Hlavní obsah

Rusové útočí pořád víc a není kam se skrýt. Lidé z Avdijivky ale neodejdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Lidé v ukrajinské Avdijivce zůstávají i přes urputné boje, které trvají už týdny. Mají omezený přístup k pitné vodě, jídlu, elektřině i ochraně proti ruskému ostřelování. Obyvatelé města jsou závislí na pomoci dobrovolníků.

Článek

O Avdijivku, město na východě Ukrajiny, se v posledních týdnech vedou tvrdé boje. Ruská armáda v její blízkosti zahájila ofenzivu, aby zředila ukrajinský útok na jižním úseku záporožské fronty. O město se vedou boje od roku 2014. Od začátku ruské invaze v únoru 2022 se populace Avdijivky smrskla ze 30 tisíc na přibližně tisícovku.

Ti, kteří zůstali, se tak dennodenně bojí o svůj život. Část z nich by chtěla odejít, ale okolnosti jim brání. O odchodu z města přemýšlí například Hanna, jejíž 71letá matka však o tomto nechce ani slyšet. A Hanna ji nechce v rozbořeném městě nechat sama.

„Nemůžu ji tu nechat,“ řekla reportérům z BBC. „Řekla mi, že chce spát ve své vlastní posteli,“ dodala. Když Hanna odejde, tak její matka nebude schopná si obstarat vodu nebo dřevo na topení. „Má nemocné nohy a není moc mobilní,“ řekla.

Před intenzivním ruským ostřelováním se schovávají ve svém bytě v pátém patře. Žijí ve zcela zničeném prostředí. K destrukci dochází téměř každou minutu, a tak si lidé včetně Hanny a její matky nestačí svůj majetek opravovat. „Všude kolem nás jsou rozbitá okna,“ popisuje.

Život ve městě je v těchto týdnech každodenním bojem o holý život. Obyvatelé města mohou přijít o svůj život i během běžného nákupu. „Při útoku se není kam schovat. Když uslyšíte zvuk střely, nemáte dostatek času schovat se do bezpečí,“ říká. Jediný obchod, kde si lidé mohou něco koupit, byl od rozhovoru BBC s Hannou zničen.

Web EuroNews přinesl příběh dobrovolnice Olgy, která do města dováží zásoby. Situaci v Avdijivce popsala jako velice špatnou. „Není tam voda ani elektřina. Nejsou otevřené žádné obchody, včetně lékáren. Lékařská péče je téměř nedostupná,“ řekla Olga.

Místní se teď spoléhají primárně na iniciativu „Bod neporazitelnosti“, což je síť státem podporovaných stanic, které lidem ve válečných oblastech poskytují jídlo, teplo, elektřinu a přístřeší.

Maryna je dobrovolnicí v jedné z těchto stanic v Avdijivce. Dorazila tam poté, co ruská střela zničila její domov. Její dospělý syn už město opustil a ona doufá, že ho bude brzo následovat.

Hrozí Ukrajině nedostatek dronů?

Nicméně to není v současné době vůbec jednoduché. O evakuaci lidí se nyní stará speciální policejní jednotka známá jako „Bílí andělé“. Často je ale složité lidi přesvědčit, aby své domovy opustili.

Člen Bílých andělů Genadij BBC prozradil, že se jim podařilo v minulém týdnu evakuovat 50 lidí. Evakuace je ale kvůli nepřetržitému ostřelování čím dál tím těžší.

Dobrovolnice Maryna doufá, že se jí to podaří. Zároveň už ale vyhlíží svůj návrat po válce. Doufá, že se do Avdijivky vrátí život. Nyní však dodává, že „už není žádná Avdijivka“.

Reklama

Doporučované