Hlavní obsah

Ostře sledovaný příběh zmizelé Britky skončil tragicky. A znovu ostudou policie

Foto: Profimedia.cz

Na mostě přes řeku Wyre jsou vedle plakátu pohřešované Nicoly Bulleyové žluté stužky.

Reklama

Velká Británie žila skoro tři týdny zmizením matky dvou dětí. Nicola Bulleyová se ztratila při procházce se psem u řeky ve městě Wyre v hrabství Lancashire. Policie čelí ostré kritice za to, jak v případu postupovala.

Článek

Více než třítýdenní pátrání, které hýbalo celou Velkou Británií, je u konce. Místní policie uvedla, že „bohužel nalezla tělo“ pětačtyřicetileté Nicoly Bulleyové v řece Wyre.

Rozsáhlou policejní akci, při níž po pohřešované Bulleyové pátrali s pomocí nejmodernějšího vybavení, nakonec ukončil nález náhodných kolemjdoucích. Poté, co dva chodci zavolali policii, byli nasazeni specializovaní potápěči.

„Nicolina rodina byla o vývoji událostí informována a my na ni v těchto nejtěžších chvílích myslíme. Prosíme o respektování jejich soukromí,“ uvedla policie hrabství Lancashire.

Ministryně vnitra Suella Bravermanová označila vývoj událostí za „srdcervoucí a znepokojující“. „V této nesmírně těžké chvíli zůstávám v myšlenkách s Nicolinou rodinou,“ napsala na twitteru.

Tělo Bulleyové policie našla necelý kilometr od lavičky, kde byly dříve nalezeny její věci, v úseku řeky, který policie důkladně prohledala.

Zmizela při procházce se psem

Nicole Bulleyová, která pracovala jako hypoteční poradkyně, byla naposledy spatřena 27. ledna, jak venčí svého psa poté, co odvedla své dvě dcery ve věku šest a devět let do školy. Její pes byl krátce poté nalezen spolu s jejím telefonem – stále připojeným k pracovnímu konferenčnímu hovoru – na lavičce u strmého břehu řeky.

Původní hypotéza policie podle BBC zněla, že Bulleyová mohla spadnout do řeky, ale policejní potápěči a externí experti po ní během tří týdnů pátrání nenašli ve Wyre žádné stopy.

Do operace byli zapojeny podvodní drony, sonar, kamery. Také psi a experti na příliv a odliv, stejně jako soukromé pátrací společnosti. Přesto objev učinili dva náhodní kolemjdoucí – muž a žena, kteří šli kolem.

Došlo k pochybení policie?

Lancashirská policie nyní čelí otázkám, zda při pátrání po Nicole Bulleyové nedošlo k pochybení.

Bývalý vrchní státní zástupce podle deníku The Times naznačil, že při řešení případu byla poškozena důvěra veřejnosti v policejní složky. Nazir Afzal včera večer uvedl, že vzhledem k včasné hypotéze policie, že se tělo nachází v řece, „je zřejmé, že bude třeba klást otázky, proč nebylo nalezeno dříve“.

Bývalý detektiv z oddělení vražd uvedl, že pátrání v řece může být velmi komplikované, protože podmínky se mohou velmi rychle měnit. „Je důležité zdůraznit, že neznáme všechna fakta,“ řekl. „Vzhledem k síle pátrání v této oblasti se to však zdá být dost neobvyklé.“

Z Británie

Britský premiér Rishi Sunak se v Belfastu setkal se zástupci místních politických stran. Podle britských médií to značí, že Londýn a Brusel by se mohly brzy dohodnout na budoucnosti tzv. severoirského protokolu.

Na otázku, jak mohlo být tělo tak dlouho neodhaleno, odpověděl, že je možné, že bylo ukryto v hustém bahně nebo rákosí. Nicméně: „Policie měla k dispozici podvodní drony a soukromá společnost měla z tohoto důvodu 3D skenery, takže se to zdá nepravděpodobné.“

„To znamená opravdu jen dvě další možnosti – tělo bylo zatíženo, nebo došlo k selhání,“ uvedl též. Dodal, že rychlá pitva by snad měla předběžné odpovědi poskytnout do 24 hodin.

Zveřejnění citlivých a osobních informací

Průběh vyšetřování byl komplikovaný z řady důvodů. Vedení místní policie se již ocitlo pod palbou kritiky kvůli tomu, že policie 15. února zveřejnila o tehdy pohřešované Bulleyové citlivé soukromé informace.

Policie odhalila, že Bulleyová měla „značné problémy s alkoholem způsobené menopauzou“ a že ji policie navštívila necelé tři týdny před jejím zmizením.

Rodina Bulleyové uvedla, že si je vědoma toho, že policie zveřejnila tyto podrobnosti, a dodala: „I když víme, že by si to Nikki nepřála, existují lidé, kteří o ní spekulují a vyhrožují, že budou prodávat příběhy.“

Jeden z přátel oběti deníku Mirror anonymně sdělil, že má podezření, že lancashirská policie toto odhalení učinila, „aby se pozornost přesunula spíše na ni než na ně a jejich nedostatečný pokrok“.

Jednání kritizovali britští poslanci, policejní představitelé i skupiny, jež bojují za ženská práva. Britský premiér Rishi Sunak uvedl, že je „znepokojen tím, že se na veřejnost dostaly soukromé informace“ o Bulleyové.

Nezávislý úřad pro policejní chování nyní jednání podle Sky News policie prověřuje.

Afzal uvedl, že je nepřijatelné, aby lancashirská policie zveřejnila informace o problémech Bulleyové s pitím. „Bylo to naprosto nevhodné. Neexistuje žádná omluva. Nijak to nepomohlo k jejímu nalezení a jediné, co to udělalo, bylo, že to těm, kteří chtějí obvinit oběti, dodalo další olej do ohně. Vyšetřování to nijak nepomohlo,“ řekl.

Mediální humbuk

O pátrání byl obrovský mediální zájem, oblast navštívilo velké množství lidí, z nichž velká část natáčela videa. Lidé se v mnohých případech do oblasti sjížděli, aby si zahráli na amatérské detektivy.

Policie kvůli tomu vydala varování, že jednotlivci, kteří si „hrají na své soukromé detektivy“, brání vyšetřování. Došlo k tomu zejména díky tomu, že policie vydala satelitní snímek, na kterém bylo zobrazeno místo posledního známého pohybu Bulleyové.

Bývalý detektiv Scotland Yardu Peter Bleksley pro The Times označil za „znepokojující“, že případ vedl k „bezuzdným spekulacím a konspiračním teoriím“ šířícím se na sociálních sítích.

Hojně se šířila například rodinná vánoční fotografie, z níž řada lidí vyvodila, že manžel může Bulleyovou bít. Nic takového ale z fotografie patrné nebylo. I rodina Bulleyové uvedla, že pozornost veřejnosti „se obrátila od hledání Nikki ke spekulacím“.

Rada města Wyre byla nucena odstranit kontaktní údaje ze svých webových stránek po urážlivých zprávách zaslaných radním.

Reklama

Související témata:
Lancashire
Lancaster

Doporučované