Hlavní obsah

Britský poslanec sdílel telefonní čísla svých kolegů přes seznamovací aplikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Britannica.com

Jednání britského parlamentu, ilustrační fotografie

Reklama

William Wragg řekl deníku Times, že předal telefonní čísla svých kolegů někomu, s nímž se seznámil v seznamovací aplikaci. Podle britských médií může jít o součást širší operace zaměřené na lidi pracující v britském parlamentu.

Článek

Vysoce postavený člen britské vládnoucí Konzervativní strany William Wragg se přiznal, že poskytl osobní údaje svých kolegů zákonodárců někomu, s kým se seznámil na internetu. Uvedl, že se cítil kompromitován poté, co sám anonymnímu profilu zaslal své intimní fotografie. Informovala o tom agentura Reuters.

Deník The Times uvedl, že i těmto kolegům pak neznámý profil zasílal flirtovací zprávy, na něž dva další zákonodárci reagovali zasláním svých vlastních explicitních fotografií. Wragg podle The Times ale o svou funkci v parlamentu kvůli tomu, že je také obětí, nepřijde.

„Měli na mě kompromitující věci. Nechtěli mě nechat na pokoji. Vyptávali se na lidi. Dal jsem jim některá čísla, ne všechna. Řekl jsem jim, ať toho nechají. Manipulovali se mnou a já teď ublížil dalším lidem,“ řekl listu šestatřicetiletý Wragg.

Zpravodajský server Politico uvedl, že v rámci operace se neznámý útočník zaměřil až na 12 členů parlamentu. Všichni dostávali flirtující zprávy a fotografie od neznámého útočníka skrývajícího se za anonymním profilem, který si říkal Abi nebo Charlie.

„Události posledních dnů jsou velkým důvodem k obavám. Pro všechny poslance z toho plyne ponaučení, že musí být velmi opatrní, pokud jde o kybernetickou bezpečnost,“ uvedl ministr financí Jeremy Hunt.

Podle mluvčího parlamentu jsou namístě obavy, že zákonodárci mohou být zranitelní vůči kybernetickým útokům a úplatkům. „Parlament bere bezpečnost velmi vážně a v reakci na takové incidenty úzce spolupracuje s vládou. Vyzýváme všechny, kterých se to týká a kteří mají obavy, aby kontaktovali parlamentní bezpečnostní oddělení,“ uvedl mluvčí britského parlamentu.

Wragg je od roku 2015 zákonodárcem Konzervativní strany premiéra Rishiho Sunaka a předsedá parlamentnímu výboru, který dohlíží na ústavní otázky a normy.

Reklama

Doporučované