Hlavní obsah

Biden chce v blízké době přesunout americké vojáky do východní Evropy

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden při projevu v Pensylvánii v lednu 2022.

Reklama

Biden již dříve uvedl, že nepošle americké vojáky bojovat proti Rusům na Ukrajině.

Článek

Spojené státy brzy přesunou malý počet amerických vojáků do východní Evropy a členských zemí NATO kvůli napětí souvisejícímu s Ukrajinou. Novinářům to řekl americký prezident Joe Biden.

Pentagon uvedl přibližně 8500 amerických vojáků do pohotovosti pro případné nasazení v Evropě v souvislosti s posilováním ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hranic, uvedla agentura Reuters.

„V nejbližší době přesunu americké vojáky do východní Evropy a zemí NATO. Ne moc,“ prohlásil Biden.

Vyslání vojáků na východ Evropy by bylo dalším prostředkem nátlaku na ruského prezidenta Vladimira Putina, který by podle Američanů mohl v únoru zaútočit na Ukrajinu, uvedla agentura AFP.

Biden již dříve uvedl, že nepošle americké vojáky bojovat proti Rusům na Ukrajině. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému ale ve čtvrtečním telefonátu sdělil, že Spojené státy a jejich spojenci jsou připraveni jednat rozhodně, pokud Rusko Ukrajinu napadne.

Americký generál a předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley mezitím v pátek na tiskové konferenci v Pentagonu řekl, že ruská invaze na Ukrajinu by byla „strašná“ a vedla by ke značnému počtu obětí.

Milley označil nahromadění 100 000 ruských vojáků poblíž ukrajinských hranic za největší od studené války. „Rusko už má tolik techniky a vojáků u hranic, že může provést velkou invazi na Ukrajinu. Je pro nás znepokojující, že s přibývajícími jednotkami Putinovi přibývají možnosti, co může udělat. Hromadění vojsk takového rozsahu jsme neviděli od studené války,“ cituje Milleyho stanice CNN.

Generál také varoval, že množství ruských sil poblíž hranic s Ukrajinou znamená, že útok by měl vážné následky. „Pokud by se rozpoutal konflikt na Ukrajině, bude to signifikantní útok se signifikantním počtem obětí. Představte si to ve vysoce zalidněných oblastech. Bylo by to příšerné. Hrůza,“ řekl předseda sboru náčelníků štábů.

Americký ministr obrany Lloyd Austin nicméně řekl, že konfliktu lze stále předejít diplomacií, a dodal, že USA jsou odhodlány pomoci Ukrajině se bránit, včetně poskytnutí více zbraní. „Konflikt není nevyhnutelný. Stále je čas a prostor pro diplomacii,“ řekl podle BBC Austin a vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby situaci zklidnil.

„Není důvod, aby se tato situace zvrhla v konflikt. (Putin) může nařídit, aby jeho jednotky odešly,“ dodal Austin. Rusko plány na invazi popírá a tvrdí, že americká podpora Ukrajině je hrozbou.

Spojené státy také odmítly klíčový požadavek Moskvy, aby NATO vyloučilo vstup Ukrajiny do obranné aliance, a nadále trvají na tom, že Rusku nabízejí „seriózní diplomatickou cestu“. Ruský prezident Vladimir Putin v odpovědi obvinil Západ, že ignoruje obavy Ruska o bezpečnost.

Rusko v posledních týdnech výrazně posílilo svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale v pátek řekl novinářům, aby nevytvářeli paniku kvůli hromadění ruských jednotek na hranicích své země. Na tiskové konferenci v Kyjevě Zelenskyj řekl, že nyní nevidí větší hrozbu než při podobném hromadění vojáků loni na jaře loňského roku.

„Nepotřebujeme paniku (ohledně případné ruské invaze), potřebujeme stabilizovat naši ekonomiku,“ zdůraznil Zelenskyj podle agentury AFP. „Jsou signály i od představitelů respektovaných států, prostě říkají, že zítra bude válka. To je panika,“ dodal podle webu BBC na tiskové konferenci v Kyjevě.

Zelenskyj podle agentur apeloval, že Západ by měl otevřeně říct, zda Ukrajina jednou vstoupí do Severoatlantické aliance.

Reklama

Doporučované