Hlavní obsah

Australský expremiér za covidu tajně řídil pět ministerstev

Foto: Profimedia.cz

Australský expremiér Scott Morrison po prohře v květnových parlamentních volbách.

Reklama

Australský expremiér Scott Morrison čelí silné kritice. Během pandemie covidu-19 sám sebe jmenoval do funkce ministra zdravotnictví, financí a průmyslu, později se stal také ministrem vnitra a pokladníkem.

Článek

Bývalý předseda australské vlády Scott Morrison během pandemie covidu-19 tajně převzal vedení pěti ministerstev. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval premiér Anthony Albanese, který to označil za „bezprecedentní pošlapávání demokracie“.

Tato odhalení uvedla australskou vládu i veřejnost do rozpaků, napsal web The Guardian. Nikdo není schopen vysvětlit, proč byla tato opatření ze strany bývalého premiéra nutná a proč byla australská veřejnost držena v nevědomosti.

Labourista Albanese dnes novinářům řekl, že jeho předchůdce v premiérské funkci Morrison se v březnu 2020 jmenoval do funkce ministra zdravotnictví a financí, v dubnu 2021 pak do funkce ministra průmyslu a v květnu 2021 se stal také ministrem vnitra a pokladníkem.

„Nedokážu si představit, že si Morrison řekl ‚Jsem premiérem Austrálie a rád bych měl na starosti také zdravotnictví, finance, ministerstvo financí, průmysl, vědu, vnitro‘. Nedovedu si představit, jak to kabinet umožňuje,“ prohlásil Albanese.

To vše se stalo, aniž by o tom věděla veřejnost a v některých případech na to Morrison ani neupozornil stávajícího ministra. Neexistovalo žádné oficiální oznámení ani záznam o Morrisonově složení přísahy do žádného z pěti ministerstev. Jmenování sama sebe mu nicméně dalo rozhodovací pravomoci, pokud by se rozhodl, že je potřebuje.

Podívejte se

Mezi 139 novými druhy, které vědci v uplynulém roce popsali, je slepý nosatec žijící v jeskyních, mravenec, který chrání housenky jednoho z nejvzácnějších australských motýlů, či první mnohonožka, která má více než 1 000 nohou.

Jen málokdo v jeho kabinetu však věděl, že Morrison tyto pravomoci má. Australští ministři obvykle skládají veřejnou přísahu před generálním guvernérem za přítomnosti kamer a jejich jmenování je oznámeno parlamentu, kde je oficiálně zaznamenáno.

Expremiér svá rozhodnutí hájí s tím, že je přijal v době krize a jednal v dobré víře. V úterním prohlášení se Morrison omluvil svým bývalým kolegům a popsal opatření jako pojistku v případě nouze během pandemie koronaviru.

Morrison v dlouhém prohlášení vyjádřil lítost nad tím, že jeho činy vyvolaly znepokojení, stalo se tak ale podle něj z bezpečnostních důvodů „v bezprecedentní době“. „Využil jsem tyto pravomoci jen jednou. Nesnažil jsem se vměšovat do práce ministrů při řízení jejich resortu,“ dodal. To, že ministři nebyli o zdvojení rolí informováni, označil za „opominutí“.

Před zveřejněním zprávy Morrison prohlásil, že si nevzpomíná, že by jmenoval sám sebe na více než tři další pozice, ale uvedl, že tyto kroky byly nezbytné. „Věci se v té době hýbaly velmi rychle. Nikdo z nás není dokonalý. Nebyl v tom žádný pocit špatné vůle,“ řekl Morrison.

Morrison, který po prohře v květnových parlamentních volbách odstoupil z vedení Liberální strany Austrálie, se nyní stal terčem kritiky vysokých představitelů vlastní strany i jejího někdejšího koaličního partnera Národní strany Austrálie, kteří o expremiérových krocích nevěděli.

Připomeňte si

Scott Morrison ve funkci premiéra Austrálie skončil po prohře v květnových parlamentních volbách. U moci jej vystřídali labouristé s podporou ekologicky zaměřených nezávislých.

Ministryně vnitra v Morrisonově vládě Karen Andrewsová uvedla, že netušila, že Morrison zastával tuto funkci společně s ní, a vyzvala expremiéra, aby se vzdal svého nynějšího poslaneckého mandátu. „Nelze vládnout tajně,“ prohlásila Andrewsová. Někdejší pokladník Josh Frydenberg řekl, že ani on netušil, že odpovědnost za resort nese i Morrison.

Předseda labouristické vlády Albanese uvedl, že se nejprve poradí s generálním prokurátorem, než podnikne další kroky. „Nesdělit v zákonodárném sboru, kdo je zodpovědný za který resort, je jasným porušením povinností, které má premiér k parlamentu,“ podotkl Albanese.

Reklama

Související témata:
Scott Morrison

Doporučované