Hlavní obsah

Čínský Nový rok se blíží. Očekává se rekordních devět miliard cest

Foto: Shutterstock.com

V roce 2023 Čína zaznamenala 4,7 miliardy cest kvůli oslavám Nového lunárního roku.

Reklama

Nový lunární rok letos připadá na 10. února. Oslavy čínského Nového roku každý rok vyvolají cestovní horečku po celém světě, nejvíce cest se ale uskuteční přímo v Číně. Letos se očekává rekordních devět miliard cest.

Článek

V Číně začalo každoročně nejrušnější období masové migrace. Důvodem je čínský Nový rok, který letos připadá na 10. února. Miliony lidí budou cestovat do svých domovských měst, aby se setkali s rodinami na Nový lunární rok. V první den letošní špičky prudce vzrostl počet cest po železnici i letecky, informuje agentura Reuters. Letiště v největších čínských městech Pekingu a Šanghaji se připravují na velké davy lidí.

Cestující měli problém sehnat jízdenky na vlak, přestože v Číně existuje největší síť vysokorychlostní železnice na světě. Miranda Guo, 25letá karikaturistka z čínské technologické firmy v Chang-čou, měla štěstí, že si zajistila místo v rychlovlaku do Ťi-nanu. Ale až poté, co si připlatila 60 jüanů, tedy 13 procent z ceny jízdenky, za „urychlovací balíček“, který nabízejí rezervační aplikace třetích stran. „Myslím, že letos je těžké koupit si jízdenku, téměř všichni moji kolegové ji nesehnali. Mnoho z nich je stále na čekacích listinách,“ řekla Guo.

Očekává se, že jen tento pátek dojde k téměř 11 milionům jízd vlakem. Celkově by se podle předpokladů mělo během 40denní cestovní horečky uskutečnit devět miliard vnitrostátních cest. Přibližně 80 procent z nich budou tvořit cesty po silnici, což je rovněž rekordní počet, a zbytek po železnici, vzduchem a po vodě, uvedla čínská státní televize CCTV.

Pokud se predikce naplní, půjde o téměř dvojnásobek cest oproti 4,7 miliardy uskutečněných přesunů během tzv. jarní cestovní horečky v roce 2023, kdy byla v Číně zrušena velmi přísná protipandemická omezení.

Reklama

Doporučované