Hlavní obsah

Britské úřady zadržely několik ruských špionů, měli u sebe i český pas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Britská policie v Londýně. (ilustrační snímek)

Reklama

Británie zadržela a obvinila několik údajných ruských špionů. BBC mluví o třech osobách bulharské národnosti, další zdroje zmiňují dokonce pět zadržených. Obvinění vlastnili množství falešných dokladů včetně českých.

Článek

Podle informací, které přinesl server BBC News, britské úřady zatkly a následně vznesly obvinění vůči třem bulharským občanům, kteří čelí podezření ze špionáže pro Rusko. Obvinění byli údajně zadrženi již v únoru a od té doby jsou ve vazbě.

Web Sky News na proti tomu uvedl, že kvůli podezření ze špionáže a porušení zákona o úředním tajemství bylo podle vyjádření metropolitní policie zadrženo dokonce pět osob, včetně zmíněných občanů bulharské národnosti. Tato trojice je navíc obviněna z držení falešných dokladů totožnosti s „nesprávným úmyslem“.

Podle BBC se jednalo o pasy, občanské průkazy a další doklady pro Spojené království, Bulharsko, Francii, Itálii, Španělsko, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko a také Českou republiku. Trojici, která pravděpodobně pracovala pro ruské tajné služby, zatkli detektivové protiteroristického oddělení londýnské metropolitní policie.

V červnu explodovaly muniční sklady v Bulharsku, zřejmě šlo o sabotáž

Muniční sklady bulharského podnikatele Gebreva už poněkolikáté náhle explodovaly. Zbrojaře se před osmi lety pokusili otrávit ruští agenti. Patřila mu i munice, která v roce 2014 explodovala ve Vrběticích.

Údajně se jedná o pětačtyřicetiletého Orlina Ruseva, jednačtyřicetiletého Bisera Džambazova a jednatřicetiletou Katrin Ivanovovou, kteří v Británii žili už několik let. Web Sky news u dalších dvou zadržených uvádí pouze věk a pohlaví, jedná se o dvaatřicetiletého muže a devětadvacetiletou ženu.Všech pět obviněných bylo údajně následně propuštěno na kauci a jsou povinni se vrátit v září příštího roku, kdy proběhne soudní přelíčení před trestním soudem Old Bailey v Londýně.

Spořádaní občané

Podle BBC žili tři obvinění ve Spojeném království již několik let. Rusev má za sebou obchodní kontakty v Rusku, do Británie se přestěhoval v roce 2009 a tři roky pracoval ve finančních službách. Na svém online profilu na síti LinkedIn uvádí, že později vlastnil firmu, která se zabývala i odposlechem komunikací nebo elektronických signálů.

Džambazov a Ivanovová žili jako pár přes deset let v obci Harrow na předměstí Londýna. Podle jejich sousedů pracoval Džambazov jako řidič pro nemocnice. Ivanovová se na svém online profilu na LinkedIn označuje jako laborantka v soukromé zdravotnické firmě.

Dvojice vedla bulharskou komunitní organizaci, která měla pomáhat Bulharům seznámit se s „kulturou a normami britské společnosti“. Detektivové údajně strávili více než týden prohledáváním jejich domu v Harrow.

Bulharský velvyslanec v Londýně Marin Rajkov stanici BNT řekl, že bulharské úřady o zatčení předem nevěděly. Podle zdrojů televize začaly britské úřady trojici vyšetřovat už přibližně před rokem.

Ruská špionáž v Británii

Britská protiteroristická policie v minulosti uvedla, že věnuje stále více času prošetřování různých podezření na ohrožení státu a špionáž, zejména v souvislosti s Ruskem. Znepokojení britských úřadů vyplývá ze známých incidentů z posledních let, které se týkaly operací ruských zpravodajských služeb v Británii.

V roce 2018 se ruští agenti vojenské rozvědky GRU pokusili zavraždit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii v Salisbury pomocí smrtící paralytické látky Novičok. Skripal s dcerou nakonec útok přežili, avšak při manipulaci s kontaminovanými předměty se otrávili i další tři Britové a jedna žena zemřela.

V roce 2006 byl v Londýně zabit bývalý ruský zpravodajský důstojník Alexandr Litviněnko, rovněž otráven ruskými agenty.

Reklama

Doporučované