Hlavní obsah

Belgie vyšetřuje ruské ovlivňování nadcházejících voleb do europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Evropský parlament letos čeká obměna. Ilustrační fotografie

Reklama

Belgie se zapojí do vyšetřování proruské manipulační sítě. V pátek to oznámil tamní premiér Alexander De Croo. Dosavadní důkazy ukazují na snahu oslabit pomoc napadené Ukrajině.

Článek

Belgický premiér Alexander De Croo podle agentury AP v pátek oznámil, že se jeho země bude podílet na vyšetřování proruských aktivit v kontextu nadcházejících voleb do europarlamentu. Belgická zpravodajská služba podle něj potvrdila existenci sítě, která se snaží oslabit podporu pro Ukrajinu.

„Belgické zpravodajské služby potvrdily existenci proruských vlivových sítí činných v několika evropských zemích a také zde v Belgii,“ uvedl De Croo, jehož země momentálně předsedá Evropské unii. „Musíme jednat jak na vnitrostátní, tak na unijní úrovni,“ řekl.

De Croo sdělil, že belgické úřady úzce spolupracují s českými orgány poté, co bylo odhaleno údajné uplácení evropských politiků proruskou vlivovou sítí. Jak dodal, vyšetřování ukázalo, že poslanci Evropského parlamentu byli oslovováni a upláceni za propagaci ruských zájmů.

„Podle naší zpravodajské služby jsou cíle Moskvy velmi jasné. Cílem je pomoci zvolit více proruských kandidátů do Evropského parlamentu a posílit tak proruský vliv v této instituci,“ řekl novinářům.

Reklama

Doporučované