Hlavní obsah

Co ten obří stůl? Schůzka Putin–Macron neunikla internetovým vtipálkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: https://twitter.com/g_mastropavlos

Jedna z koláží parodující pondělní jednání mezi prezidenty Ruska a Francie.

Reklama

Byť jednali o nejvážnější krizi mezi Ruskem a Západem za poslední léta, setkání prezidentů Ruska a Francie vyvolalo také úsměvy. A to zejména kvůli vzdálenosti, která státníky při rozhovoru v Moskvě dělila.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v Moskvě hostil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Šéf Elysejského paláce doufal, že se mu podaří zmírnit napětí spojené s Ukrajinou; po jednání prohlásil, že následující dny budou klíčové. Podrobněji jsme o setkání psali zde.

Součástí pětihodinového jednání byla i večeře, podle BBC se podávalo například sobí maso s batáty na ostružinách. Internet ale zaujalo zejména aranžmá celé schůzky. Státníci zasedli k opravdu dlouhému stolu. Putina s Macronem oddělovalo několik metrů a uživatelé sociálních sítí proto naráželi na komplikace, které to mohlo způsobit.

Macron například nutně musel potřebovat megafon, aby ho ruský prezident na takovou vzdálenost slyšel.

Další variantou je komunikace pomocí transparentů.

Twitterový účet falešného Putina pak setkání glosoval slovy, že mezi „sebou a Macronem zajistil větší odstup, než je mezi ruskými tanky a Ukrajinou“.

Další internetoví vtipálci naznačovali, že prezidenti mohli příležitost využít k troše dětské zábavy.

Nebo se možná státníci chystali hrát míčové hry.

Objevily se i narážky na renesanční umění nebo hollywoodské klasiky.

V dřívějších fázích pandemie ruský prezident proslul tím, že se stranil dalších lidí, zřejmě kvůli obavám z nákazy koronavirem. Jeho návštěvy musely trávit dva týdny v karanténě.

Strach z covidu ale už zřejmě nehrál v Macronově případě takovou roli. Například při nedávném setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na okraj zahájení zimních olympijských her se Putin svému protějšku nevyhýbal. Na druhou stranu Si je, co se týče kontaktu s vnějším světem, v době pandemie také zdrženlivý.

Vladimir Putin po setkání s Macronem vyvolal rozruch rovněž citátem, který podle serveru Politico pochází z obscénní písně, kde se zpívá o znásilnění a nekrofilii. „Ať se ti to líbí, nebo ne, srovnej se s tím, krásko,“ prohlásil Putin, když vyzýval Ukrajinu k dodržování takzvaných minských dohod.

Macron narážku ignoroval, pouze zdůraznil, že je třeba pokračovat v jednání.

Putin se pokusil Kyjev vyprovokovat ještě jednou, když nabídl politický azyl bývalému ukrajinskému prezidentu Petru Porošenkovi. Ve vlasti ho v současnosti stíhají pro podezření z vlastizrady, jak jsme psali podrobněji zde.

Putin nicméně také po jednání řekl, že řada Macronových představ týkajících se bezpečnosti je realistická a že spolu budou znovu mluvit, jakmile Macron v úterý odcestuje do Kyjeva, aby se setkal s ukrajinským vedením.

„Řadu jeho nápadů, návrhů, o kterých je asi ještě brzy mluvit, si myslím, je docela možné položit jako základy našich dalších společných kroků,“ řekl Putin. „Dohodli jsme se, že po jeho cestě do ukrajinského hlavního města si znovu zavoláme a vyměníme si názory na tuto záležitost,“ dodal prezident.

Reklama

Doporučované