Hlavní obsah

Český choreograf se vypraví do vesmíru. Na palubě bude i DJ a youtuber

Foto: Profimedia.cz

Český choreograf Yemi A.D.

Reklama

Český choreograf Yemi A.D. se dostal na posádku historicky prvního civilního letu k Měsíci s názvem dearMoon. Společně s dalšími umělci poletí v raketě zaplacené japonským miliardářem. Stane se tak druhým Čechem ve vesmíru.

Článek

Japonský miliardář Jusaku Maezawa oznámil jména osmi členů posádky, se kterými se chce vypravit na cestu kolem Měsíce. Je mezi nimi také český umělec, producent a choreograf Yemi A.D, hvězda K-popu T.O.P. či americký DJ Steve Aoki.

Členové posádky byli vybráni z přibližně milionu uchazečů. Náklady spojené s týdenní okružní cestou bude hradit Maezawa.

„Jsem neskutečně hrdý na to, že mám tu čest reprezentovat mé rodné Česko, Nigérii, ale také LGBTQ+ komunitu a všechny kreativní lidi, které zvu na tuhle vesmírnou cestu se mnou,“ uvedl Yemi A.D. v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK. „Moc bych si přál, aby především děti a mladí lidé viděli, že nezáleží na tom, odkud jsi a jak začneš, ale jen na tom, kam se rozhodneš směřovat,“ dodal.

Pro Yemiho A.D. bude cesta do vesmíru vyvrcholením jeho stávajících aktivit, v nichž se často tematicky stahuje k osvobození člověka a jeho možnosti překročit hranice planety. Založil například dnes už celosvětovou platformu Moonshot Platform. To například otevřelo Yemimu dveře ke spolupráci se starostou New Yorku Ericem Adamsem a přineslo mu nabídku vystoupit s projektem na půdě OSN.

K vesmíru se odkazuje i umělcův nejnovější projekt, který představil na jaře na jevišti Národního divadla v Praze. Inscenace s názvem Bohemia Gravity si, jak název naznačuje, pohrává s konceptem zemské i společenské gravitace.

Maezawa, jenž se v loňském roce stal prvním japonským civilistou, který se vydal na Mezinárodní vesmírnou stanici, na twitteru a na webových stránkách zveřejnil jména lidí, s nimiž bude cestovat v rámci projektu dearMoon. Na vesmírnou misi se vydají na palubě rakety Starship společnosti SpaceX Elona Muska.

Testovací mise Artemis má člověka vrátit zpět na Měsíc

Živý přenos ze startu nejsilnější rakety lidstva na Měsíc v rámci mise Artemis 1.

Dalšími členy posádky budou irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber zaměřený na vědu Tim Dodd či indický herec Dev Džoši. Kromě osmi členů posádky byli oznámeni také dva náhradníci.

Vesmírná výprava má trvat osm dní od startu do návratu na Zemi, z toho tři dny bude kroužit kolem Měsíce a přiblíží se na vzdálenost 200 kilometrů od jeho povrchu. Ačkoli byl let naplánován na rok 2023, čelí zpoždění kvůli pokračujícím testům vesmírné lodi a jejích raket, píše agentura Reuters.

Maezawa zbohatl na prodeji módy, když spustil největší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roce 2019 rezignoval na funkci generálního ředitele společnosti Zozo Inc., aby se mohl věnovat cestování do vesmíru, píše agentura AP. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 1,9 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované