Hlavní obsah

Putin slíbil, že nebude dál vyostřovat situaci, tvrdí Macron

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Ruska a Francie Vladimir Putin a Emmanuel Macron po pětihodinovém pondělním jednání v Moskvě.

Reklama

aktualizováno •

Vstup Ukrajiny zatáhne NATO do války s Ruskem, řekl Vladimir Putin po jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Kreml popřel, že by Putin s Macronem uzavřeli nějakou dohodu o snižování napětí.

Článek

Hlavním tématem pětihodinového jednání mezi Putinem a Macronem byla samozřejmě napjatá situace na Ukrajině. Na jejích hranicích podle Pentagonu nadále přibývá ruských jednotek a země se obává ruské invaze.

Ruský prezident Putin označil pondělní jednání s Macronem v Kremlu za užitečné a věcné a řekl, že některé Macronovy nápady by mohly tvořit základ pro další společné kroky, uvádí stanice FRANCE24.

Na společné tiskové konferenci po jednání Putin řekl, že řada Macronových představ týkajících se bezpečnosti je realistická a že oba budou spolu znovu mluvit, jakmile Macron odcestuje do Kyjeva, aby se setkal s ukrajinským vedením.

„Řadu jeho nápadů, návrhů, o kterých je asi ještě brzy mluvit, si myslím, je docela možné položit jako základy našich dalších společných kroků,“ řekl Putin. „Dohodli jsme se, že po jeho cestě do ukrajinského hlavního města si znovu zavoláme a vyměníme si názory na tuto záležitost,“ dodal prezident.

Putina během tiskové konference rozčílily dotazy jednoho z francouzských novinářů. „Vy chcete válku mezi Francií a Ruskem? To chtějí vaši čtenáři?“ reagoval na dotazy, zda chce Rusko napadnout Ukrajinu, podrážděně Putin.

„Pokud Ukrajina vstoupí do NATO a pokusí se získat zpět Krym silami, pak budou členské státy NATO zataženy do války s Ruskem! A nebudou žádní vítězové,“ řekl také Putin. Podle Putina ale zároveň Rusko „udělá cokoli, aby našlo kompromisy se Západem“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron také uvedl, že je zásadní, aby „dveře NATO zůstaly otevřené“. Putinovi měla francouzská hlava státu zdůraznit, že státy si musí zachovat právo vstoupit do NATO.

V úterý pak Macron prohlásil, že jednání pomohlo předejít dalšímu zhoršení bezpečnostní krize kolem Ukrajiny. Francouzský prezident podle svých slov obdržel od Putina příslib, že ve sporu Moskvy a Západu ohledně Ukrajiny nebude následovat „zhoršení nebo vyostření“. Francouzský prezident dodal, že považuje za splněný svůj cíl zabránit další eskalaci situace a dát prostor novým vyhlídkám.

Kreml však popřel, že by Putin s Macronem během setkání ohledně Ukrajiny a o snižování napětí uzavřeli jakoukoli dohodu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov reagoval na článek listu Financial Times, který napsal, že podle nejmenovaných francouzských představitelů Putin přislíbil, že nepodnikne na Ukrajině žádnou vojenskou akci.

Údajně také řekl, že tisíce ruských vojáků, které jsou nyní v Bělorusku, se stáhnou, až skončí plánovaná společná cvičení. Podle Peskova se však ani nepředpokládalo, že by ruští vojáci v sousední zemi po skončení cvičení zůstali. Mluvčí také popřel, že by se ruský prezident zavázal nepořádat v blízkosti Ukrajiny žádná další vojenská cvičení.

Prohlášení citované Financial Times se podle agentury Reuters snažil mírnit i Elysejský palác. Podle něj představitel zmiňoval body, o nichž prezidenti diskutovali, neměl na mysli žádný specifický příslib, který by Putin učinil.

Biden jednal se Scholzem

Ve stejnou dobu mezitím ve Washingtonu jednal americký prezident Joe Biden s německým kancléřem Olafem Scholzem. Stejně jako v Moskvě byla hlavním tématem situace na Ukrajině, oba politici v této souvislosti zmínili plynovod Nord Stream 2.

„Pokud se Rusko rozhodne pro invazi na Ukrajinu, jsme společně připraveni a celé NATO je připraveno,“ řekl na tiskové konferenci americký prezident Joe Biden. Biden také dodal, že on a německý kancléř Olaf Scholz se shodli na „silném balíčku sankcí“, pokud Rusko „poruší suverenitu Ukrajiny“. V této otázce jsou Spojené státy a Německo „naprosto jednotné“, cituje Scholze agentura AFP.

Biden také řekl, že pokud dojde k útoku na Ukrajinu, „nebude nic jako Nord Stream 2“. Po otázce, jak to chce prezident udělat, když jde o projekt Německa, Biden reagoval slovy: „Slibuji vám, že to budeme schopní udělat,“ uvádí stanice ABC.

„Jak jsem již řekl, jednáme společně. Jsme naprosto jednotní. Uděláme stejné kroky a pro Rusko to bude velmi, velmi těžké,“ reagoval Scholz na otázku, zda dojde k uzavření Nord Streamu 2 v případě ruské invaze.

„Diplomacie je nejlepší cestou vpřed pro všechny strany, a to i pro Rusko, A my jsme dali jasně najevo, že jsme připraveni pokračovat v rozhovorech s Ruskem,“ uvedl také Biden.

„Nevím, jestli ví, co udělá. Myslím, že si musí uvědomit, že by bylo obrovskou chybou udělat přesun na Ukrajinu. Zaplatil by vysokou cenu,“ řekl Biden o Vladimiru Putinovi.

Setkání Bidena s německým kancléřem přišlo po kritice Německa doma i v zahraničí za to, že nedělá dost pro podporu Ukrajiny. Zatímco Scholz řekl, že Rusko zaplatí „vysokou cenu“ za invazi, jeho země odmítla poslat na Ukrajinu útočné zbraně.

„Německo si nepotřebuje získávat důvěru Spojených států, už ji má. Německo je jeden z našich nejbližších spojenců. Když americká média říkají, že Německo je nespolehlivé, není to pravda, Německo je spolehlivým partnerem,“ uvedl Biden.

V pondělí ale německý ministr obrany oznámil, že země vyšle do Litvy dalších 350 vojáků, aby se posílila tamní přítomnost NATO. V zemi je aktuálně rozmístěno 500 německých vojáků, uvádí BBC.

Pro občany Spojených států by bylo rozumné, aby v tuto chvíli opustili Ukrajinu, uvedl Biden krátce poté, co Pentagon upozornil, že počty ruských vojáků v oblasti dál rostou. Američtí diplomaté podle prezidenta v zemi zůstávají, ale prezident byl by nerad, aby se po případné ruské invazi dostali jeho spoluobčané pod palbu.

Reklama

Doporučované