Hlavní obsah

Britský policejní šéf: Policie je rasistická, reforma se nedaří

Reforma britské policie je podle Gavina Stephense příliš pomalá. Ilustrační fotografie

Reklama

Předseda britské Národní rady policejních náčelníků Gavin Stephens v rozhovoru prohlásil, že policejní práce je institucionálně rasistická. Vyzval k zásadnímu přepracování postupů s cílem odstranit diskriminaci.

Článek

Gavin Stephens, předseda Národní rady policejních náčelníků (NPCC), uvedl, že černoši by již neměli být vystaveni nepřiměřenému používání síly a že v reformě policejní práce bylo dosaženo příliš malého pokroku. Někteří vedoucí pracovníci navíc podle něj velikost problému podceňují a pomalu na něj reagují.

Stephens, zvolený svými kolegy – vrchními konstábly – do čela jejich organizace, zdůraznil, že podle jeho osobního názoru funguje diskriminace v policejní práci na „institucionální úrovni“.

V rozhovoru pro deník Guardian uvedl: „Je to naše vůdčí zodpovědnost, abychom jim popsali, co to (institucionální rasismus) znamená a co ne. Neznamená to, že všichni policisté jsou rasisté.“

„Nejpřínosnější diskuse, kterou bychom měli v budoucnu ohledně policejní práce vést, je o tom, jak přepracovat politiku, postupy a provádění policejní práce, abychom tuto diskriminaci odstranili,“ dodal Stephens.

Jeho prohlášení by mělo zvýšit tlak na šéfy největších anglických policejních sborů, aby tuto myšlenku přijali – včetně komisaře metropolitní policie sira Marka Rowleyho, který odmítl přijmout termíny „institucionálně rasistický“ a „institucionálně misogynní“ po loňské usvědčující zprávě.

Reklama

Doporučované