Hlavní obsah

Biden zpražil naděje na rychlý vstup Ukrajiny do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr Bílého domu

Joe Biden v podstatě řekl, že Ukrajina se nemůže stát členem NATO, dokud neskončí válka.

Reklama

aktualizováno •

Pokud by se Ukrajina v této situaci stala členem NATO, fakticky by se celá Aliance dostala do války s Ruskem. To je podle amerického prezidenta důvod, proč přistoupení Kyjeva zatím není možné.

Článek

Americký prezident Joe Biden se domnívá, že Ukrajina zatím není připravená na členství v Severoatlantické alianci. V rozhovoru pro americkou televizi CNN řekl, že NATO může zvážit přistoupení Ukrajiny k organizaci až po skončení války s Ruskem.

Biden mluvil s novinářem CNN Fareedem Zakariou těsně před odletem do Velké Británie, kde se má setkat s tamním premiérem Rishim Sunakem i králem Karlem III.

Jde o jeho první zastávku při cestě po Evropě, jejíž stěžejní částí bude v úterý a ve středu summit NATO v litevském Vilniusu, kde má být jedním z hlavních témat právě budoucnost Ukrajiny v Alianci.

„Nemyslím si, že NATO je jednotné v otázce, jestli se má Ukrajina přidat do alianční rodiny právě v tuto chvíli, uprostřed války,“ řekl Biden CNN.

Zároveň ale zdůraznil, že Spojené státy i další členové Aliance budou pokračovat v dodávkách zbraní na Ukrajinu a budou její snahy ubránit se ruské agresi podporovat i dalšími způsoby. Tento týden Washington potvrdil, že Ukrajině poskytne kazetovou munici, což kritizovaly i některé západní země (více zde).

Schůzka NATO přiblíží Ukrajinu k Alianci

V úterý 11. července se prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance sejdou na dvoudenním summitu v Litvě. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga na schůzce potvrdí, že se Ukrajina v budoucnu stane členem Aliance. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před summitem ve Vilniusu navštívil několik členských zemí NATO včetně České republiky.

„Pokud by se to stalo (členství Ukrajiny v NATO – pozn. red.), a vím, o čem mluvím, jsme odhodlaní bránit každou píď území, které je územím NATO. Je to závazek, který jsme všichni přijali bez ohledu na cokoli. Pokud bude válka pokračovat, jsme ve válce všichni,“ pokračoval americký prezident.

Narážel tak na známý článek 5 Severoatlantické smlouvy, podle kterého jsou všechny členské státy povinny bránit v případě napadení ostatní. Podle něj je třeba ale teď dát Ukrajině „rozumnou cestu“, která ukáže, že se jednou členem stát může.

Biden řekl, že už mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ujistil ho o další podpoře. Připomněl ale také, že už před ruskou invazí na Ukrajinu odmítal požadavky Moskvy, aby se NATO zavázalo, že nikdy Ukrajinu mezi sebe nepřijme.

Ukrajina doufá, že se „cesta zkrátí“

Ukrajina doufá, že nadcházející summit nastíní jasný plán, kudy povede cesta země do NATO. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba tento týden řekl, že po setkání ve Vilniusu „se cesta do Aliance rozhodně zkrátí“, jak napsal deník Kyiv Independent.

Kuleba si zároveň postěžoval, že stále chybí jasné řešení, jak cestu Ukrajiny do Aliance urychlit. „Teď nastává jedinečný moment si to ujasnit,“ prohlásil. „Pokud NATO tuto příležitost promešká, dá Putinovi dárek v době, kdy je potřeba na něj tlačit na všech frontách,“ dodal.

Zelenskyj v rozhovoru pro CNN ze začátku července připustil, že ve stávajících podmínkách neočekává vstup své země do Aliance. Bidena ale vyzval, aby zajistil alespoň pozvánku do NATO.

Debaty o konkrétním časovém rámci přistoupení Ukrajiny nedávno vyloučil i generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Některé země v čele s Polskem a pobaltskými státy ale naléhají na to, aby Kyjev získal jasnou představu, jak se bude postupovat.

Litevský prezident Gitanas Nauséda podle agentury ČTK dokonce pohrozil vetem společného prohlášení, nebude-li v něm výraznější příslib pro Ukrajinu týkající se členství.

Obchod s Tureckem kvůli Švédsku?

Aliance aktuálně řeší také dokončení vstupu Švédska. To o přistoupení požádalo loni spolu s Finskem v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Zatímco Finsko se letos na jaře stalo součástí bloku, připojení Švédska blokují Turecko a Maďarsko.

Návrat „hrdinů z Azovstalu“

Po měsících v zajetí se velitelé obránců Azovstalu vrátili do vlasti i díky speciálu české armády. Ve Lvově je přivítali jejich blízcí a vojáci slíbili své zemi, že ve válce na Ukrajině ještě budou mít slovo.

Biden je ohledně vstupu Švédska optimistický. Připomněl, že Turecko usiluje o modernizaci svých letounů F-16, které vyrábějí Američané. Své požadavky má podle něj i Řecko, které s Tureckem tradičně soupeří. Americký prezident naznačil, že se rýsuje výměnný obchod.

„Upřímně se snažím dát dohromady takové malé konsorcium, díky kterému bychom posílili NATO prostřednictvím vojenských kapacit Řecka i Turecka a zároveň bychom umožnili Švédsku vstoupit. Ale hraje se o to, není to hotové,“ prohlásil Biden v rozhovoru pro CNN.

Reklama

Doporučované