Hlavní obsah

Biden pobouřil Pákistán. Naznačil, že stát nemá pod kontrolou jaderné zbraně

Foto: Profimedia.cz

Pákistánu se nelíbila slova amerického prezidenta o „jedné z nejnebezpečnějších zemí“ na světě.

Reklama

Americký prezident Joe Biden označil Pákistán za nebezpečnou zemi v souvislosti s tamním jaderným arzenálem. Islámábád to popudilo.

Článek

Pákistánský ministr zahraničí si v sobotu předvolal amerického velvyslance v Islámábádu. Učinil tak kvůli poznámce prezidenta Spojených států Joea Bidena, který řekl, že Pákistán je možná jednou z „nejnebezpečnějších“ zemí na světě kvůli způsobu, jakým nakládá s jadernými zbraněmi. Informovala o tom agentura Reuters.

Pákistán je „možná jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě“, protože drží „jaderné zbraně bez jakékoliv soudržnosti“, uvedl Biden ve čtvrtek na akci Demokratické strany v Los Angeles. Během projevu hovořil také o bezpečnostních rizicích, která podle něj představují Rusko a Čína.

Šéf pákistánské diplomacie Bilavál Bhutto Zardárí řekl, že byl Bidenovými výroky překvapen a že nedorozumění vzniklo nedostatečnou angažovaností. Rozhodnutí předvolat amerického velvyslance podle něj ale negativně neovlivní vztahy se Spojenými státy.

Bidenův úřad v týdnu zveřejnil novou bezpečnostní strategii Spojených států, o Pákistánu v ní zmínka není. USA se podle dokumentu musejí soustředit na svůj vztah s Čínou, která i po ruské invazi na Ukrajinu představuje nejzávažnější výzvu pro světový řád, a vypořádat se s dalšími mezinárodními výzvami včetně změny, terorismu, inflace a energetické krize.

Reklama

Doporučované