Hlavní obsah

Čeští hasiči stále nedostali souhlas. Do Maroka zatím neletí

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Snímek zpravodaje Seznam Zpráv z Maroka.

Reklama

aktualizováno •

Odjezd českých hasičů do Maroka se opět odsunul. Stále čekají na oficiální nótu ze zasažené země, bez které nemohou vyrazit. Severoafrický stát zatím přijal pomoc pouze ze Španělska, Británie, Kataru a SAE.

Článek

Čeští hasiči ze speciálního USAR týmu zatím nepoletí do zemětřesením zasaženého Maroka. Nedostali od Maroka zvací nótu. Zůstávají ale v pohotovosti pro případnou humanitární pomoc. Informovala o tom dnes mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Vzhledem k faktu, že Česká republika dosud neobdržela souhlas marocké strany pro nasazení záchranného týmu, s jeho vysláním v současné době, respektive dnes, nepočítáme,“ uvedla mluvčí.

Hasiči jsou podle mluvčí i nadále připraveni mimo jiné na poskytnutí materiální humanitární pomoci, pokud o ni budou požádáni a pokud ji příslušná ministerstva schválí. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes rozhodl o rezervování deseti milionů korun na pomoc Maroku. Peníze podle něj poslouží buď na působení USAR týmu, nebo budou využity na jiné žádosti marocké strany.

Marocké velvyslanectví dnes v oficiálním dopise poděkovalo české straně za projevenou soustrast i nabídku pomoci.

Tým českých záchranářů se chystal na misi do severoafrické země vyrazit už v neděli poté, co přišla do Česka žádost o pomoc. Hasiči na sociální síti X napsali, že marocká strana projevila zájem o pomoc speciálního týmu prostřednictvím postižené prefektury.

Götzová však podle agentury ČTK později oznámila, že avizovaný odlet českých hasičů bude pozdržen. Podle hasičů vláda upozornila, že je nutné počkat na oficiální nótu. Bez oficiální žádosti nelze zahraniční tým do postižené země vyslat.

Maroko - jeho ministerstvo vnitra - podle agentury AFP uvedlo, že zatím přijalo nabídky na vyslání záchranných a pátracích týmů pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů (SAE).

Španělsko mezitím do Maroka vyslalo 86 záchranářů a osm pátracích psů, píše deník The Guardian. „Pošleme vše, co bude potřeba, protože každý ví, že tyto první hodiny jsou klíčové, zejména pokud jsou lidé zasypáni pod sutinami,“ vzkázalo španělské ministerstvo obrany.

V neděli večer odletěli do Maroka také záchranáři z Kataru, informovala agentura AFP.

Maroko tvrdí, že z řady nabídek pomoci, které po ničivém zemětřesení přišly, přijalo pouze čtyři, protože „nedostatek koordinace by mohl být kontraproduktivní“. Vzkázalo, že další mohou být přijaty v budoucnu, v závislosti na situaci na místě.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vzkázal, že Paříž je ochotna poskytnout pomoc „ve chvíli, kdy o ni Maroko požádá“.

Čeští hasiči čekají od soboty

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) napsala v neděli na sociální síti X, že „do Maroka zasaženého zemětřesením v neděli večer ve třech vojenských speciálech odletí speciální USAR tým českých hasičů, který se zaměřuje na vyhledávání v sutinách“.

Hasiči její prohlášení vzápětí vyvrátili - s tím, že bez žádosti vyrazit nelze.

Čeští hasiči byli v pohotovosti od soboty. Mají připravenou techniku a materiál, který začnou v nejbližší době nakládat do armádních speciálů.

„Jsme vůbec jeden z prvních evropských týmů, který se do Maroka vysílá. Čas odletu nám upřesní Armáda ČR, která zabezpečuje přepravu vojenskými letadly,“ uvedl o víkendu hasičský záchranný sbor.

USAR tým mají tvořit hlavně hasiči z Prahy a z Moravskoslezského kraje. Právě moravskoslezští hasiči na síti X uvedli, že do Maroka odletí po půlnoci. Armáda ale tento čas zatím nepotvrdila.

„Vzhledem k dříve realizovaným přípravám máme materiál na jednom místě a za několik málo minut ho začneme nakládat do letadla,“ napsal HZS Moravskoslezského kraje v neděli krátce před 19. hodinou.

Z Moravskoslezského kraje má do Marrákeše odletět 27 hasičů, stejně tak z Prahy. Z ostatních regionů už budou počty výrazně nižší.

Například z Libereckého kraje to budou tři hasiči, z toho dva kynologové. Součástí týmu by měla být i takzvaná traumaskupina, kterou bude tvořit až devět zdravotníků a lékařů. „Jsou schopní ve dvou týmech operovat v polních podmínkách,“ řekl Vladimír Vlček.

Reklama

Související témata:

Doporučované