Hlavní obsah

Biden omilostnil tisíce lidí odsouzených za držení konopí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Prezident Joe Biden podnikl první významné kroky k dekriminalizaci marihuany. Plní tak svůj předvolební slib, že zruší předchozí federální rozsudky, které se týkaly držení konopí.

Článek

Prezident USA Joe Biden v rámci prvních významných kroků k dekriminalizaci omilostnil všechny, kteří byli na federální úrovni odsouzeni za trestné činy spojené s držením konopí.

Úředníci odhadují, že milosti využije přibližně 6500 lidí. V současné době nicméně není nikdo ve federálním vězení pouze za držení marihuany. K většině odsouzení tohoto typu v USA totiž dochází na státní úrovni.

Podle Bidena však federální omilostnění usnadní lidem získání zaměstnání, bydlení a vzdělání.

Profesor Princetonské univerzity a bývalý zástupce národního politického ředitele Americké unie občanských svobod Udi Ofer řekl, že prosté držení marihuany je trestný čin „téměř výhradně stíhaný státy“. Federální vláda podle něj stíhá spíše trestné činy související s obchodováním s marihuanou.

Podle americké Komise pro ukládání trestů bylo v roce 2017 z téměř 20 000 odsouzených za držení marihuany odsouzeno pouze 92 osob na federální úrovni. „Je to důležité politické prohlášení, je to důležité hodnotové prohlášení, je to pokrok, ale je to kapka v moři nespravedlnosti,“ řekl Ofer.

Také webová stránka Life for Pot, která se zasazuje o propuštění pachatelů nenásilných trestných činů souvisejících s marihuanou, uvedla, že nejsou známi žádní federální vězni, kterých by se Bidenovo opatření týkalo, a na twitteru napsala: „Tohle je jen kosmetická úprava.“

Biden guvernérům: Vydávejte vlastní milosti

Americký prezident prohlásil, že vyzve všechny guvernéry států, aby vydávali vlastní milosti, právě kvůli tomu, že odsouzení za držení konopí většinou probíhá na státní úrovni. Rovněž nařídí ministerstvům spravedlnosti zdravotnictví, aby přezkoumala, jak je konopí klasifikováno podle federálního práva.

Jako prezidentský kandidát Biden slíbil dekriminalizaci užívání konopí a také zahlazení odsouzení. „Posílání lidí do vězení za držení marihuany zničilo příliš mnoho životů a uvěznilo lidi za jednání, které již mnoho států nezakazuje,“ řekl ve čtvrtek Biden. „A to ještě před tím, než se začnete zabývat jasnými rasovými rozdíly v oblasti stíhání a odsouzení. Dnes začínáme tyto chyby napravovat,“ napsal na twitteru.

Dodal, že považuje za systematický problém, že statisticky jsou mnohem častěji za držení konopí vězněni lidé jiné než bílé pleti. „Běloši a černoši užívají marihuanu v podobné míře, černoši jsou zatýkáni, stíháni a odsuzováni v nepoměrně vyšší míře,“ prohlásil Biden ve videu, které zveřejnil rovněž na twitteru.

Milost pro všechny od 70. let

Omilostnění se týká všech, kteří byli od 70. let 20. století odsouzeni za prosté držení drog na federální úrovni, napsal web The New York Times (NYT). Týkat se naopak nebude lidí, kteří byli odsouzeni kvůli prodeji nebo šíření konopí.

Oznámení přichází měsíc před kritickými listopadovými volbami, které rozhodnou o kontrole Kongresu. Někteří kandidáti - zejména demokratický viceguvernér Pensylvánie John Fetterman, který se uchází o křeslo v Senátu USA ve svém státě - učinili otázku legalizace marihuany ústředním bodem své kampaně.

Kroky, které Biden ve čtvrtek oznámil, nejsou úplnou dekriminalizací, přestože ta se těší rostoucí podpoře demokratů i republikánů. Jedná se však o první významné kroky amerického prezidenta směřující k odstranění trestních postihů za držení marihuany.

Kyjev může počítat se silnou podporou Američanů

Téměř tři čtvrtiny Američanů se domnívají, že by Spojené státy měly i nadále podporovat Ukrajinu, a to nehledě na hrozby Ruska, že by k ochraně svého území mohlo použít jaderné zbraně.

Prezident a úzký okruh spolupracovníků Bílého domu se o těchto změnách dohadovali několik týdnů, což podle CNN komplikoval Bidenův osobní skepticismus vůči dekriminalizaci, ale i neochota diktovat změny ministerstvu spravedlnosti.

Biden ve svém prohlášení napsal, že určitá pravidla týkající se marihuany by měla zůstat v platnosti, i kdyby došlo k plné dekriminalizaci. „I když se federální a místní předpisy týkající se marihuany mění, důležitá omezení týkající se obchodování, marketingu a prodeje nezletilým by měla zůstat v platnosti,“ uvedl.

Marihuana je podle federálních zákonů nelegální, přestože řada jednotlivých států přistoupila k jejímu legálnímu užívání pro rekreační a lékařské účely. Podle zákona o kontrolovaných látkách z roku 1970 je marihuana zařazena do seznamu „Schedule 1 Drug“ po boku látek jako heroin, LSD, MDMA nebo meskalin.

„Marihuanu klasifikujeme na stejné úrovni jako heroin - a jako závažnější látku než fentanyl. Nedává to smysl,“ řekl Biden. Klasifikace, jíž USA pro konopí využívá, podle webu Drugs znamená, že látka nemá „v současnosti uznávané lékařské využití a má vysoký potenciál zneužití“.

Fakt, že konopí na federální úrovni zůstává nezákonné, a to i ve státech, kde ji lze legálně koupit a užívat, znamená, že lidé tam mohou být za určitých okolností stále odsouzeni za její držení.

Dochází proto i k bizarním situacím jako například v Coloradu, kde si majitelé obchodů s konopím nemohli právě kvůli faktu, že na federálním levelu je marihuana nelegální, zřizovat bankovní účty.

Pomoc ve volbách?

Omilostnění přichází měsíc před listopadovými volbami do Kongresu, které určí rozložení sil ve Washingtonu na poslední dva roky Bidenova funkčního období. Bidenovo prohlášení by mohlo podle NYT demokratům v nadcházejících volbách zajistit podporu, a to zejména mezi mladými lidmi, liberály a menšinami.

Na legalizaci konopí se chystá i ČR

Přečtěte si o tom, zda a jak si v Česku bude možné už brzy koupit za přísných podmínek legálně marihuanu. Pravidla prodeje a nákupu by měl upravit připravovaný zákon.

Biden není prvním prezidentem USA, který udělil milost pachatelům konopných trestných činů.

V poslední den svého působení v úřadu omilostnil Donald Trump 12 pachatelů marihuanových trestných činů, včetně některých, kteří byli uvězněni na doživotí na základě pravidla tří trestných činů vytvořeného zákonem o trestné činnosti z roku 1994, který pomáhal vytvořit právě i Joe Biden, kvůli čemuž je předmětem kritiky.

V předvolební kampani se za části jednoho z nejagresivnějších opatření, které prosazoval, zákona o kriminalitě z roku 1994, omluvil a zasazoval se o větší shovívavost vůči pachatelům nenásilných trestných činů souvisejících s drogami.

Bidenův krok si vysloužil chválu i kritiku

Někteří z republikánů prezidentovo rozhodnutí kritizovali. „Uprostřed vlny kriminality a na pokraji recese uděluje Joe Biden paušální milosti pachatelům drogových trestných činů,“ řekl senátor Tom Cotton, republikán z Arkansasu. „Je to zoufalý pokus odvrátit pozornost od neúspěšného vedení (země),“ dodal.

Někteří odpůrci úplné legalizace marihuany Bidenův krok naopak ocenili. „Nikdo si nezaslouží být ve vězení za jointa,“ řekl Kevin Sabet, který vede organizaci Chytrý přístup k marihuaně, jež je proti legalizaci. „Neměli bychom ale také prodávat vysoce účinné produkty s THC a neměli bychom ani propagovat a podporovat užívání mezi mladými lidmi.“

Podle Národní konference státních zákonodárců legalizovalo užívání marihuany pro rekreační účely 19 amerických států a District of Columbia. Lékařské užívání je legální v 37 státech a třech teritoriích USA.

Konopí je také legální v Kanadě, Jihoafrické republice nebo Uruguayi. V řadě států ale je konopí dekriminalizováno. To platí o cca 20 státech, včetně Nizozemska, Belgie, Španělska, Rakouska, ale i vzdálenějších zemích, jako je Jamajka.

Reklama

Související témata:

Doporučované