Hlavní obsah

Biden už se na Fialu těší, říká americký velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Před svým jmenováním byl velvyslanec Bijan Sabet spoluzakladatelem Spark Capital, společnosti rizikového kapitálu.

Reklama

Setkání v Bílém domě je skvěle načasované, osobně se na něj těším a vím, že prezident se těší také, říká pro SZ o chystané návštěvě Petra Fialy v USA americký velvyslanec v Česku. Témat k diskuzi má prý dvojice politiků dost.

Článek

Příští týden čeká českého premiéra Petra Fialu historická návštěva v Bílém domě, kde se setká s prezidentem Joem Bidenem. Spolu s ním za oceán odcestuje také americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet, pro kterého je diplomatický post v Praze vůbec první. Zastává ho už rok.

Podle oficiálního oznámení dvojice politiků využije setkání „ke koordinaci u řady sdílených priorit, včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a sdílených demokratických hodnot“. To pro Seznam Zprávy ostatně potvrzuje i Sabet, podle kterého jsou dnes česko-americké vztahy silnější než kdy dřív.

V rozhovoru diplomat odpovídá také na otázky týkající se americké podpory Ukrajiny nebo možného oslabení vazeb USA se Severoatlantickou aliancí, kterého se evropští lídři obávají v souvislosti s prezidentskou kandidaturou Donalda Trumpa.

Jak si má vlastně český čtenář vyložit pozvání do Bílého domu pro Petra Fialu? Nejde třeba o nějaké vyjádření díku za českou inciativu nákupu munice pro Ukrajinu?

Myslím, že první a nejdůležitější věcí je říct, že vztahy mezi USA a Českou republikou nikdy nebyly silnější. Naše dvě země mají bohatou historii a společné hodnoty, ale naše spolupráce a přátelství jsou v této době skutečně důkazem našich blízkých vztahů.

Toto setkání v Bílém domě je skvěle načasované. Osobně se na něj těším a vím, že prezident se těší také. Je o čem diskutovat, mělo by to být skvělé.

Říkáte, že je o čem diskutovat. Co bychom tedy od setkání měli očekávat?

Jsou tu jasné priority, na kterých jsme společně pracovali - Ukrajina, sdílená bezpečnost, kooperace v rámci NATO. Tady bych chtěl rovnou i pochválit Českou republiku právě za její muniční iniciativu. Jsem si jist, že i to se během jednání objeví, stejně jako další témata.

Existují nějaké konkrétní závěry, ve které Američané doufají?

Myslím, že nám toto setkání hlavně umožní hovořit na nejvyšších úrovních o hlavních prioritách, na kterých obě naše země velmi usilovně pracují.

Bijan Sabet

  • Americký investor rizikového kapitálu, od února 2023 působí jako velvyslanec Spojených států v České republice.
  • Sabetova matka se do Spojených států přistěhovala z Koreje v 60. letech 20. století, jeho otec ve stejné době emigroval z Íránu.
  • Získal bakalářský titul na Boston College.
  • V roce 2005 spoluzaložil společnost Spark Capital, která se zabývá rizikovým kapitálem a zaměřuje se na podnikatele a jejich projekty.
  • Ve své funkci ve společnosti Spark Capital Sabet vedl investice a působil v představenstvech začínajících firem, které se proměnily v globální, jako jsou Wayfair, Cruise Automotive, Oculus, Slack, Tumblr, Warby Parker, Discord, Stack Overflow atd.
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bijan Sabet během rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zmiňoval jste sílu našich vztahů, česká vláda ale na pozvání do Bílého domu čekala poměrně dlouho, což vedlo k diskuzím o tom, jestli naše vztahy spíše neoslabily, třeba i kvůli odmítnutí Westinghousu v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany. Je Česko pro USA důležitým spojencem?

Česko-americké vztahy opravdu nikdy nebyly silnější. Pokud jde o zmiňovaný energetický projekt na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech; jeden projekt nepředstavuje celek našeho vztahu.

Existuje mnoho způsobů, jak spolupracovat na důležitých věcech, jako je Ukrajina, NATO, hospodářská spolupráce, bezpečnost nebo energetika. Spojené státy s Českou republikou ostatně spolupracují v řadě oblastí týkajících se právě energetické bezpečnosti.

A samozřejmě vzkvétají i vazby mezi lidmi, naše vztahy jsou velmi dobré.

Ve Spojených státech je dnes další pomoc Ukrajině blokována. Mohlo by i tohle být téma blížící se návštěvy? Někteří čeští politici už přímo apelovali na americké kongresmany.

Podpora Ukrajiny je zásadní. Spojené státy jí pod vedením prezidenta Joea Bidena poskytly pomoc ve výši více než 80 miliard amerických dolarů, a to jak vojenskou, tak i humanitární. Česká republika je v podpoře Ukrajiny lídrem a já vaši zemi opravdu chválím za vše, co pro ni udělala.

Je toho však třeba více a je to nutné - prezident Biden dal jasně najevo, že další balíček pomoci je zásadní. Před nedávnem prošel Senátem na dvoustranickém základě návrh zákona o pomoci Ukrajině a nyní je nezbytné, aby ho předseda Sněmovny reprezentantů předložil také v ní.

Panuje silné přesvědčení, že tak opravdu učiní a že návrh projde, musí k tomu ale dojít co nejdříve.

Čeští politici apelují na Američany

Další balíček pomoci pro Ukrajinu blokují už několik měsíců zejména američtí republikáni. Předsedové české sněmovny a Senátu spolu s šéfy dalších evropských parlamentů vyzývají k urychlení procesu.

Jak si vlastně představujete spolupráci USA a České republiky při podpoře Ukrajiny v budoucnu?

Je mnoho způsobů, jejichž prostřednictvím v tomto směru již pracujeme. Skutečnost, na kterou upozorním, je třeba to, že v České republice probíhá renovace tanků T-72, které mají následně putovat na Ukrajinu. USA pro tento projekt pomohly zajistit finance.

Nedávno jsem návštívil Libavou (vojenský újezd, pozn. red.), kde česká armáda trénuje ukrajinské vojáky. Z první ruky jsem tak viděl, jak důležitý tento výcvik je a jak důležitou roli spolupráce mezi Českem, Ukajinou a Spojenými státy hraje. Budeme v tom tedy pokračovat.

Další oblastí spolupráce je i zahraniční vojenské financování. Česká republika poskytla Ukrajině vojenskou pomoc, zatímco USA Česku pomáhají modernizovat jeho armádu a zároveň mu poskytují kritické zálohy.

Česká snaha modernizovat a posílit armádu - ať už jde o dvě procenta HDP na obranu, nebo nedávný nákup stíhaček F-35 - je pro posílení NATO a ochranu Ukrajiny ostatně zásadní.

Na NATO bych se vás také ráda zeptala. V prohlášení Bílého domu o návštěvě Petra Fialy stojí, že „lídři zdůrazní svůj pevný závazek vůči NATO“. Dnes se ale hodně mluví o tom, že návrat Donalda Trumpa do čela USA by mohl přinést změnu. Máme se bát?

Prezident Biden se vyjádřil jasně: Náš závazek vůči NATO je neochvějný. NATO je dnes silnější, větší a bezpečnější než kdykoliv předtím. Další spojenci NATO splnili svou 2% povinnost, i když je dnes zřejmé, že tato hranice již není cílem, ale základem. Vidíme tedy NATO, které je připravenější než kdy jindy.

Trump a NATO

Šance na znovuzvolení Donalda Trumpa se s každým kolem amerických primárek zvyšují. Z představy exprezidenta v Bílém domě se ovšem většině evropských lídrů ježí vlasy. Co Evropu může potkat?

Není příliš konstruktivní spekulovat o budoucích prezidentských volbách, řeknu ale, že prezident Biden se k tomuto tématu vyjadřuje velmi jasně, že v Kongresu ohledně pokračující podpory NATO panuje velká shoda obou stran a že většina Američanů má stejný názor. Jsem proto přesvědčen, že závazek Spojených států vůči NATO je pevný.

Důležitými tématy jsou pro obě naše země i Čína a Tchaj-wan. Jsme i tady na stejné vlně? Jak Američané vnímají vstřícnou českou politiku vůči Tchaj-wanu?

Opravdu bych chtěl Českou republiku pochválit za její postoj a vedoucí pozici směrem k Tchaj-wanu. Je zřejmé, že Česká republika a Tchaj-wan podporují společnou demokracii, hodnoty lidských práv a samozřejmě i hospodářské a kulturní vazby. Toto nastavení je velmi podobné vztahům mezi USA a Tchaj-wanem.

Další oblastí, kterou chci vyzdvihnout, je to, že se Česká republika vyjadřuje k postoji Číny k Ukrajině a upozorňuje na její problémy, včetně vztahů s Ruskem. Myslím, že toto je opravdu třeba pochválit.

Reklama

Doporučované