Hlavní obsah

Austrálie nedá krále Karla na bankovku, je z toho debata o dekolonizaci

Foto: Profimedia.cz

Dosavadní pětidolarová bankovka zobrazovala zesnulou britskou královnu Alžbětu II.

Reklama

Australská vláda rozhodnutí centrální banky schválila, opozice se bouří. Do oběhu se nová bankovka, jež má „ctít historii domorodých Australanů“, dostane až za několik let.

Článek

Podobizna britského (a současně tedy i australského) krále Karel III. se na základě rozhodnutí tamní centrální banky (RBA) neobjeví na nové pětidolarové bankovce. Informoval o tom australský web ABC.

Na bankovce je od roku 1992 tvář zesnulé panovnice Alžběty II. Portrét se na pětidolarovém platidle objevil na oslavu 40. výročí jejího nástupu na trůn.

Po královnině loňské smrti RBA situaci přehodnotila. Ve čtvrtek oznámila, že po konzultaci s federální vládou se vzhled bankovky změní.

„Banka se rozhodla aktualizovat bankovku v hodnotě 5 dolarů a vytvořit na ní nový design, který bude ctít kulturu a historii prvních Australanů. Tento nový design nahradí portrét Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Na druhé straně pětidolarové bankovky bude i nadále zobrazen australský parlament,“ uvádí se v prohlášení.

RBA také uvedla, že potrvá několik let, než se platidlo dostane do oběhu. Nový design chce konzultovat s „prvními Australany“. Tento termín označuje původní obyvatelstvo země neboli „první národy“, které tvoří domorodci a obyvatelé ostrovů v Torresově průlivu. Dohromady tvoří asi 3,2 procenta z 25 milionů obyvatel země.

Rozhodnutí lze vnímat jako další krok, který Austrálii od britské monarchie vzdaluje.

Analýza

Úmrtí Alžběty II. znamená přelom i pro dalších 14 zemí, kde královna panovala. Některé v něm vidí příležitost zpřetrhat vazby s Korunou, další se snaží najít vlastní cestu. Opět také ožily diskuse o britské koloniální minulosti.

V čele Austrálie od loňského května stojí premiér Anthony Albanese, který se zavázal uspořádat referendum o kompletním přerušení vztahů s monarchií. Po smrti královny ale zdůraznil, že se plebiscit bude konat pouze v případě jeho zvolení do druhého funkčního období.

Možná i proto rozproudila zpráva, že na bankovce (po letech s panovnicí) nebude panovník, bouřlivou debatu. Vláda rozhodnutí chválí, opozici se hodně nelíbí.

„Vítězství pro obyčejné lidi“

„Je to rozhodnutí RBA, ale guvernér je se mnou konzultoval. A já přijaté rozhodnutí vítám,“ citovala ABC ministra financí Jima Chalmerse. „Je to příležitost dosáhnout zde jisté rovnováhy. Král Karel III. bude stále vyobrazen na mincích, ale pětidolarová bankovka bude více vypovídat o naší historii, našem dědictví a naší zemi. To považuji za dobrou věc,“ dodal.

Královská australská mincovna má začít mince s Karlem III. vyrábět v druhé polovině letošního roku.

Mluvčí Zelených pro první národy Lidia Thorpeová uvedla, že změna designu je krokem k dekolonizaci Austrálie. „Je to obrovské vítězství pro obyčejné lidi, (…), kteří bojují za dekolonizaci této země,“ napsala senátorka Thorpeová na twitteru.

„Útok na australskou společnost“

Oproti tomu lídr australské opozice Peter Dutton uvedl, že s rozhodnutím nesouhlasí. Pro rozhlasovou stanici 2GB v Sydney to označil za „další útok na australské systémy, společnost a instituce“.

Podobně to vnímá i liberální senátor Dean Smith, který je přesvědčeným monarchistou a konstitučním konzervativcem. Uvedl, že nechápe, proč by bankovka nemohla zahrnovat všechny prvky australské historie. „Návrh zahrnující jak našeho nového krále, tak ocenění australského domorodého dědictví a kultury by byl lepším a jednotnějším přístupem. Toto rozhodnutí promarnilo jedinečnou příležitost ke spojení těchto dvou důležitých aspektů australské historie,“ řekl podle webu Sydney Morning Herald.

Australský vztah s Británií

Území Austrálie bylo od roku 1829 britskou kolonií. V roce 1942 však Australané schválili tzv. Westminsterský status, podle něhož byla země sice stále podřízena britské koruně, ale nově jen symbolicky.

Hlavou státu a králem Austrálie Karel III. tedy formálně je, avšak de facto nemá žádnou moc, na federální úrovni jej zastupuje generální guvernér, guvernéry pak mají i jednotlivé státy australské federace, které mají značnou míru autonomie.

Status quo Australané ani měnit nechtějí. Nebo alespoň nechtěli před 20 lety, kdy se Australané v referendu vyslovili pro zachování britského monarchy jako hlavy státu. Když královna zemřela, vláda se již zavázala, že letos uspořádá referendum o uznání původního obyvatelstva v ústavě.

Stejně je tomu i v případě mnoha dalších bývalých kolonií, proto byla královna Alžběta II. zobrazena na tolika bankovkách mimo Spojené království. Alžběta II. se svého času objevila na nejméně 33 různých měnách, což je více než u kteréhokoli jiného světového monarchy.

Reklama

Doporučované