočíst zde:

Téměř všechny potraty zakázalo po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA v roce 2022 čtrnáct dalších států. Republikánský exprezident Donald Trump novinářům řekl, že arizonský stav považuje za příliš přísný: „Zmírní se. Jak víte, jsem pro práva států. Věřím, že guvernér a všichni ostatní vrátí zákon do rozumné meze.“

Popřel také podepsání obecného zákazu, který by mohl ohrozit jeho šance u voličů v rozhodujících státech – jako je právě Arizona – v listopadových volbách.

Trumpova vyjádření v tiskové zprávě zpochybnila kampaň Joea Bidena. Exprezidenta označují za lháře a tvrdí, že potraty při první příležitosti celostátně zakáže.

V Arizoně by o této otázce mohli nakonec rozhodnout voliči. Skupina zastánců práva na potrat minulý týden oznámila, že shromáždila dostatek podpisů pro vytvoření ústavního práva na potrat. Toto opatření by do ústavy státu zakotvilo právo na potrat do doby životaschopnosti plodu.

Reklama

Doporučované