Hlavní obsah

Důvěra v londýnskou policii na vlásku. Ničí ji rozsáhlý sexuální skandál

Foto: rightclickstudios, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Londýnská policie prošetřuje asi 800 vlastních policistů kvůli obviněním ze sexuálního a domácího násilí. Vyšetřování zahájila poté, co se jeden příslušník sboru přiznal k 49 trestným činům, včetně desítek znásilnění.

Článek

Londýnská metropolitní policie, která je s více než 43 000 policisty největší policejní silou ve Spojeném království, čelí nevídanému skandálu. Policista David Carrick se tento týden přiznal, že v průběhu let znásilnil až 20 žen. Další zneužíval jiným způsobem, například kontroloval, co si oblékají, co jedí, kde spí. Některým dokonce bránil mluvit s vlastními dětmi.

Již dříve se dostal do povědomí policie kvůli devíti incidentům včetně obvinění z obtěžování, napadení a znásilnění v letech 2000 až 2021, ale nebyl obviněn ze žádného trestného činu. Carrick využíval svého mocenského postavení k ovládání a zastrašování svých obětí a říkal jim, že nikdo neuvěří jejich slovu proti slovu sloužícího policisty.

Také vyšlo najevo, že jeho bývalá přítelkyně ho obvinila z napadení a obtěžování už rok před tím, než prošel prověrkou a nastoupil k metropolitní policii. „Selhali jsme. A je mi to líto. Neměl být policistou,“ řekl šéf metropolitní policie Mark Rowley.

„Tento muž zneužíval ženy tím nejodpornějším způsobem. Je to odporné. Zklamali jsme ženy a dívky, a vlastně jsme zklamali i Londýňany. Ženy, které trpěly a přežily toto násilí, byly nepředstavitelně statečné a odvážné, když se přihlásily,“ uvedl.

Délka páchání a povaha Carrickovy trestné činnosti nemají v policejní praxi obdoby. Není však jediným příslušníkem metropolitní policie, který byl v nedávné minulosti obviněn ze závažných sexuálních trestných činů.

Vyšetřování se týká tisícovky policistů

Odhalení Carrickových činů Velkou Británií otřáslo a vyvolalo vyšetřování, jež se dotkne takřka všech zaměstnanců policie působících ve Velkém Londýně. V současnosti se vyšetřuje přes tisíc případů údajných sexuálních trestných činů nebo domácího násilí, které se týkají asi 800 členů policejního sboru.

Přečtěte si

Britský soud se zabývá kauzou rodičů, kteří během pandemie covidu-19 podle obžaloby nechali svou dceru, aby se doslova přejedla k smrti. Dívka byla navíc nemocná, spoléhala se na péči rodičů a ti ji nechali v hrůzných podmínkách.

Dle vyjádření tiskového oddělení metropolitní policie pro Seznam Zprávy má momentálně 118 policistů kvůli obviněním ze sexuálního zneužívání omezený výkon služby.

Metropolitní policie také pro Seznam Zprávy uvedla, že v reakci na skandál zřídí nový úřad. Ten by měl být složen z více než 50 zkušených vyšetřovatelů, kteří se budou v rámci policejního sboru zaměřovat na vyšetřování domácího násilí nebo sexuálních trestných činů.

Systematická selhání

Případ Carricka, jednoho z nejaktivnějších sexuálních delikventů v Británii, který se přiznal k 24 případům znásilnění, vyvolal otázky ohledně fungování metropolitní policie, a zejména pak ohledně neschopnosti odhalit jeho počínání.

Na další dotazy Seznam Zpráv, které se týkaly právě toho, jak mohly Carrickovi sexuální trestné činy bez povšimnutí procházet tak dlouho, metropolitní policie nereagovala.

O nutnosti reformy nicméně hovořil také Rowley. Ten oznámil, že v rámci velkého přezkoumání dojde k prověření všech 45 000 policistů a zaměstnanců metropolitní policie, zda se v minulosti nedopustili nějakého přestupku.

„Slíbil jsem, že budu jednat. Od svého prvního dne před čtyřmi měsíci jsem říkal, že metropolitní policie bude nemilosrdná při odstraňování těch, kteří kazí naši integritu. Při střežení vlastní integrity jsme neuplatnili stejný smysl, jaký běžně uplatňujeme při konfrontaci se zločinci. Selhali jsme jako vyšetřovatelé tam, kde jsme měli být důraznější,“ řekl.

„Mám desítky tisíc fantastických mužů a žen, ale mám stovky těch, kteří by tu neměli být. Chystám se to vyřešit,“ dodal.

Skandálů vyplouvá na povrch celá řada

Skandálů, s nimiž se londýnská policie v současnosti potýká, je ale celá řada. Devětačtyřicetiletý inspektor Richard Watkinson měl být obviněn ze tří případů pořizování nemravných fotografií dítěte, z voyeurství a ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Minulý týden ve čtvrtek byl ale podle BBC nalezen mrtvý. V rámci vyšetřování Watkinsonovy smrti policie ze sexuálních deliktů na dětech obvinila dva bývalé policisty, šetření ale stále probíhá.

Čtyři příslušníci metropolitní policie jsou vyšetřováni poté, co měli podle obvinění při osobní prohlídce nevhodně svléknout patnáctiletou dívku. Podobný incident, který byl v Británii mnohem medializovanější, se přitom stal jen osm dní předtím, v prosinci 2020.

Podle zprávy zveřejněné v březnu byla dívka, která měla menstruaci, odvedena od zkoušky do školní lékařské místnosti, kde ji policisté prohledali s tím, že u sebe měla mít marihuanu. Žádný z učitelů se osobní prohlídky neúčastnil, marihuanu policisté nenašli. Přesto se nikdo nenamáhal kontaktovat rodiče dívky.

Z Británie

Britská vláda poprvé v dějinách vetuje návrh zákona schválený skotským parlamentem. Úprava pravidel pro změnu úředního pohlaví by podle Londýna měla dopad na celou zemi. Skotská premiérka už mluví o útoku na regionální parlament.

Dlouhé prodlevy na pohotovosti i týdny čekání na nejrůznější vyšetření. Britské veřejné zdravotnictví se podle odborníků nachází v historické krizi. Co za tím stojí? Sehrál svou roli brexit?

V posledních letech šel také jeden policista do vězení za znásilnění a vraždu Londýňanky Sarah Everardové, kterou unesl, když šla domů (více zde). Další dva policisté dostali trest za sdílení fotografií z místa činu po vraždě dvou sester. Vyšetřování jedné jednotky odhalilo diskuze o bití žen, přičemž jeden policista posílal kolegyni zprávy, že ji znásilní. Dalšího také odsoudili za členství v neonacistické skupině.

Podobných šokujících případů ale může vyjít najevo ještě více, jak poznamenala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová. „Ještě je třeba ujít určitou cestu, aby si policejní sbor získal důvěru lidí, kterým slouží. Je nezbytné, aby metropolitní policie a další složky zdvojnásobily své úsilí o vymýcení zkorumpovaných policistů,“ řekla parlamentu.

Důvěra v policejní složky visí na vlásku

Důvěru veřejnosti v metropolitní policii narušilo odhalení kultury korupce, rasismu a misogynie, uvedla agentura Reuters.

Jedna z vrchních představitelek metropolitní policie označila tento týden za „jeden z nejtemnějších“ za poslední desetiletí. Lucy D'Orsi, vrchní komisařka britské dopravní policie (BTP), vyzvala k vytvoření nových kontrolních systémů, které by automaticky označovaly, zda je zatčená osoba policistou, a podivila se, že se shoda DNA a otisků prstů dosud neověřuje v databázích policistů.

„David Carrick byl zločinec. Bylo by snadné říct, že nebyl jedním z nás. On jím ale byl. A proto mi připadá tak ostudné, že mohl tak dlouho svobodně zneužívat ženy,“ napsala v příspěvku na blogu.

Reakce veřejnosti

Britové jsou rozzlobeni i proto, že se vše dostalo na světlo najednou. Před sídlo metropolitní policie, New Scotland Yard, v pátek ráno někdo vyhodil více než tisíc plastových „shnilých jablek“. Ženská charitativní organizace Refuge uvedla, že chtěla upozornit na rozsah obvinění.

„Jednou z věcí, které musíme ženám často říkat, je, že pokud jste v nebezpečí, pokud jste v nouzi, zavolejte policii – a to je vzhledem k tomu, co se v současné době děje, nesmírně smíšené poselství. Policie musí pochopit, že už to nebudeme akceptovat,“ řekla Abigail Ampofo z organizace Refuge.

Mírně úsměvným příkladem neschopnosti policie, na který se v posledních dnech široce poukazuje na sociálních sítích, je video zveřejněné přímo britským premiérem Rishim Sunakem.

Politik ve videu mluví v jedoucím voze, nemá ovšem zapnutý bezpečnostní pás. Britové tak policii vyzývají, aby řešila alespoň tento přestupek, když není schopna řešit trestné činy svých vlastních příslušníků.

V pátek nakonec Sunak pokutu dostal - udělila mu ji policie v Lancashiru, kde video vzniklo.

Reklama

Doporučované