Hlavní obsah

Bojím se o svůj život, řekla prezidentovi mexická novinářka. Teď je po smrti

Foto: Profimedia.cz

Druhá vražda novináře v Tijuaně za uplynulý týden. Během něho už proběhla vzpomínková akce za zavražděného reportéra Margarita Martíneze.

Reklama

Mexiko patří mezi nejnebezpečnější země světa pro novináře. V neděli zatím neznámý střelec zabil reportérku Lourdes Maldonado Lópezovou v jejím autě v Tijuaně, kde za poslední týden došlo už ke dvěma vraždám novinářů.

Článek

„Bojím se o svůj život,“ řekla mexickému prezidentovi v roce 2019 na pravidelné tiskové konferenci novinářka Lourdes Maldonado Lópezová. Novinářka byla tehdy v ostrém sporu s kandidátem na guvernéra státu Baja California a mediálním magnátem Jaimem Bonillou Valdezem, pro jehož média pracovala.

Prezident Andrés Manuel Lopéz Obrador slíbil novinářce pomoc, větší pozornost jejím slovům ale tehdy nevěnoval. Jádrem sporu mezi Maldonado Lópezovou a pozdějším guvernérem bylo její propuštění, které reportérka označila za neoprávněné, uvádí deník The Los Angeles Times.

Novinářka mediální společnost ovládanou Bonillou Valdezem, mimo jiné spolustraníkem mexického prezidenta, zažalovala a požadovala odškodné ve výši dvaceti tisíc dolarů (435 tisíc korun). Maldonado Lópezová podle tijuanského serveru Zeta u soudu minulý týden uspěla a soud nařídil jejímu bývalému zaměstnavateli zaplatit požadovanou částku.

V neděli večer ale byla Maldonado Lópezová zastřelena ve svém autě v rezidenční čtvrti v Tijuaně,. Stala se tak druhou výraznou novinářskou tváří, kterou v Tijuaně uplynulý týden někdo zavraždil. Minulé pondělí ve stejném městě došlo k vraždě fotoreportéra Margarita Martíneze, kterého neznámý pachatel zastřelil přímo před jeho domem. Tělo se střelnou ránou v oblasti hlavy našla před domem jeho šestnáctiletá dcera.

Organizace hájící práva novinářů Yo Sí Soy Periodista (Jsem novinář) uvedla, že Martínez, který se zaměřoval na práci policie a činnost kriminálních gangů, již dříve obdržel výhrůžky od lidí napojených na organizovaný zločin. Novinář pracující pro stanici Cadena Noticias v minulosti spolupracoval také například s britskou stanicí BBC nebo americkým deníkem Los Angeles Times, uvádí Voice of America.

Podle Yo Sí Soy Periodista si Martínez před měsícem stěžoval na výhrůžky, které dostal přes facebook a které se týkaly jeho práce jako novináře. Novinář si měl dokonce zažádat o oficiální policejní ochranu prostřednictvím Federálního ochranného mechanismu pro obránce lidských práv a novináře, agentury založené v roce 2012 s cílem řešit rostoucí násilí vůči aktivistům a novinářům, informuje deník The San Diego Union Tribune.

Přitom ještě v průběhu týdne se příběhy obou novinářů střetly, když Maldonado Lópezová promluvila na smuteční mši za zavražděného kolegu, který v mexických médiích pracoval přes dvacet let. Stejně jako Martínez si měla i Maldonado Lópezová stěžovat na výhrůžky smrtí.

Nezisková organizace Article 19, která hájí svobodu médií v Mexiku, ve svém prohlášení v neděli večer uvedla, že Maldonado Lópezová „byla obětí útoků kvůli své práci“. Novinářka byla podle organizace od loňského roku zařazena do státního programu na ochranu novinářů.

Místní úřady tvrdí, že vyšetřování obou vražd nadále probíhá a motiv ani jedné z vražd zatím není znám. Letošní leden je pro mexické novináře jedním z nejtragičtějších v historii, už začátkem roku totiž ve státě Veracruz násilnou smrtí zemřel také reportér José Luis Gambou, který podlehl bodným poraněním.

Už roky je Mexiko jednou z nejnebezpečnějších zemí světa pro novinářskou práci, což potvrzují statistiky nebo například Index svobody médií organizace Reportérů bez hranic. Od roku 2000 už v Mexiku zemřela násilnou smrtí nejméně stovka novinářů a situace se každým rokem horší.

Na základě dat serveru Statista jen v období od roku 2016 do roku 2021 bylo v zemi zabito 47 novinářů a dalších pracovníků v médiích, což je spolu s Afghánistánem nejvíce na světě. Přesný počet obětí z řad novinářů je ale těžké zjistit, protože vyšetřování často nikam nevedou a ne každá smrt je správně klasifikována, uvádí stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované