Hlavní obsah

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Biden na středeční akci prohlásil, že díky přistěhovalcům jsou USA silnější.

Podle Bidena mají Indie a Japonsko, ale i Čína či Rusko problémy s ekonomikou kvůli tomu, že nepřijímají přistěhovalce. Obě země označil za xenofobní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden ve středu prohlásil, že xenofobie Japonska a Indie brzdí jejich růst, protože země nevítají přistěhovalce. Výroky pronesl během akce pro sponzory, na které se shromažďovaly finanční příspěvky na prezidentskou kampaň, informuje agentura Reuters.

Na akci byli podle agentury AP mezi dárci převážně asijští Američané. Biden řekl, že nadcházející americké volby jsou o „svobodě, Americe a demokracii“ a že národní ekonomika vzkvétá „díky vám a mnoha dalším“.

„Proč Čína ekonomicky zpomaluje, proč má Japonsko potíže, proč Rusko, proč Indie, protože jsou xenofobní. Nechtějí přistěhovalce. Přistěhovalci jsou to, co nás dělá silnými,“ prohlásil americký prezident a dodal: „To není vtip. To není nadsázka, protože máme příliv pracovníků, kteří tu chtějí být a chtějí přispět.“

Japonská ani indická vláda na výroky zatím nereagovala. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby řekl, že Biden se o postoji USA k imigraci vyjadřuje v širším smyslu.

„Naši spojenci a partneři hmatatelným způsobem dobře vědí, jak si jich prezident Biden váží, jejich přátelství, spolupráce a schopností, které přinášejí napříč spektrem v řadě otázek, nejen týkajících se bezpečnosti,“ pronesl Kirby ve čtvrtek ráno.

Doporučované