Hlavní obsah

Variantu omikron v Česku potvrdil i přesnější test

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Sekvenační analýza potvrdila variantu omikron u ženy z Libereckého kraje. Pacientka se vrátila z Namibie, podle premiéra Babiše je očkovaná a má lehký průběh.

Článek

V Česku se objevil první případ vědci obávané mutace covidu-19 omikron. Virus se potvrdil u ženy z Liberce, která zatím absolvovala dva sekvenační testy. V nedávné době se dotyčná vrátila z dovolené v Namibii. Jako první na případ upozornil server TN.cz.

Krajská nemocnice v Liberci v sobotu večer podle České televize oznámila, že omikron u pacientky potvrdil i další test. „Po té sekvenační analýze s pravděpodobností přibližně devadesáti procent mohu potvrdit, že ta varianta omikron skutečně u té pacientky byla potvrzena,“ řekl ČT mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Podle něj se ještě čeká na potvrzení pozitivity v národní referenční laboratoři. Mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová poté ale sdělila, že není pravda, že již jednou celogenomovou sekvenací určený pozitivní vzorek, který sekvenovala laboratoř v Liberci, musí znovu potvrzovat Národní referenční laboratoř SZÚ.

„Po sekvenaci nyní proběhne ještě bioinformatická kontrola kvality sekvence. A pouze v případě, že budou nalezeny v získané sekvenci problémové úseky, provede NRL konfirmační vyšetření, jehož výsledek by pak mohl být k dispozici koncem příštího týdne. První předběžná analýza však naznačuje, že resekvenace pravděpodobně nebude třeba,“ sdělila Čechová. „Další informace ze SZÚ ke sledování situace ohledně SARS-CoV-2 na území ČR tedy očekávejte v průběhu pondělí, a to v rámci pravidelně vydávané týdenní přehledové zprávy Národní referenční laboratoře,“ dodala.

S ženou ze zahraničí cestovalo několik dalších lidí z Česka. „Máme dotrasované kontakty, jak rodinné, tak jsme trasovali i spolucestující, protože bylo tam několik osob z České republiky, celkově ta skupina čítala devět osob,“ řekla večer České televizi hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na svém twitterovém účtu uvedl, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj, je očkovaná a má lehký průběh nákazy. „Paní, která byla testovaná na novou mutaci, nebyla v Egyptě, ale na pobytu v Namibii a letěla zpět do ČR přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty. Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná, má lehký průběh,“ uvedl Babiš. Reagoval tak na informace některých médií, že žena byla v Egyptě.

Pro lidi přijíždějící do České republiky z jihoafrických zemí se mění pravidla návratu s platností od soboty. „V reakci na šíření nové varianty viru přichází Ministerstvo zdravotnictví s krizovým opatřením, které od soboty 27. listopadu zakazuje vstup do České republiky občanům třetích států pobývajících v posledních 14 dnech více jak 12 hodin na území Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Eswatini/Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Zambie a Mosambiku. Českým občanům se zároveň nedoporučuje do těchto zemí cestovat,“ informuje na svém webu Ministerstvo zdravotnictví. Zahraniční resort pak tyto státy přesunul v rámci cestovatelského semaforu do kategorie zemí s extrémním rizikem nákazy covidem-19 (černá).

Německo hlásí první případy

Nová varianta koronaviru označovaná jako omikron se dostala i do Německa. Bavorský ministr zdravotnictví potvrdil dva případy u cestujících, kteří ve středu přiletěli z jižní Afriky do Mnichova. První výskyty varianty v sobotu ohlásily taky Velká Británie a Itálie, podezřelý případ prověřuje Rakousko.

O nové variantě koronaviru pod vědeckým názvem B.1.1.529 informovala ve čtvrtek jako první Jihoafrická republika (JAR). Světová zdravotnická organizace (WHO) variantě v pátek přiřadila název omikron a označila ji za znepokojivou.

Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami.

Česká Národní referenční laboratoř vydala pokyny laboratořím, jaké mutace mají přednostně vyšetřovat takzvaným diskriminačním testem PCR. Měly by tak postupovat hlavně u případů, kdy se lidé vrátili z ciziny.

Reklama

Doporučované