Hlavní obsah

Čína dramaticky navyšuje rozpočet na obranu

Foto: Profimedia.cz

Na letošním Všečínském shromáždění lidových zástupců se očekává obměna na nejvyšších postech.

Reklama

Peking letos zvýší svůj rozpočet na obranu o více než 7 procent. Čínský premiér posílení zdůvodnil tím, že vnější pokusy o potlačení a omezování Číny se podle něj stupňují.

Článek

Téměř tři tisíce poslanců čínského parlamentu se od neděle schází na Národním lidovém kongresu (NPC). Během prvního dne Peking oznámil odborníky očekávaný navýšený rozpočet na obranu. Čína své výdaje v této oblasti zvýší o 7,2 procent na zhruba 223 miliard dolarů (asi 4,9 bilionů korun), informovala agentura Reuters.

Odstupující čínský premiér Li Kche-čchiang shromáždění řekl, že „vnější pokusy o potlačení a omezování Číny se stupňují“. Čínské ozbrojené síly by tak podle něj měly věnovat více energie výcviku a být připravené na možnost boje.

Čínský rozpočet na obranu je stále významně nižší než rozpočet Spojených států, který je asi čtyřikrát vyšší. Reálné výdaje Pekingu spojené s obranou dosahují nicméně podle expertů mnohem vyšších částek, protože mnohé náklady v čínské armádě pokrývají jiné rozpočty.

Oznámené výdaje na obranu, podobně jako v minulých letech, převyšují růst hrubého domácího produktu. „Za nárůstem výdajů na obranu není pouze nutnost reagovat na komplexní výzvy pro bezpečnost, ale i nutnost dostát odpovědnosti coby velmoci. Vojenská modernizace Číny jiné země neohrožuje,“ uvedl ještě před oznámením výše rozpočtu mluvčí shromáždění Wang Čchao.

Napětí mezi Čínou a Spojenými státy

Rok války na Ukrajině ohraničují dvě zjištění USA, podle kterých Čína s Ruskem v tichosti spolupracuje. Navenek se však tváří jako mírotvůrce – brzy má vydat dokument, ve kterém slibuje „čínskou medicínu“ na „válečné rány“.

Díky dohodě s Filipínami získají Američané přístup k dalším vojenským základnám v Jihočínském moři. A Čína začíná mít silný pocit, že ji USA obkličují ze všech stran. Státy ale spojenectví uzavírají i v důsledku čínských hrozeb.

Zvýšení výdajů na obranu přichází v době, kdy se vztahy mezi Pekingem a Washingtonem zhoršují kvůli válce na Ukrajině a nedávné potyčce ohledně špionážních balonů, podotkla BBC.

Američtí představitelé také opakovaně varovali, že Čína může v příštích letech napadnout Tchaj-wan, který považuje za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přitom funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

Napětí se v posledních měsících ovšem stupňuje, protože Čína pořádá stále větší přehlídky vojenské síly ve vzduchu a na moři kolem ostrova, včetně odpalování balistických raket.

Si Ťin-pching upevní pozici výměnou na klíčových postech

Na shromáždění v neděli Peking taktéž oznámil, že Čína bude v letošním roce usilovat o snížení cíle hospodářského růstu na přibližně 5 procent. Loňský cíl byl 5,5 procenta, ale ekonomika sužovaná až do prosince politikou nulové tolerance vůči covidu-19 vzrostla jen o tři procenta. Drastická protipandemická opatření vláda zrušila až po masových protestech, napsala agentura ČTK.

Co je Všečínské shromáždění lidových zástupců ?

Všečínské shromáždění lidových zástupců je jednokomorový parlament Čínské lidové republiky. Zasedá v hlavním městě Pekingu a s 2980 poslanci je největším parlamentem světa. Zástupci jsou voleni na pět let, po posledních volbách v roce 2018 tvoří většinu poslanci Komunistické strany Číny a předsedou je od 17. března 2018 Li Čan-šu. Zbylé zastoupené strany jsou členy Lidové fronty a jsou taktéž do značné míry ovládány komunistickou stranou.

Parlament zasedá každoročně (obvykle na jaře) zhruba na čtrnáct dní. V mezidobí je zastoupen svým Stálým výborem Všečínského shromáždění lidových zástupců, menším orgánem o zhruba 130 členech. Mezi pravomoci parlamentu patří volba prezidenta Čínské lidové republiky a schvalování premiéra Čínské lidové republiky navrženého prezidentem.

Ačkoliv se NPC koná každý rok, letošní zasedání je podle BBC obzvláště významné kvůli očekávaným změnám ve vedení země. Své funkce zřejmě opustí generace politiků považovaných spíše za proreformní, například premiér Li nebo vicepremiér Liou Che, popsala agentura Reuters.

Místo nich by se měl čínský prezident obklopit převážně svými spojenci. Novým premiérem se podle odborníků pravděpodobně stane bývalý šéf komunistické strany v Šanghaji Li Čchiang.

Si Ťin-pching si již v říjnu zajistil bezprecedentní třetí pětileté funkční období coby generální tajemník vládnoucí komunistické strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované