Hlavní obsah

Čínští vědci objevili mikroplasty už i v mracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vědci ve východní Číně zjistili, že 24 z 28 vzorků vody z mraků obsahuje plastové částice, které se běžně vyskytují v syntetických vláknech a obalech. Mohou mít vliv na počasí, tedy i globální oteplování.

Článek

Vzduch, voda, půda, potraviny, dokonce i krev - mikroplasty se dostaly prakticky všude na Zemi a nyní se na tento seznam dostaly i mraky. Vědci objevili plastové částice nad východní Čínou a nový výzkum ukázal, že tyto mikroplasty mohou ovlivňovat tvorbu mraků a počasí, píše deník The Guardian.

Skupina vědců z čínské univerzity v Šan-tungu odebrala vodu z mraků na hoře Tchaj a ve 24 z 28 vzorků našla mikroplasty, informuje Daily Mail. Patří mezi ně polyethylentereftalát, jinak známý jako PET, polypropylen, polyethylen a polystyren. Tedy částice, které se běžně vyskytují v syntetických vláknech, oděvech a textiliích, ale i v obalech a obličejových maskách.

„Toto zjištění poskytuje významný důkaz o přítomnosti hojného množství mikroplastů v mracích,“ uvedli vědci v dnes zveřejněném článku v časopise Environmental Science and Technology Letters.

Začátkem tohoto roku japonská studie ukázala, že na vrcholcích hor Fudži a Oyama se nacházejí mikroplasty, což naznačuje, že částice mohou pocházet z plastů v oceánu a přenášet se vzdušnými masami. Koncentrace mikroplastů ve vodě v mracích na hoře Tchaj byla až 70krát vyšší než v mracích na japonských horách.

„Většina znečištění, o kterém máme tendenci uvažovat, je v kapalné formě. Máme tendenci myslet na to, že se dostává do řeky a moře. Kdežto mikroplasty, protože jsou fyzickou částicí, se neřídí běžnými pravidly. Mikroplasty nacházíme v těchto nedotčených prostředích na vrcholcích extrémně těžko přístupných hor,“ poukázal Fay Couceiro, profesor znečištění životního prostředí na univerzitě v Portsmouthu.

Kromě kontaminace od lidí, kteří tyto lokality navštěvují, se částice mohou přenášet vzduchem. Vzorky z nízko položených a hustších mraků obsahovaly větší množství mikroplastů.

Stárnoucí plasty - jinými slovy plasty, které již byly vystaveny povětrnostním vlivům ultrafialového záření - byly menší a měly drsnější povrch. Obsahovaly také více olova, rtuti a kyslíku ve srovnání s neporušenými, nedotčenými plasty. Vědci zjistili, že mraky mohou mikroplasty modifikovat, což může mít za následek, že tyto částice ovlivňují tvorbu mraků.

„Tvorba mraků má obrovský vliv nejen na naše místní počasí, ale i na globální teploty,“ dodal Couceiro, který se na studii nepodílel.

Mraky ovlivňují klima mnoha způsoby. Produkují déšť a sníh, čímž ovlivňují vegetaci. Zároveň mraky blokují sluneční světlo, čímž ochlazují povrch planety a poskytují stín na zemi. Mohou však také zadržovat teplo a vlhkost a následně ohřívat vzduch, píše americká CNN.

Autoři studie uvádějí, že k úplnému určení dopadu mikroplastů na počasí je zapotřebí dalšího výzkumu, ale je jasné, že pro řešení tohoto problému lze udělat více.

„Na této planetě existuje pouze jedna skupina živočichů, která používá plasty, to jsme my lidé. Opravdu potřebujeme globální reakci na tuto problematiku. Nevyřeší ji jedna země, protože vzduch nerespektuje hranice,“ míní Couceiro.

Reklama

Související témata:

Doporučované