Hlavní obsah

Bulharsko a Rumunsko po 13 letech čekání vstoupily do schengenského prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Kontroly na hranicích obou balkánských zemí stále zůstávají. Krok má ale i silnou symbolickou rovinu.

Reklama

Schengenský prostor je největší oblast volného pohybu na světě. Od dnešního rána jej navíc rozšířily dva státy na východě Balkánského poloostrova - Rumunsko a Bulharsko. V letecké a lodní dopravě platí změny okamžitě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bulharsko a Rumunsko jsou po 13 letech čekání od dnešní půlnoci oficiálně součástí schengenského prostoru. Krok má okamžitě i praktické dopady. Zatím končí kontroly na vnitřních vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly ale zůstávají, což znepokojuje zejména řidiče kamionů, upozornila agentura AFP. Důvodem zachování kontrol na silnicích je veto Rakouska, které se obává přílivu žadatelů o azyl.

Agentura AFP s odvoláním na informace od jednoho z rumunských svazů dopravců upozornila, že na hranicích s Maďarskem se čeká osm až 16 hodin a s Bulharskem 20 až 30 hodin. Bulharští přepravci upozorňují, že jen tři procenta tamního zboží se přepravují letecky a po moři, zbytek po zemi. Podnikatelé z obou zemí ale věří, že se podaří brzy odstranit i silniční kontroly.

Od dnešního dne se také do Bulharska a Rumunská létá z druhého terminálu pražského Letiště Václava Havla. Doposud cestující do těchto zemí létali z prvního terminálu, odkud se cestuje do zemí mimo schengenský prostor. Vstupem obou zemí do schengenského prostoru se tak lety přesunují na druhý terminál.

„Je to velký úspěch pro obě země,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Je to historický okamžik pro schengenský prostor, největší oblast volného pohybu na světě. Společně budujeme silnější a jednotnější Evropu pro všechny naše občany,“ dodala.

Krok má především silnou symbolickou hodnotu. Rumunská ministryně spravedlnosti Alina Gorgiuová je přesvědčená, že to přiláká investory, zvýší atraktivitu země a pomůže k její prosperitě.

Schengenský prosto byl vytvořený v roce 1985. Vstupem Bulharska a Rumunska se počet jeho členů zvyšuje na 29. Patří k nim 25 z celkem 27 států EU a jejich sousedé - Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island.

Reklama

Doporučované