Hlavní obsah

Australská policie při protiteroristické razii zadržela sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter

Ve videonahrávce zveřejněné na platformě X bylo vidět, jak útočník pobodal biskupa.

Reklama

Podle dvou policejních představitelů citovaných agenturou AFP jsou zatčení lidé stoupenci nábožensky motivované extremistické ideologie.

Článek

Australská policie zadržela při středečním protiteroristickém zátahu v Sydney sedm lidí. Do rozsáhlé operace na jihozápadě města se zapojilo na 400 policistů, kteří provedli domovní prohlídky u podezřelých představujících bezprostřední hrozbu, sdělila podle agentury AP policie.

Akce souvisela s útokem z minulého týdne, při němž 16letý mladík během bohoslužby napadl biskupa asyrské církve a způsobil mu několik bodných zranění. Útočník byl obviněn z terorismu.

Agentura AP uvedla, že sedmi zadrženým je mezi 15 a 17 lety. „Museli jsme provést zákonné zásahy, abychom zabránili jakémukoli dalšímu plánování nebo útoku na naše komunity,“ řekl podle AP policejní komisař Reece Kershaw. Australská zpravodajská služba v prohlášení ujistila, že bezpečnost obyvatel není ohrožena.

Australský federální soud ve středu prodloužil do 10. května nařízení, které zakazuje sociální síti X zveřejňovat videonahrávku, na níž je útok na biskupa Mar Mariho Emmanuela zachycen. Bohoslužby tohoto duchovního s desítkami tisíc sledujících jsou přenášeny živě na internetu, proto se záběry útoku rychle na sociálních sítích rozšířily.

Terčem útočníka byl biskup Mar Mari Emmanuel, který se narodil v Iráku v křesťanské rodině. Bývá označován za kontroverzní osobnost vzhledem k jeho ostré kritice homosexuality, očkování proti covidu či částí muslimské teologie. Útočník podle videa pořízeného na místě činu křičel na biskupa arabsky, že uráží islám, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované