Hlavní obsah

Smrt, utržené končetiny, bití. I to čeká lidi mířící do Saúdské Arábie

Foto: Profimedia.cz

Etiopská žena se vrátila do vlasti po neúspěšném pokusu dostat se do Saúdské Arábie, snímek z března 2022.

Reklama

Saúdská Arábie se velmi neortodoxním způsobem brání příchodu nelegálních migrantů, především z Etiopie. Podle nově zveřejněné zprávy organizace Human Rights Watch je na hranicích zabíjí. Tamní vláda to popírá.

Článek

„Stříleli na nás opakovaně. Viděla jsem zabíjení lidí způsobem, jaký jsem si nedokázala představit. Viděla jsem 30 zabitých lidí na místě. Schoulila jsem se pod skálu a spala jsem tam. Vnímala jsem, jak kolem mě spí lidé. Ty, co jsem považovala za spící, ale byli ve skutečnosti mrtví. Vzbudila jsem se a byla jsem sama.“

Tak popsala setkání se saúdskoarabskou pohraniční stráží na jednom z nelegálních hraničních přechodů z Jemenu do Saúdské Arábie čtrnáctiletá dívka Hamdiya. Její příběh není výjimečný.

Podle nově zveřejněné zprávy mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch jen mezi březnem 2022 a červnem 2023 zavraždila saúdskoarabská pohraniční stráž minimálně stovky migrantů především z Etiopie, kteří se snažili hranici překročit.

Saúdskoarabská pohraniční stráž na migranty útočila už v minulosti, ale teď jde podle HRW o „systematickou“ činnost.

Cesta za lepším životem

Uprchlíci z Etiopie volí „východní“ neboli „jemenskou trasu“ s cílem dostat se do Saúdské Arábie často s vidinou zlepšení své materiální situace - prchají před chudobou, kvůli dopadům klimatické krize, potravinovým krizím. Mnohdy je ale důvodem útěku z vlasti i potlačování lidských práv v důsledku bujících etnických konfliktů, včetně války v severoetiopském Tigrajském státu (více zde).

Mohlo by vás zajímat

Rozvojové země se obávají důsledků ruského „ne“ dohodě o vývozu ukrajinského obilí. Jak popsal pro Seznam Zprávy humanitární pracovník Walter Mawere, který působí v Somálsku, ceny porostou a více lidí spadne do chudoby.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se o nebezpečnou cestu z Afrického rohu až do Saudské Arábie pokusí více než 200 tisíc lidí ročně.

HRW uvádí, že velkou skupinu lidí prchajících touto trasou představují ženy a děti, které v Saúdské Arábii uspokojují poptávku po zaměstnancích v domácnostech.

Utíkající Etiopané musí při cestě z Afrického rohu nejdříve na lodi překonat Adenský záliv, dostat se do Jemenu a následně překročit hranici do Saúdské Arábie. Za cestu dají pašerákům často své veškeré úspory. Na oplátku se s násilím a nelidským zacházením setkávají už od samého počátku.

Z Jemenu do Saúdské Arábie obvykle přecházejí v hornaté pohraniční oblasti oddělující jemenskou provincii Saada a saúdskouarabskou provincii Džizán na jihozápadě země. Pohraniční stráž království proti nim při tom podle HRW brutálně útočí, například výbušninami a střelnými zbraněmi. Snaží se je zastavit.

Bez končetiny i perspektivy

„Hned poté, co jsme dorazili (na hranici) na nás (saúdskoarabští pohraničníci) začali střílet… Mnoho lidí zemřelo. Ve skupině 200 migrantů jich přežilo jen 50,“ vyprávěla HRW dvacetiletá Dahabo, která se pokusila hranici překročit v prosinci 2022.

„Šla jsem se 170 lidmi. Většinou to byly ženy, šly i děti. Saúdové na nás stříleli ze zadní části auta. Viděla jsem, jak něco házejí z auta… Po střelbě lidé přicházeli o ruce, nohy a my jsme jim nemohli pomoct, protože jsme se museli postarat o sebe. Na vlastní oči jsem viděla, jak zabíjejí lidi. Viděla jsem dvacet mrtvých,“ vypověděla dvacetiletá Hadiya, která se pokusila překročit hranici opakovaně. Naposledy v říjnu 2022.

Svědectví přeživších i analýzy získaných materiálů jsou tak podle HRW důkazem, že saúdská pohraniční hlídka útočila na neozbrojené uprchlíky výbušnými zbraněmi. Ty uprchlíci přirovnávali k „bombám“. Používala zřejmě také minomety a raketomety instalované v „zadních částech aut“. Útoky trvaly hodiny, někdy dokonce i dny.

O nohu při jednom z útoků přišel například jedenadvacetiletý Mustafa Soufia Mohammed, který se pokusil překonat hranici ve skupině 45 migrantů minulý rok v červenci.

„Ani jsem si nevšiml, že mě postřelili, ale když jsem se pokusil vstát a jít, část mé nohy už se mnou nebyla… Šel jsem do Saúdské Arábie, protože jsem chtěl zlepšit život své rodiny…ale to, v co jsem doufal, se nenaplnilo. Teď za mě dělají všechno moji rodiče,“ popsal svůj příběh britské BBC.

Další přeživší HRW líčili, že se saúdské jednotky zadržených uprchlíků ptaly například, do které končetiny by si nejvíce přáli, aby je střelili. Následně jim pohraničníci „přání“ splnili.

Jeden sedmnáctiletý chlapec dále popsal, jak ho pohraničníci donutili společně s dalšími muži znásilnit dvě další přeživší dívky. Muže, který tak předtím odmítl učinit, popravili.

Saúdskoarabské jednotky také podle výpovědí uprchlíky bily a mučily v detenčním zařízení, kam je zavlekly. Podle HRW Rijád ve všech těchto praktikách nadále pokračuje.

Mohlo by vás zajímat

Asi 5,6 milionu lidí už muselo opustit své domovy kvůli různým lokálním konfliktům na východě Demokratické republiky Kongo. Doma by jim hrozil únos nebo smrt.

Saúdové obvinění popírají

Přestože zprávy o zabíjení na jemensko-saúdské hranici nebyly zveřejněné poprvé, neexistuje žádný mezinárodní mechanismus, který by dokázal monitorovat porušování práv ve válkou zmítaném Jemenu včetně těch týkajících se migrantů, píše dále HRW.

Poslední úřad podporovaný OSN, který měl sledovat porušování lidských práv v zemi, přestal fungovat v roce 2021 poté, co Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty lobbovaly u členů Rady OSN pro lidská práva za ukončení mandátu tohoto orgánu, uvedl americký deník The New York Times.

Rijád navíc veškerá obvinění popírá. „Obvinění obsažená ve zprávě Human Rights Watch o tom, že saúdští pohraničníci stříleli Etiopany, když překračovali jemensko-saúdskou hranici, jsou nepodložená a nejsou založena na spolehlivých zdrojích,“ cituje prohlášení vlády NYT.

Zpráva HRW vznikla na základě výpovědí několika desítek etiopských migrantů. Lidskoprávní organizace také analyzovala 350 videí, fotografií, příspěvky na sociálních sítích a satelitní snímky.

Reklama

Doporučované