Hlavní obsah

„Arogantní ču…“ Slova novozélandské premiérky vynesla milion pro charitu

Foto: Profimedia.cz

Ardernovou čeká v roce 2023 náročná volební kampaň.

Reklama

Premiérka Nového Zélandu byla minulý týden vulgární na adresu svého opozičního kolegy. Podepsaná kopie záznamu, který její slova v parlamentní debatě zachytil, se nyní vydražila za desítky tisíc novozélandských dolarů.

Článek

„To je takovej arogantní ču…,“ ulevila si minulý týden v parlamentu Jacinda Ardernová, předsedkyně novozélandské vlády poté, co reagovala na slova opozičního politika Davida Seymoura, který stojí v čele libertariánské pravicové strany Act. Mikrofon u jejího místa ale nebyl vypnutý, a věta se tak ocitla v oficiálním záznamu.

I když se tato dvojice obvykle politicky rozchází a přednost dává dohadům, nedávnou „výměnu názorů“ byla schopna zvládnout s lehkostí. Politici totiž spojili své síly, kopii parlamentního záznamu podepsali a vydražili ji pro charitativní účely. Celkem jde o 100 100 novozélandských dolarů, což v přepočtu na koruny dělá více než 1,4 milionu.

Podle příspěvku, který Ardernová zveřejnila na svém facebookovém profilu, by vybrané finanční prostředky nyní měly jít na výzkum rakoviny prostaty „pro ču… na celém světě“. Ve stejném příspěvku zároveň poděkovala Seymourovi, že se k celé záležitosti postavil sportovně, i všem, kdo se do dražby zapojili.

Komentář Ardernové přišel po sérii Seymourových otázek, zda si premiérka stojí za všemi svými výroky a politikou. Opozičníkův monolog pak skončil žádostí, aby „uvedla příklad, kdy udělala chybu, řádně se za ni omluvila a napravila ji“.

Než Seymour stihl požádat o formální omluvu za urážlivou poznámku, premiérka už opustila sál. Podle informací v médiích mu ale poslala textovou zprávu, ve které se za vulgarismus omluvila. Později v parlamentu pak žertovala, že si za všemi výroky - včetně urážek a omluv - stojí.

Peter Dickens, ředitel obdarované charity Prostate Cancer Foundation, „reakci na úrovni“, která celý incident provází, ocenil. Vydražená částka by měla pokrýt zhruba desetinu ročního rozpočtu nadace, která prostředky použije třeba na bezplatné poradenství nebo provoz podpůrných skupin.

Podle Dickense jsou peníze pro nadaci obrovskou vzpruhou po těžkém roce, během něhož byly běžné fundraisingové aktivity omezeny covidem-19. „Po celou dobu této aukce jsme byli nadmíru potěšeni a ohromeni. Vybralo se víc, než jsme si kdy dokázali představit,“ komentoval výsledek dražby.

Po pěti letech ve funkci premiérky čeká Ardernovou v příštím roce náročná volební kampaň. Její liberální Novozélandská strana práce před dvěma lety vyhrála znovuzvolení v historicky nejtěsnějším poměru, podle nedávných průzkumů veřejného mínění ale v současnosti zaostává za konzervativními soupeři.

Reklama

Související témata:

Doporučované