Hlavní obsah

Navzdory výhrůžkám Ruska. Podpora Ukrajiny ze strany Američanů roste

Foto: Profimedia.cz

Podle Bidena je riziko jaderné apokalypsy nejvyšší od kubánské raketové krize v roce 1962. Ukrajině však slíbil další balík vojenské pomoci.

Reklama

Téměř tři čtvrtiny Američanů se domnívají, že by Spojené státy měly i nadále podporovat Ukrajinu, a to nehledě na hrozby Ruska, že by k ochraně svého území mohlo použít jaderné zbraně.

Článek

Václavské náměstí, nebo klidně to Schillerovo v německém Chemnitzu; v ulicích evropských měst přibývá protestních akcí, na nichž se lidé netají svým strachem z toho, jaké dopady na ně v konečném důsledku bude mít Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině. Zejména na účty, které musejí poplatit.

Nejbližší měsíce ukážou, zda se nezačne jednota, kterou země Evropské unie prokázaly tváří v tvář agresi Kremlu, ze strachu před nespokojenou mrznoucí veřejností drolit.

Ale v USA, zdá se, tento scénář nehrozí. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, za kterým stojí agentura Reuters a společnost Ipsos, může Kyjev dál počítat se silnou podporou Američanů.

Dotazování se uskutečnilo od 4. do 5. října a celkem 66 % respondentů uvedlo, že by americká vláda měla pokračovat v poskytování zbraní Ukrajině. Jde o vyšší skóre, než které ukázal podobný průzkum ze srpna, kdy se ke stejné myšlence přiklánělo pouze 51 % dotázaných.

Mohlo by Vás zajímat

Reportáž z třetího největšího města v Sasku ukazuje, že nespokojenost s vládou kvůli vysokým cenám kypí i pár desítek kilometrů za hranicemi Česka.

Průzkum tak naznačil, že americký prezident Joe Biden má i nadále podporu v poskytování zbraňových systémů, výcviku a další vojenské pomoci vládě prezidenta Volodymyra Zelenského, a to navzdory obavám, že by válka mohla eskalovat, pokud by Ukrajině byly poskytnuty zbraně delšího doletu, které by mohly zasáhnout i Rusko.

Již začátkem týdne Bílý dům oznámil, že prezident Biden při telefonátu se svým ukrajinským protějškem oznámil další pomoc pro zemi napadenou Ruskem.

USA mají Ukrajině nově poskytnout balík vojenské pomoci v hodnotě 625 milionů dolarů, jehož součástí budou další zbraně a vojenská technika, včetně salvových raketometů HIMARS.

Zmiňovaný dotazník, který vyplnilo 1005 lidí, dále ukázal, že 73 % z nich souhlasí, aby Spojené státy pokračovaly v celkové podpoře Ukrajiny, a to i přes varování Ruska, že by mohlo využít svůj jaderný arzenál. S tímto závěrem souhlasili jak demokraté, tak i republikáni. Mezi Bidenovými demokratickými kolegy však byla tato podpora vyšší.

Obavy z jaderné války

Že země směřuje k jaderné válce s Ruskem, se podle zveřejněných výsledků obává více než polovina Američanů (58 %). Méně Američanů (35 %) než v srpnu (40 %) se však domnívá, že problémy Ukrajiny nejsou záležitostí Spojených států, a že by se do nich tak země neměla vměšovat.

Mohlo by Vás zajímat

Když z Karlovarska vyrazily na pražskou protivládní demonstraci dva autobusy, byl v jednom z nich i reportér Seznam Zpráv.

Možné rozdíly ve vnímání situace mezi Spojenými státy a Evropou jistě hraje i závislost na plynu či jiných produktech, jejichž dovoz byl s konfliktem omezen, či úplně zrušen. Nepříjemně rostoucí ceny se však nevyhnuly ani Američanům.

Jak totiž upozorňuje web CNN, klíčové je uvažovat třeba o dodávkách ropy v celosvětovém měřítku, nikoliv jen se zaměřením na jednu zemi, tedy Spojené státy. Svět komodit je silně propojený a ceny se určují na globálním trhu. To, co se stane v jedné oblasti světa, tak může bez problémů ovlivnit jinou.

Na stole je tak i nadále téma únavy z války, které je ve spojení s konfliktem na Ukrajině skloňováno již delší dobu. Podle naplňujících se předpovědí tak pro veřejnost opravdu bude zkouškou blížící se zima. To, jak moc se na dění v jednotlivých zemích podepíše, ukáže až čas.

Reklama

Doporučované