Hlavní obsah

Z Ruska přilétla další lukrativní nabídka pro bývalého německého kancléře

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder po boku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Bývalý německý kancléř a přítel ruského prezidenta Gerhard Schröder dostal nabídku na další místo v ruském obchodu s plynem. Podle sdělení státního plynárenského podniku Gazprom je Schröder nominován na člena dozorčí rady firmy.

Článek

Valná hromada Gazpromu, která bude nové členy schvalovat, je naplánovaná na 30. června. Schröder má podle agentury DPA nahradit Timura Kulibajeva, zetě bývalého prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva, který byl sesazen v důsledku lednových nepokojů.

Sedmasedmdesátiletý bývalý šéf německého kabinetu je už předsedou výboru akcionářů společnosti Nord Stream a předsedou představenstva firmy Nord Stream 2. Tyto podniky spravují plynovody pod Baltským mořem, které spojují Rusko a Německo. Bývalý kancléř je také šéfem dozorčí rady v ruské státní energetické společnosti Rosněfť.

Schröder se v uplynulých dnech kriticky vyjádřil k žádosti Ukrajiny o dodávky zbraní, kterou vzhledem k napětí s Ruskem Kyjev adresoval současné německé vládě. Schröder požadavek označil za „řinčení šavlemi“. Severoatlantické alianci pak Schröder přičetl spoluvinu na rozmístění ruských jednotek při ukrajinské hranici. Jeho stranění Rusku vyvolalo v Německu ostrou kritiku, mimo jiné i v jeho mateřské sociálnědemokratické straně.

Oznámení o Schröderově chystaném angažmá v Gazpromu způsobilo pozdvižení i v řadách strany Křesťanskosociální unie (CSU), která tvoří spolu se sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU) největší opoziční sílu v německém parlamentu. Poslanec Stefan Müller vyzval, aby byl bývalý kancléř zbaven požitků, které mu po skončení funkce podle zákona náleží.

„Ten, kdo se nechá platit autokraty, nepotřebuje peníze od německých daňových poplatníků,“ řekl Müller. Dodal, že by byl pro zavedení pravidel ohledně toho, v jakých oblastech se bývalí kancléři smějí angažovat.

Kritická slova přišla také od liberálních svobodných demokratů (FDP), kteří spolutvoří současnou německou vládní koalici. Pro to, aby byly Schröderovi odňaty výsluhy a výhody, se na twitteru vyslovila i poslankyně Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová. Podle jejího názoru bývalý kancléř škodí zemi, které má sloužit, a „ochotně se za to nechává více než dobře vyplácet od autokrata. Apanáž od německého státu s tím není slučitelná,“ uvedla politička.

„Slouží jako fíkový list k ospravedlnění agresivního postupu ruské vlády vůči Ukrajině a Evropské unii,“ řekl listu Handelsblatt poslanec za vládní Zelené Dieter Janecek. Schöder je podle něj dobře placený lobbista v Putinových službách.

Bývalým kancléřům stát platí po odchodu z funkce v Berlíně kancelář s personálem. Náklady na něj se podle německých médií pohybují kolem půl milionu eur (12 milionů Kč) ročně. Jako bývalý kancléř a bývalý premiér Dolního Saska pobírá Schröder kromě důchodu také rentu 8700 eur (212.000 Kč) měsíčně. Jeho celkový majetek, jehož větší část získal lobbistickou činností po odchodu z politiky, se odhaduje na 20 milionů eur (486 milionů Kč).

Reklama

Doporučované