Hlavní obsah

Zatkl ji za porušení opatření. Pak policista mladou Londýňanku brutálně zabil

Foto: Profimedia.cz

„Sarah přišla o život zbytečně a krutě a všechny roky života, které si ještě měla užívat, jí byly ukradeny,“ uvedla po vynesení rozsudku rodina.

Reklama

Britský policista dostal za únos, znásilnění a vraždu mladé Londýňanky Sarah Everardové doživotní trest. Výjimečné rozhodnutí dnes vynesl soud, u nějž se obžalovaný Wayne Couzens ke svým činům dříve přiznal.

Článek

Soudce kvůli závažnosti zločinu nařídil, aby odsouzený strávil za mřížemi zbytek života bez možnosti předčasného propuštění na svobodu. Při vynesení rozsudku uvedl, že vražda je „devastující, tragická a zcela brutální“. Rodina zavražděné podle britské BBC uvedla, že cítí úlevu nad tím, že pachatel ve vězení zemře.

„Sarah přišla o život zbytečně a krutě a všechny roky života, které si ještě měla užívat, jí byly ukradeny. Wayne Couzens jednal z pozice důvěry jako policista. Cítíme rozhořčení a zhnusení nad tím, že tuto důvěru zneužil, aby ji tak mohl zabít. Svět je bezpečnější místo, když je ve vězení,“ uvedla rodina dále.

Osmačtyřicetiletý policista, který pracoval jako ostraha americké ambasády, unesl 33letou Everardovou letos v březnu, když se v noci vracela z návštěvy od známých z londýnského Claphamu domů do čtvrti Brixton. Couzens se tehdy vracel z dvanáctihodinové směny. Prokurátor u soudu popsal, že k tomu použil lest: Ukázal ženě služební průkaz, předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19 a pak ji s pouty na rukou posadil do vypůjčeného auta. Poté ji odvezl na odlehlé místo, kde ji znásilnil, uškrtil a její tělo spálil. Policie ho dopadla o několik dnů později, díky záznamům o pronajatém autu, které si v osudný večer půjčil.

Couzensův obhájce žádal, aby soud ve svém verdiktu přihlédl k tomu, že se jeho mandant k činům dobrovolně přiznal a vyjádřil lítost. Podle něj nešlo o předem plánovanou vraždu. Soudce mu ale nedal za pravdu.

„Zneužití role policisty, které se v tomto případě stalo kvůli únosu, znásilnění a vraždě osamělé oběti, je stejně závažné jako by šlo o vraždu s politickým, náboženským nebo ideologickým motivem,“ řekl soudce Adrian Fulford, který těmito přitěžujícími okolnostmi odůvodnil udělení nejvyššího trestu. „Zradil jste svou rodinu a nejsou důkazy, že byste toho skutečně litoval,“ dodal k odsouzenému. Couzens měl podle BBC při vynášení rozsudku skloněnou hlavu a třásl se.

K trestu doživotí bez možnosti propuštění sahá britská justice u těch nejtěžších zločinů, jako jsou například sériové vraždy. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková, na kterou se po incidentu snesla kritika a několikrát byla vyzvána k rezignaci, přiznala, že byla „porušena důvěra (v policii)“, tím, co Couzens provedl. Jeho jednání je „zrada pro všechno, za čím policisté stojí. Je mi to líto“, řekla.

Za „odporný“ označil čin i britský premiér Boris Johnson. „Naše policie je tu od toho, aby nás chránila…Lidé musí být schopni chodit po našich ulicích beze strachu z toho, že jim někdo ublíží, a s plnou jistotou, že policie je tu od toho, aby je chránila,“ řekl.

Vražda Everardové hluboce otřásla britskou veřejností. Zejména ženy začaly hlasitě poukazovat na to, že se ve městě za tmy necítí bezpečně a že se úřady tomuto tématu málo věnují. Nejedná se navíc o ojedinělý případ. V polovině září opět zemi zasáhla kauza zavražděné učitelky Sabiny Nessy, která se 18. září kolem půl deváté večer vydala pěšky ze svého domova do baru The Depot na setkání s kamarádkou. Britská policie následně oznámila, že zadržela 38letého muže.

Odsouzený Couzens se zařadil mezi dalších 60 mužů ve věznicích v Anglii a Walesu, kteří si odpykávají doživotní tresty, informuje britský The Guardian.

Reklama

Doporučované