Hlavní obsah

Čína oživuje pandí diplomacii. Snaží se uchlácholit Američany

Foto: Shutterstock.com

Spojené státy musely v minulosti vrátit pandy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Do zoo v San Diegu se zřejmě navrátí pandy. Čína zvažuje, že do Spojených států pošle rovnou dvě. Černobílí savci byli dlouho symbolem čínsko-amerického přátelství, než se některá zvířata musela vrátit do Číny.

Článek

Čína plánuje vyslat nový pár pand velkých do zoo v San Diegu a obnovit tak malá gesta přátelství vůči Spojeným státům. Všechny dříve zapůjčené pandy se totiž musely vrátit do Číny, když se vztahy mezi oběma zeměmi začaly zhoršovat. Informuje o tom agentura AP. Poslední zoo, které v Americe pandy zůstaly, byla v Atlantě. Smlouva o zapůjčení černobílých medvědů ale vyprší koncem tohoto roku.

Vedení zoo v San Diegu agentuře AP sdělilo, že pokud budou udělena všechna povolení, dvě pandy velké, samec a samice, dorazí do kalifornské zoo ke konci léta. Stát by se tak mělo přibližně pět let po tom, co zoologická zahrada poslala všechny pandy, které tehdy chovala, zpět do Číny.

„Jsme nadšení a velmi se těšíme,“ řekla Megan Owenová z Asociace pro ochranu divoké přírody při zoo v San Diegu. „Projevili opravdu velký zájem o obnovení spolupráce v chovu pand a rozhodli se začít se zoo v San Diegu,“ dodala.

V listopadu čínský prezident Si Ťin-pching vzbudil naději, že Čína opět začne do Spojených států posílat své pandy poté, co se na severu Kalifornie sešel se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Na prvním osobním setkání po roce oba přislíbili, že se pokusí snížit napětí ve vzájemných vztazích. To zůstává vysoké zejména kvůli otázce Tchaj-wanu nebo sporných ostrovů v Jihočínském moři.

Černobílí savci byli dlouhou dobu symbolem čínsko-amerického přátelství. V roce 1972 Peking daroval páreček pand národní zoologické zahradě ve Washingtonu jako předzvěst normalizace bilaterálních vztahů. Čínská veřejnost se ale dožadovala navrácení černobílých savců, které považuje za svůj národní klenot, když sociální sítě zaplavila nepodložená obvinění, že americké zoo s pandami špatně zacházejí, uvádí AP.

Reklama

Doporučované