Hlavní obsah

„Chtějí zpomalit náš postup.“ Kyjev obvinil Rusko z odpálení další přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: telegram/mvs_ukraine

Záchranářské práce po odpálení Kachovské přehrady.

Reklama

Kyjev tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří přehradu, která leží v oblasti, ve které ukrajinské síly nedávno osvobodily několik obcí. Podle něj tím chtěly zpomalit ukrajinskou protiofenzivu, jejich snahy jim ale nevyšly.

Článek

Necelý týden po tom, co Ukrajinou otřásla zkáza Kachovky, Kyjev obvinil ruské jednotky z odpálení další přehrady.

V neděli oznámil, že ruská armáda vyhodila do povětří menší přehradu na řece Mokri Jaly, která se stala dosud nejúspěšnější osou ukrajinského postupu na západě Doněcké oblasti, píše deník The Guardian.

Dodává, že informace o zničení přehrady, která se má nacházet ve vesnici Klyučove, se dosud nepodařilo nezávisle ověřit.

Odpálení přehrady podle ukrajinských armádních zdrojů způsobilo záplavy na obou březích řeky v Doněcké oblasti, kde ukrajinské síly nedávno zaznamenaly územní zisky.

Valerij Šeršen, ukrajinský vojenský mluvčí pro daný sektor fronty, tvrdí, že ruské jednotky chtěly odpálením přehrady docílit zpomalení ukrajinské protiofenzivy, jejich snahy jim ovšem nevyšly.

Podívejte se na záběry z osvobozených obcí

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry, na kterých její jednotky v rámci protiofenzivy osvobozují vesnice, které Rusové loni okupovali.

„Okupanti nejprve vyhodili do povětří Karlovskou (vodní) nádrž, pak přehradu Kachovka, pak vyhodili do povětří další vodní stavby v okupované části Záporožské oblasti,“ uvedl Šeršen pro server Ukrajinska Pravda.

„V Záporožské oblasti očekávají průlom obranných sil, takže aby zpomalili náš postup, uchýlili se k této taktice, když opět vyhodili do vzduchu hydroelektrárnu na řece Mokri Jaly. Na postup obranných sil to však nemá vliv,“ dodal.

Ukrajinské jednotky nedávno zaznamenaly postup na obou březích řeky Mokri Jaly jižně od města Velyka Novosilka a oznámily dobytí řady obcí na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti.

Na východním břehu osvobodily vesnici Blahodatne, na západním Neskučne, Makarivku a Storoževe. Postupu prý dosáhly i u vesnice Urožajne na východním břehu.

Mezitím se na sociálních sítích objevily snímky, které zachycují ukrajinské vojáky, jak s modrožlutými vlajkami pózují v dobytých oblastech (více zde). Pravost většiny záběrů nelze kvůli probíhajícím bojům nezávisle ověřit. Moskva dosud o ústupu ruských jednotek neinformovala.

Postup ukrajinských sil však potvrdili i někteří ruští vojenští blogeři. Informovali také o těžkých bojích, které se měly v noci a v pondělí ráno odehrát u vesnice Urožajne.

Reklama

Doporučované