Hlavní obsah

Až miliony migrantů. Orbán varoval před dopady rusko-ukrajinské války

Foto: Profimedia.cz

Orbán se v proslovu o stavu země, kterým oficiálně zahájil předvolební kampaň, vyjádřil také k napětí mezi Ruskem a Západem kolem Ukrajiny.

Reklama

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval k mírovému řešení krize na Ukrajině, kde v posledních dnech houstne napětí. Obává se příchodu až milionů migrantů, který by podle něj po invazi Ruska následoval.

Článek

Orbán odstartoval kampaň před parlamentními volbami, které se budou konat 3. dubna. V proslovu o stavu země vyzdvihoval úspěchy své vlády v hospodářské oblasti i v boji s pandemií covidu-19, varoval před návratem levice k moci, kritizoval Brusel a neopomněl postrašit uprchlíky.

Maďarský premiér, který opakovaně brojí proti imigraci všeho druhu, řekl, že je v nejlepším zájmu Maďarska „vyhnout se válce“ na Ukrajině, pro případ jejího vypuknutí má ale připravený „akční plán“.

Podle Orbána by rusko-ukrajinská válka silně zasáhla i Maďarsko. „Pokud dojde k válce, mohou z Ukrajiny přijít statisíce nebo miliony uprchlíků, což by od základů změnilo maďarskou politickou a ekonomickou situaci,“ uvedl podle agentury Reuters maďarský premiér.

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 000 vojáků, dalších zhruba 30 000 vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko nadále popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout. Řada zemí ale vyzvala své občany, aby ze země okamžitě odcestovali.

Maďarský premiér vyzval k řešení napětí na ukrajinských hranicích prostřednictvím dialogu. Se zavedením sankcí proti Rusku, na které se připravuje Evropská unie, nesouhlasí. „Sankce, represivní politika, poučování nebo jakýkoli jiný druh arogance ze strany velmocí nepřipadají v úvahu,“ řekl podle agentury AP Orbán.

Viktor Orbán, který je v čele Maďarska od roku 2010, udržuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem velmi vřelé vztahy. Má k němu asi nejblíže ze všech evropských lídrů.

Minulý týden se společně sešli v Kremlu. Orbán si přitom pochvaloval intenzivnější spolupráci Maďarska s Ruskem v oblasti energetiky, obchodu i bezpečnosti a lobboval za zvýšení dodávek plynu.

Od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, se Maďarsko pod vedením Orbána opakovaně staví proti uvalení unijních sankcí na Rusko, i když pro ně nakonec vždy hlasuje. V minulosti také zablokovalo ministerská jednání mezi Ukrajinou a NATO kvůli takzvanému jazykovému zákonu, který podle něj porušuje práva maďarské etnické menšiny na západě Ukrajiny.

Přesto všechno ovšem Orbán v sobotu prohlásil, že „nezávislost a životaschopnost“ Ukrajiny jsou v „přímém maďarském zájmu“ a Ukrajinu označil za klíčovou nárazníkovou zónu mezi Ruskem a Maďarskem.

Ve svém sobotním projevu podpořil rozvoj evropských vojenských schopností a společných evropských obranných sil. „Vojenská síla Evropy by měla být přinejmenším srovnatelnou s tou ruskou,“ vysvětlil Orbán.

Maďarsko dříve odmítlo přijmout vojenské posily od NATO a Spojených států, které kvůli rostoucímu napětí u ukrajinských hranic zamířily do několika dalších východoevropských zemí. Maďarská armáda na obranu země stačí sama, znělo z Budapešti.

Reklama

Doporučované