Hlavní obsah

Česko podle Pavla našlo dělostřeleckou munici pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: X.com/@prezidentpavel

Petr Pavel na bezpečnostní konferenci v Mnichově při jednání s americkou zmocněnkyní pro rekonstrukci Ukrajiny Penny Pritzker.

Reklama

aktualizováno •

Bruselský server Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování. V sobotu to v debatě na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil český prezident Petr Pavel.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a 300 000 kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel.

V jakých zemí se munice nachází, prezident neupřesnil. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) také ne - s odůvodněním, že země spolupráci podmiňují tím, že o nich nebudou zveřejněny konkrétní údaje.

Bruselský server Politico na počátku února napsal, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Německý kancléř Olaf Scholz v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci ohlásil dlouhodobé investice do armády a zároveň vyzval další evropské státy, aby s Ukrajinou uzavřely podobné bezpečnostní dohody jako Paříž a Berlín.

Nebojte se porážky Putina

K účastníkům prestižního mezinárodního fóra promluvil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který povzbudil státníky, aby se nebáli porážky režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Více o dění v Mnichově čtěte zde:

„Nebojte se porážky Putina a zničení jeho režimu,“ prohlásil Zelenskyj. Pokud takové obavy bude svět mít, bude to podle hlavy ukrajinského státu jen povzbuzením pro nové ruské diktátory, kteří přijdou po Putinovi.

Reklama

Doporučované