Hlavní obsah

Budou španělské lokály zavírat dřív? Politici řeší noční život

Foto: FotoAndalucia, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle ministryně práce dlouhé otevírací doby restaurací ohrožují duševní zdraví. Opozice a zástupci podniků ale brání tradiční španělské noční radovánky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Práce po 22. hodině může ohrozit duševní zdraví, varovala španělská ministryně práce Yolanda Díazová, která se ohradila proti kritice za to, že označila zvyk nechávat restaurace otevřené do pozdních nočních hodin za „šílenství“.

Debata o rušném nočním životě ve Španělsku - a dlouhé pracovní době nutné k jeho udržení - se v pondělí dostala do centra pozornosti poté, co Díazová označila kulturu nočních restaurací v zemi za nestandardní ve srovnání se zbytkem Evropy.

„Země, která má restaurace otevřené v jednu hodinu ráno, není rozumná,“ řekla. „Je to šílenství, když se otevírací doba prodlužuje kdoví do kolika hodin,“ cituje Díazovou britský The Guardian.

Opoziční Lidová strana a podnikatelská sdružení pohotově zareagovaly. Šéfka madridské regionální vlády Isabel Díazová Ayusová, která je známou kritičkou vlády, v komentářích na sociálních sítích ministryni vytkla, že chce, aby se lidé „nudili a byli doma“.

„Španělsko má nejlepší noční život na světě, ulice jsou plné života a svobody. A to také zajišťuje zaměstnanost,“ pokračovala Ayusová, jejíž politická kariéra byla částečně podpořena jejím naléháním na zachování barů a restaurací v Madridu v době pandemie. „Chtějí, abychom byli puritáni, materialisté, socialisté, bez duše, bez světla a bez restaurací, protože se jim to hodí,“ dodala.

„Noční život, kterým se chlubí, však nebere v potaz, že směny po 22. hodině jsou noční směny a jako takové s sebou nesou určitá rizika, například rizika pro duševní zdraví,“ oponovala Díazová. Zřejmě tímto naráží na četné studie, které spojují práci na směny se zvýšeným rizikem špatného duševního zdraví.

„Přestaňme tedy bagatelizovat tyto záležitosti, které jsou pro životy pracujících mužů a žen v naší zemi velmi závažné,“ dodává Díazová. Dále uvedla, že dosavadní inspekce pracovišť naznačily, že pokud jde o pracovní podmínky zaměstnanců restaurací v několika španělských městech, je co zlepšovat.

Začátkem letošního roku Díazová zahájila jednání s odbory a podnikatelskými sdruženími ve snaze zkrátit zákonem stanovený pracovní týden ze 40 na 37,5 hodiny bez ztráty mzdy. Podle vlády by se toto opatření mohlo dotknout až 12 milionů pracovníků v zemi. „Zkrácení pracovní doby neznamená jen pracovat méně, ale pracovat lépe,“ vysvětlovala tehdy Díazová na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované