Hlavní obsah

Brazilský exprezident Bolsonaro musí vypovídat v případu lednových útoků

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Brazílie Jair Bolsonaro.

Reklama

Brazilský exprezident Jair Bolsonaro musí vypovídat před federální policiií ohledně útoku jeho příznivců na vládní budovy, ke kterému došlo letos v lednu. V pátek tak rozhodl brazilský nejvyšší soud.

Článek

Vypovídat před policiií musí krajně pravicový exprezident Jair Bolsonaro na základě rozhodnutí soudce brazilského Nejvyššího soudu Alexandra de Moraese. Žádost o Bolsonarovo svědectví podala k soudu generální prokuratura, která uvedla, že jde o „nezbytný“ krok k objasnění lednového útoku jeho podporovatelů na vládní budovy v metropoli Brasília.

„Vyhovuji žádosti generální prokuratury a stanovuji, že federální policie musí přijmout výpověď Jaira Bolsonara nejpozději do deseti dnů,“ cituje slova Moraese německý server Deutsche Welle.

Co se stalo 8. ledna?

Přívrženci bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara 8.ledna 2023 kvůli nesouhlasu s výsledkem voleb vtrhli do budovy parlamentu v hlavním městě Brasília. Bezpečnostním složkám se později podařilo pokus o vzpouru potlačit.

Incident, při kterém tisíce Brazilců zaútočily na budovy státních institucí, si okamžitě vysloužil srovnání s útokem na Kapitol, který 6. ledna roku 2021 otřásl Spojenými státy americkými

Kritici obviňují Bolsonara, že podněcoval své příznivce útočením na současného prezidenta Luize Inácia Lulu da Silvu a opakovaně kritizoval tamní volební systém, který podle něj umožňoval podvody, aniž by předložil důkazy.

Exprezident nicméně možnou zodpovědnost za útoky popírá. Argumentuje mimo jiné tím, že byl v době útoku v exilu na Floridě, kam odletěl dva dny před koncem svého mandátu, aniž by uznal svou porážku, uvádí agentura Reuters. Dodnes také neuznal, že by v prezidentských volbách prohrál.

Fotky rozbouřené Brazílie

+9

DW dále uvádí, že Bolsonaro čelí čtyřem vyšetřováním Nejvyššího soudu, která ho mohou poslat do vězení, a šestnácti před brazilským Nejvyšším volebním tribunálem (TSE), která ho můžou na osm let zbavit práva kandidovat a vyřadit ho z prezidentského klání v roce 2026.

V odděleném případu federální policie minulý týden vyslýchala Bolsonara kvůli obvinění, že se snažil nezákonně držet diamantové šperky v hodnotě milionů dolarů, které dostal v době jeho vlády od Saúdské Arábie.

Bolsonaro všechna obvinění popírá.

Reklama

Doporučované