Hlavní obsah

Pokud Rusko napadne Ukrajinu, přijde rychlá odpověď, varoval Biden Putina

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Joe Biden telefonoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dle vyjádření Bílého domu Biden Putina ujistil, že v případě invaze na Ukrajinu bude následovat rozhodná a rychlá odpověď.

Článek

Prezident USA Joe Biden již dokončil telefonát se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, oznámil Bílý dům. Diskutovali spolu o vyostřené situaci kolem Ukrajiny. Washington již dříve varoval, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Moskva odmítá, že by měla v úmyslu sousední zemi napadnout.

Jestliže Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rozhodná a rychlá odpověď, řekl podle Bílého domu během telefonického rozhovoru americký prezident Joe Biden svému ruskému protějšku. Ruská invaze by s sebou podle Bidena přinesla „rozsáhlé lidské utrpení“. Spojené státy jsou ale připravené na diplomacii a „další možné scénáře“, citoval Bidena v prohlášení Bílý dům. Kreml zatím telefonát oficiálně nekomentoval. Putinův poradce Jurij Ušakov ale uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny „dosáhla svého vrcholu“. Moskva dlouhodobě popírá, že by se na Ukrajinu chystala zaútočit.

Biden s Putinem hovořil více než hodinu. Rozhovor byl „profesionální a věcný“, nepřinesl ale „žádnou podstatnou změnu“, uvedly agentury Reuters a AFP s odvoláním na zdroj z americké administrativy. Oba státníci spolu diskutovali o všech tématech, která Washington vznáší i veřejně. Jestli se chce Putin vydat cestou diplomacie, zůstává i po tomto telefonátu nejasné, doplnil zmiňovaný americký zdroj.

Rusko od Západu požaduje bezpečnostní záruky, včetně příslibu, že NATO mezi své členy nepřijme Ukrajinu. Podle Ušakova „americká odpověď na hlavní ruské bezpečnostní požadavky nevzala v úvahu klíčové obavy“ Moskvy. Jak Putinův poradce dodal, dnešní telefonát se odehrál na pozadí „hysterie“ Západu ohledně údajně se blížící ruské invaze, kterou označil za absurdní. Prezidenti se podle něj shodli, že budou i nadále „v kontaktu na všech úrovních“, citovala z Ušakovova prohlášení agentura AFP.

V průběhu soboty došlo také k incidentu, kdy ruské námořní plavidlo zahnalo americkou ponorku, která se pohybovala v ruských vodách Tichého oceánu. Ponorka měla podle informací ruské strany ignorovat rozkaz k vynoření. Washington se zatím k incidentu nevyjádřil.

Řada zemí, včetně USA, Británie, Německa a dalších států, již vyzvala své občany, aby ze země okamžitě odcestovali. Kyjev mají opustit i američtí diplomaté, kteří nezastávají kriticky důležité pozice.

Také české Ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, již jsou na Ukrajině či v Bělorusku, aby zvážili opuštění těchto zemí. Ministerstvo se k situaci na Ukrajině vyjádřilo také na twitteru: „Diplomatické mise EU zůstávají v Kyjevě, aby dál podporovaly naše občany a spolupracovaly s ukrajinskou vládou. Územní celistvost a suverenita Ukrajiny nesmí být narušena. Usilujeme o diplomatické řešení a deeskalaci ruské agrese. Vojenský útok na Ukrajinu bude mít pro Rusko tvrdé následky.“

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 000 vojáků, dalších zhruba 30 000 vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko nadále popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované