Hlavní obsah

„Bohužel.“ Saúdský princ potvrdil trest smrti pro učitele za příspěvky na síti

Foto: Matias Lynch, Shutterstock.com

Muhammad bin Salmán.

Reklama

Bývalý saúdský učitel byl odsouzen k trestu smrti za příspěvky na sociální síti X a YouTube. Za přísný trest mohou podle tamního korunního prince špatné zákony, ty ovšem podle lidskoprávní organizace slouží ve prospěch prince.

Článek

Před pár dny potvrdil rozhodnutí saúdského soudu odsoudit bývalého učitele Muhammada al-Ghamdiho k trestu smrti za příspěvky na sociální síti X (dříve Twitter) a aktivitu na YouTube, i vládce Saúdské Arábie, korunní princ Muhammad bin Salmán. „Bohužel je to pravda,“ řekl v rozhovoru pro Fox News. Rozhovor byl nahrán také na síť X, kde se případ al-Ghamdiho řeší od 20. minuty.

Svými příspěvky měl urazit královskou rodinu, podporovat teroristickou ideologii a šířit falešné zprávy pod záminkou spáchání teroristického činu. Podle jeho bratra byl ovšem bývalý učitel odsouzen kvůli tweetům, ve kterých kritizoval korupci a potírání lidských práv v zemi.

Vinu za rozsudek podle bin Salmána nese špatná legislativa a poté prohlásil, že jeho vláda dělá vše pro to, aby se zákony reformovaly. Na rozhovor reagovala lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), podle níž se korunní princ stará o to, aby se zákony změnily, ovšem k horšímu. Stav lidských práv se podle HRW v Saúdské Arábii pod jeho vládou významně zhoršil.

Specializovaný trestný soud odsoudil al-Ghamdiho k trestu smrti 10. července. Rozhodl tak na základě protiteroristického zákona, který pomáhal bin Salmán prosadit, informovala CNN. Verdikt je další vystupňováním snahy vládního režimu potlačit opoziční hlasy v zemi. Tento proces významně akceleroval po roce 2017, kdy se k moci dostal právě Muhammad bin Salmán.

„Represe proti opozici dosáhla v Saúdské Arábii nové úrovně. Soud může odsoudit k trestu smrti jen za pouhé příspěvky na sociální síti,“ řekla Joey Shea, pozorovatelka Human Rights Watch se specializací na Saúdskou Arábii.

Protiteroristický zákon, který bin Salmán prosadil, sebral velkou část pravomocí ministerstvu vnitra a dal je do rukou Prezidia pro státní bezpečnost a Úřadu veřejného stíhání, jež se zodpovídají přímo králi či korunnímu princi. To vedlo k tvrdšímu boji proti těm, kteří s režimem nesouhlasí, což vyvrcholilo například v roce 2018, kdy došlo k  zavraždění Džamála Chášukdžího, novináře a kritika korunního prince, na saúdském generálním konzulátu v Turecku.

Podle Evropsko-saúdské organizace pro lidská práva popravil režim letos 92 lidí a lze očekávat, že do konce roku toto číslo dále poroste. V roce 2022 režim provedl 148 poprav.

Reklama

Doporučované