Hlavní obsah

Bývalý generál ukrajinské tajné služby odsouzený v Srbsku vyšel na svobodu

Foto: paparazzza, Shutterstock.com

Prezident Volodymyr Zelenskyj (na snímku) zbavil Andrije Naumova hodnosti. Exgenerála ukrajinské úřady viní z velezrady.

Reklama

Andrij Naumov, kterého srbský soud poslal na rok do vězení za praní peněz, je na svobodě. Musí počkat ještě na výsledek odvolacího procesu a nemá povoleno opustit místo pobytu.

Článek

Bývalý generál ukrajinské tajné služby SBU Andrij Naumov, který byl v Srbsku odsouzen k ročnímu vězení za praní peněz, vyšel na svobodu, napsal dnes server BBC News s odvoláním na vyjádření soudu v srbském městě Niš. Nemá ale dovoleno opustit zemi a místo pobytu, dokud neskončí odvolací proces, uvedl mluvčí soudu.

Soud s bývalým členem vedení SBU v Niši na jihu Srbska trval déle než rok. Předloni v březnu ukrajinské úřady označily generála za zrádce, zahájily jeho stíhání v několika případech, zbavily jej hodnosti brigádního generála a vyhlásily po něm mezinárodní pátrání.

Naumov se nakonec objevil v Srbsku, kde jej zadrželi kvůli penězům v hotovosti, které nenahlásil celníkům. Srbský soud jej odmítl vydat do vlasti a odsoudil jej k roku vězení za praní peněz.

Ukrajinský server NV.ua svého času napsal, že Naumov disponuje citlivými informacemi z prostředí SBU, které by se mohl snažit „vyměnit“ se srbskými úřady za nižší trest nebo propuštění na svobodu. S ohledem na blízké vztahy srbských a ruských bezpečnostních složek panuje podle serveru nebezpečí, že se informace dostanou do rukou Moskvy.

Reklama

Doporučované