Hlavní obsah

Spory o Jihočínské moře eskalují. Filipíny a Čína se vzájemně obviňují ze srážky lodí

Foto: Wikimedia.org/Voice of America

Jihočínské moře je bohatým zdrojem ryb, ale zřejmě i nerostného bohatství. Nárokuje si jej tak hned několik zemí.

Reklama

V Jihočínském moři došlo k další srážce mezi plavidly Číny a Filipín. Obě země si oblast bohatou ve smyslu ryboluvu i těžby nerostných surovin nárokují.

Článek

V Jihočínském moři se dnes odehrál další incident mezi plavidly Filipín a Číny. Obě strany se z něho navzájem obviňují. Informuje o tom agentura Reuters, která připomíná, že si části Jihočínského moře nárokuje několik zemí, včetně právě Filipínské a Čínské lidové republiky.

Manila tvrdí, že Čína svým plavidlem úmyslně narazila do filipínských zásobovacích lodí a také lodě pobřežní stráže. Jedné z nich přitom způsobila „vážnou škodu na motoru“. Naproti tomu Peking uvedl, že dvě filipínská plavidla nelegálně vstoupila do čínských vod, jedno z nich pak naschvál najelo do lodě čínského námořnictva.

Podobné incidenty se v regionu odehrávají opakovaně. Jeden byl hlášen také v sobotu.

Více v rozhovoru s Tomášem Etzlerem

Čína má zálusk na atol hlídaný potápějícím se vrakem filipínské lodi. Ačkoli by ho jindy zabrala během pár minut, trpělivě vyčkává. „Sudetský moment“ a krveprolití ale nastane, jakmile si dojde pro Tchaj-wan, říká Tomáš Etzler.

Čína si nárokuje prakticky celé Jihočínské moře, včetně částí, na které zároveň vznášejí nárok Filipíny, Vietnam, Indonésie, Malajsie a Brunej. Toto moře je bohatým lovištěm ryb, zřejmě skrývá i rozsáhlé zásoby ropy a zemního plynu a vedou tudy významné námořní trasy.

V roce 2016 Stálý rozhodčí soud v Haagu, který se zabývá obdobnými spory o námořních zónách, rozhodl, že velká část čínských nároků je neopodstatněná. Peking však rozhodnutí odmítá uznat a dodržovat.

Foto: Seznam Zprávy

Sporná oblast Jihočínského moře.

Reklama

Doporučované