Hlavní obsah

Rasismus, sexismus, homofobie. Londýnská policie strašlivě selhává, říká zpráva

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci Metropolitní policie – největšího policejního sboru ve Velké Británii, který působí v Londýně (ilustrační snímek).

Reklama

Čerstvě zveřejněné nezávislé vyšetřování dospělo k závěru, že policie v britské metropoli zklamala ženy a děti, které má chránit.

Článek

Londýnská policie není schopna řešit obvinění a přestupky svých členů. Zaměstnanci se běžně setkávají se sexismem. V řadách policie se vyskytují rasisté a lidé s „hluboce zakořeněnou homofobií“.

Tak zní hlavní závěry obsáhlého a širokého vyšetřování uvnitř Metropolitní policie, které odstartoval ostře sledovaný delikt z roku 2021: znásilnění a vražda ženy, kterou spáchal policista.

Vyšetřování vedla baronka Louise Caseyové, někdejší (historicky první) komisařka pro oběti, která ve svých závěrech uvedla, že policie potřebuje „radikální reformu“. Závažná pochybení podle zprávy, která čítá 360 stran, prostupují napříč policejním sborem. Mezi doporučeními je nová strategie pro ochranu dětí nebo zřízení služeb na ochranu žen.

Caseyová tvrdí, že v policii panuje kultura „pánského klubu“, a pokud se situace nezlepší, může to vést až k rozpuštění sboru. Celá citovaná zpráva je ostatně prošpikována doklady, které ukazují na systémové selhání. Vykresluje obraz policie, která „zahodí“ jasný případ znásilněné ženy proto, že se rozbil mrazák s klíčovými důkazy.

Důkazy jsou jasné, tvrdí Caseyová

„Jak uvnitř organizace, co se týče zacházení s policisty a zaměstnanci, tak vně organizace, pokud jde o zajištění bezpečnosti komunitám, vládne institucionální rasismus, sexismus a homofobie,“ píše se ve zprávě, podle které policisté „zklamali ženy a děti“.

Vyšetřovatelé dále tvrdí, že vysoce postavení lidé v Metropolitní policii po celá desetiletí toto dění popírali; i proto se nepodařilo diskriminační a šikanózní chování vymýtit. „Ať už se na to podíváte jakkoliv, (…) důkazy jsou naprosto jasné. Je jako instituce zaujatá a diskriminační? Ano, je,“ řekla k londýnské policii Caseyová pro BBC.

Připomeňte si pochybení londýnských policistů

Velká Británie žila skoro tři týdny zmizením matky dvou dětí. Nicola Bulleyová se ztratila při procházce se psem u řeky ve městě Wyre v hrabství Lancashire. Policie čelí ostré kritice za to, jak v případu postupovala.

Londýnská policie prošetřuje asi 800 vlastních policistů kvůli obviněním ze sexuálního a domácího násilí. Vyšetřování zahájila poté, co se příslušník sboru David Carrick přiznal k 49 trestným činům, včetně desítek znásilnění.

Zpráva také podle agentury ČTK hovoří o zavrženíhodných „žertících“ na policejních pracovištích, jako jsou například „házení pytlíků s močí na auta“, „vzájemné cvrnkání policistů-mužů do genitálií“, „umisťování vibrátorů do hrnků na kávu“ nebo „uvítací rituály, které zahrnovaly močení na člověka ve sprše“.

Největším problémem pro nápravu nedostatků je podle vyšetřování zvyk policie chránit své členy a popírat rozsah potíží.

Vyšetřování odstartoval hrůzný případ vraždy a znásilnění

Vypracování zprávy zadala v roce 2021 tehdejší šéfka londýnské policie Cressida Dicková v reakci na únos, znásilnění a vraždu Sarah Everardové. Ukázalo se totiž, že činy spáchal policista Wayne Couzens, který k únosu mladé ženy zneužil služební průkaz. Seznam Zprávy o případu tehdy rovněž informovaly (více zde).

Případ společně s dalšími zločiny vůči ženám ze strany policistů otřásl celou Británií a obrátil pozornost k vnitřní kultuře policie. V průběhu přezkumu byl další policista Metropolitní policie David Carrick odsouzen za sérii znásilnění, sexuálních trestných činů a mučení žen.

Policie podle Caseyové nedokázala ochránit veřejnost před muži v uniformách, kteří zneužívají ženy. Napsala také, že nemůže vyloučit, že v Metropolitní policii pracuje více policistů, jako jsou Couzens a Carrick.

Zpráva zjistila, že Metropolitní policie nepřevedla svou veřejně deklarovanou snahu o potlačování násilníků do reality. Zatímco počet případů domácího násilí se za deset let zdvojnásobil, týmy pověřené řešením tohoto problému mají podle zprávy málo zaměstnanců, jsou přepracované a nezkušené.

Jeden z policistů v rámci přezkumu uvedl, že míra odhalených znásilnění v Metropolitní policii je nyní tak nízká, „že můžete rovnou říci, že je v Londýně znásilnění legální“.

„Je to tak trochu odraz toho, jak se chováme k našim kolegyním a jak na ně pohlížíme,“ cituje jej zpráva.

K obnově vede dlouhá cesta, říká ministryně vnitra

Ministryně vnitra Suella Bravermanová na zprávu Caseyové reagovala projevem v Dolní sněmovně. Uvedla, že „si váží policistů, kteří staví bezpečí lidí před své vlastní“. Metropolitní policii podle ní „čeká dlouhá cesta k nápravě“.

„Zajistím, aby Metropolitní policie měla veškerou podporu ústřední vlády, kterou potřebuje k tomu, aby mohla splnit slib šéfa sboru, že bude mít větší důvěru, nižší kriminalitu a vysoké standardy. Na uskutečnění těchto změn se musí podílet každý policista,“ řekla. „Jsem na jejich straně. Je ale důležité, aby uniformu nenosili ti, kteří ji nosit nemají,“ dodala ministryně. Prohlášení zveřejnila i na twitteru.

Její slova se setkala s kritikou labouristické stínové ministryně vnitra Yvette Cooperové. Podle ní nemá Bravermanová žádný plán, jak věci změnit.

„Jen říká, že se něco změnit musí. Vyzývám ji, aby slíbila, že do policejních sborů se už nedostanou lidé v minulosti usvědčení z domácího nebo sexuálního násilí,“ uvedla podle BBC Cooperová. Bravermanová dosud na výtku nereagovala.

„Nezávislá studie zjistila, že Metropolitní policie je institucionálně rasistická, sexistická a homofobní. Oběti policejní diskriminace volají po změně již desítky let. Potřebujeme urychleně změnit policejní pravomoci, abychom zajistili, že všichni Londýňané budou moci žít v bezpečí,“ napsal na twitter bývalý předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Situaci v londýnské policii už komentoval i premiér Rishi Sunak, podle kterého „důvěra v policii značně utrpěla“. „Teď se musíme ujistit, že se to už nebude opakovat, abychom znovu získali důvěru lidí. Jsem přesvědčený, že šéf policie je odhodlaný právě toho dosáhnout,“ prohlásil podle BBC.

Šéf policie pochybení přiznal

Londýňanům se omluvil současný šéf Metropolitní policie Mark Rowley. Ten přiznal, že „policisté Londýňany zklamali“.

Rowley však v rozhlasovém pořadu Today uvedl, že ačkoli závěry zprávy přijímá, výraz „institucionální rasismus“ by nepoužil a označil by jej za dvojznačný a zpolitizovaný.

„Je to příšerné. Když si sednete a přečtete tu zprávu, vyvolá to ve vás celou řadu emocí. Vyvolá to hněv, frustraci, stud,“ řekl Rowley. Londýnská policie podle něj posílila oddělení profesních zásad a dochází k velkému propouštění policistů.

„Nemohu říct, že jsme počet špatných policistů snížili na nulu, ale každý den… děláme pokroky,“ odpověděl Rowley podle agentury Reuters na otázku, zda u policie stále slouží policisté obvinění z trestných činů, jako jsou vraždy, znásilnění či domácí násilí.

Od doby, kdy Rowley vedení policejního sboru převzal, tedy od září 2022, byly podle něj identifikovány „stovky problematických policistů“. Dodal, že zpráva musí být „pro Metropolitní policii novým začátkem“.

Ke zprávě se skepticky vyjadřují i aktivisté za práva žen. „Požadujeme, aby dnešní zpráva konečně iniciovala hmatatelný posun ve fungování policie ve Spojeném království. Když ne teď, tak kdy a za jakou cenu?“ uvedla pro list The Independent Andrea Simonová, ředitelka organizace Koalice proti násilí na ženách.

Reklama

Doporučované