Hlavní obsah

Číňané oslavují začátek Nového lunárního roku, letos je ve znamení draka

Foto: pexels.com

Miliony lidí se vydávají do svých rodných měst a vesnic, aby oslavily lunární Nový rok se svými rodinami. Ilustrační fotografie.

Reklama

Znamení draka je symbolem síly, úspěchu a štěstí. Oslavy známé také jako Svátky jara jsou důležité i pro Vietnamce nebo Korejce.

Článek

Číňané dnes oslavují začátek lunárního Nového roku, který se ponese ve znamení draka. Nový rok je v Číně nejvýznamnějším svátkem, který se oslavuje v rodinném kruhu, návštěvami chrámů, ale i ohňostroji a veselím na nejrůznějších kulturních akcích, uvedla agentura DPA. Podle ní si Číňané od roku draka, který následuje po roku zajíce, slibují mnoho dobrého.

Kromě Číňanů jsou oslavy lunárního Nového roku důležité například i pro Vietnamce, Singapurce, Korejce či Malajsijce. V čínském kalendáři se každý rok nese ve znamení jednoho z 12 znamení zvěrokruhu. Drak je považován za symbol síly, úspěchu a štěstí, podle agentury AP proto řada Číňanů plánuje na rok ve znamení tohoto mytického tvora narození svého potomka.

Dominantní barvou oslav je červená, která je považována za barvu štěstí. Lidé jí dekorují svá obydlí, hlavně vstupy do domů, a doufají, že tím přilákají do svého obydlí štěstí a blahobyt. Oblíbenými dárky jsou obálky s penězi.

Oslavy nazývané také Svátky jara (čchun-ťie) jsou v Číně spojené s cestováním. Miliony lidí se vydávají na návštěvu svých rodných měst a vesnic, aby se setkaly se svými rodinami. Cestování spojené s oslavami začátku Nového roku je důležité i hospodářsky. Pro čínskou ekonomiku, která se v poslední době potýká s problémy, by tak mohly být vítanou vzpruhou, uvedla DPA. V centrální Číně cesty letos komplikoval neobvykle silný nástup zimy.

Miliony Číňanů sledují na Nový rok tradiční galavečer ve státní televizi. Tentokrát během něj pozdravili své spoluobčany na Zemi i astronauti z čínské vesmírné stanice.

Reklama

Související témata:

Doporučované