Hlavní obsah

Požáry v Kanadě sežehly území větší než Řecko, z měst prchají lidé po tisících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Kanada zažívá nejhorší sezonu lesních požárů v historii. Tisíce lidí v autech a letadlech prchají před požárem z Yellowknife.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Kanada zažívá jednu z největších evakuačních operací ve své historii. Akci, na kterou ani podle vlády nebyla země připravena. Lesní požáry ohrožují i hlavní město kanadských Severozápadních teritorií Yellowknife.

Článek

Nejhorší sezona lesních požárů v historii. Tu teď s plameny, které šlehají na téměř 1100 místech po celé zemi, zažívá Kanada.

Podle tamního ministra pro životní prostředí Stevena Guilbeaulta je území, které sežehly lesní požáry, už větší než celé Řecko. Situaci na místě označil za zoufalou a řekl, že země v současné době zažívá jednu z největších evakuačních operací ve své historii.

„Jsem první, kdo přiznává, že pokud jde o připravenost čelit dopadům klimatických změn, nejsme připraveni… Kanada není připravena a neznám žádnou zemi na světě, která by byla připravena,“ uvedl Guilbeault pro stanici BBC.

Kanadský ministr pro připravenost na mimořádné události Harjit Sajjan označil probíhající požáry za „velmi aktivní a nepředvídatelné“. Dodal, že vláda dosud nezná plný rozsah škod, které způsobily.

Kvůli silnému větru se požáry snadno šíří do obydlených oblastí: aktuálně se jeden z nich řítí na město Yellowknife, hlavní město Severozápadních teritorií, kde zuří jede z více než 200 požárů, které region sužují. Z domovů v této oblasti vyhnaly zhruba polovinu jejích obyvatel, tedy zhruba 22 tisíc lidí.

„Pokud nezačne pršet, plameny o víkendu zasáhnou yellowknifské předměstí,“ uvedl podle BBC hasičský informační důstojník Mike Westwick. Regionální ministr životního prostředí Shane Thompson pak doplnil, že pokud lidé v následujících dnech z města neodjedou, ocitnou se v nebezpečí.

Odstartovala tak bezprecedentní operace na kanadském území: na 20 tisíc lidí se jen během několika mála dní evakuuje do bezpečí, dál od sálajících plamenů.

Hoří i v Evropě

Na Tenerife na Kanárských ostrovech hasiči s pomocí armády bojují s plameny. Zatím se jim nedaří požár dostat pod kontrolu. Jde zřejmě o vůbec nejhorší katastrofu tohoto druhu v historii ostrova.

Rychle pryč

Někteří obyvatelé opustili město už dříve: od středy totiž v některých čtvrtích platila takzvaná evakuační pohotovost, stav, ve kterém mohou být lidé kdykoli požádáni, aby z města odešli. Ve čtvrtek byl požár už jen 15 kilometrů od města, o víkendu by se mohl dostat k obytným čtvrtem.

„Viděla jsem, jak se vyprodávají lety a ceny za palubní lístky rostou. Bylo jasné, že musíme odletět,“ popsala redakci BBC obyvatelka Yellowknife Ashley Maclellan, která i se svým dítětem uprchla do Edmontonu.

Stejně jako ona se i mnozí další obyvatelé města vydali na letiště, kde vystáli dlouhé fronty na evakuační lety. Ne všichni však uspěli. Některým z nich úřady na místě sdělily, že už nemají místo a že to mají znovu zkusit v pátek nebo v sobotu. Během pátku z města nakonec odletělo 1500 lidí.

Další obyvatelé z Yellowknife prchají po silnicích. Ani zde není situace jednoducháseve. U čerpací stanice Big River, která stojí asi 300 kilometrů od města, se začínají tvořit kolony aut čekajících na palivo. „Fenomenální,“ popsala situaci pro agenturu AP zaměstnankyně benzinové pumpy. „Nedohlédnete konce,“ dodala.

„Jsem opravdu nervózní a bojím se. Jsem plná emocí a v šoku. Nevím, co mě čeká a jestli se vůbec vrátím domů. Je tu prostě tolik neznámých,“ popsala žena, která uvázla v koloně. Do auta sbalila své dva psy, rodinné jmění i nezbytné dokumenty.

Plameny silně zasáhly také město Kelowna na jihu Britské Kolumbie, kde žije skoro 150 000 lidí. Úřady zde vyhlásily nouzový stav a nařídily evakuaci asi 2 500 obyvatel, informuje zpravodajská společnost CBC.

„Minulou noc jsme tvrdě bojovali, abychom ochránili naši komunitu,“ uvedl velitel hasičů ze Západní Kelowny Jason Brolund, který včerejší noc označil za jednu z nejhorších ve své kariéře. Řekl, že to bylo jako zažít „sto let hašení požárů během jediné noci“.

Vzdušný prostor kolem mezinárodního letiště v Kelowně byl mezitím uzavřen pro všechny lety kromě těch hasičských. Letiště v prohlášení uvádí, že prioritou je nyní poskytnout hasičům prostor, který potřebují k zajištění bezpečnosti místní komunity.

„Roztavilo se mi auto“

Závažná situace panuje také ve městě Hay River. Jeho starosta Kandis Jameson požádal v pátek všechny, kteří v místě stále zůstávají, aby okamžitě odešli.

Cesta ven je ale složitá: kvůli ohni byly zavřeny některé dálnice, v komunitě docházejí zásoby jídla a benzinu. V této odlehlé oblasti navíc nefungují telefonní ani internetové služby.

Doslova hororovou cestu do bezpečí popsala pro BBC obyvatelka Hay River Lisa Mundyová. „Nic nebylo vidět, projížděli jsme žhavým uhlím. Můj šestiletý syn mi říkal: ‚Já nechci umřít, mami,‘ pořád to opakoval,“ řekla. „Začal se nám tavit nárazník, prasklo čelní sklo a auto se naplnilo kouřem,“ dodala.

Kanadská vláda teď kvůli ztíženým podmínkám evakuace koordinuje operace letecké přepravy z různých komunit v Severozápadních teritoriích, která v posledních dnech ohrožují požáry: letadla z Yellowknife do Calgary v sousední provincii Alberta začala létat ve čtvrtek, evakuují se také lidé z Fort Smith, K'atl'odeeche First Nation, Hay River, Enterprise a Jean Marie River.

Právě Enterprise, v níž žije 120 lidí, je po ničivém požáru z tohoto týdne z 90 procent zničena. V některých kanadských oblastech byl pak v týdnu vidět zajímavý jev: nebe se zbarvilo do ztemnělé oranžovočervené barvy a připomínalo scenérie Marsu.

Reklama

Doporučované